O tehnologiji nameščenih kamer pod zaslon se sicer že nekaj časa govori a kitajski proizvajalec ZTE je kot prvi na svetu uradno predstavil in tudi poslal na trg mobilnik s prednjo selfie kamero nameščeno pod zaslonom. ZTE Axon 20 5G ima OLED zaslon z diaginalo 6,92 palca pod katero je nameščen tako bralnik prstnih odtisov kot tudi nova selfie kamera z 32 MP.
Za dosego tega novega tehnološkega koraka v razvoju mobilne telefonije je bilo potrebnih kar nekaj novih tehničnih rešitev. Kot prvo izdelava in uporaba posebnega prosojnega materiala za zaslon, saj je potrebno, da svetloba potuje preko njega v notranjost. Poleg tega uporablja prednja kamera kar nekaj novih programskih rešitev, ki odpravlja interference med svetilnostjo zaslona in prehodom svetlobe za zajem slike preko površine zaslona.
ZTE Axon 20 5G sodi med mobilnike višjega razreda, poleg odličnega OLED zaslona izpostavimo še najnovejši Snapdragon 765G procesorski del, podprt je z 6 ali 8 GB delovnega spomina. Glavni kamerski sklop na zadnjem delu sestavljajo štiri kamere. Glavna z 64MP, 8MP za širokokotni zajem slike, makro z 2MP ter dodatni globinski senzor z 2MP. Trenutno je na voljo le na kitajskem, za glede na karakteristike precej ugodno ceno od 300 EUR dalje glede na različico.
Tehnologija kamer nameščenih pod zaslonom je očitno toliko dozorela, da je sedaj pripravljena za komercialno uporabo, tudi prvi testi novega ZTE Axon 20 5G to dokazujejo. Seveda tudi ostali proizvajalci mobilnikov ne sedijo križem rok in v kratkem lahko pričakujemo kamere pod zaslonom tudi pri konkurentih.

Pin It on Pinterest

Share This