United Group (UG), vodilno telekomunikacijsko in medijsko podjetje v jugovzhodni Evropi je v poslovnem letu 2023 doseglo rekordne finančne rezultate. V Sloveniji v okviru United Group poslujejo družba Telemach Slovenija s storitvami EON, Total TV in mobilnimi paketi družine VEČ, informativni spletni portal N1, televizija Sportklub, medijska hiša Adria Media ter platforma za e-poslovanje Shoppster.

Skupina je dosegla 7-odstotno rast tako v prihodkih (2.791 milijonov EUR) kot v izidu EBITDAal, ki se je povečal na 988 milijonov evrov. Po upoštevanju vpliva prodaje portfelja mobilnih stolpov avgusta 2023 je skupina v letu 2023 dosegla 10-odstotno organsko rast EBITDAal ob upoštevanju primerljivih rezultatov.

Na splošno so vse poslovne enote dosegle izrazito organsko rast prihodkov. Na uspešnost so vplivali zlasti nadaljnja rast števila naročnikov mobilnih naročniških storitev na ključnih trgih skupine, veliko povpraševanje po informacijskih rešitvah in opremi v poslovnem segment in 3 rast družbe United Media, ki je posledica povečanega obsega prodaje oglaševanja in medijskih vsebin.
Skupina United Group dosledno dosega dolgoročno rast. Kot vodilno telekomunikacijsko in medijsko podjetje v jugovzhodni Evropi skupina na trgih, kjer je prisotna, zagotavlja največje širokopasovno omrežje, najsodobnejšo fiksno in mobilno povezljivost, produkcijo televizijskih vsebin, oddajanje, najbolj priljubljene športne in zabavne pretočne vsebine ter številne najbolj zaupanja vredne novičarske portale. United Media trenutno ustvari skoraj 50 % svoje ponudbe televizijskih vsebin, vključno s prizemno in plačljivo televizijo, razen športnih kanalov, njene glavne oddaje pa imajo na glavnih trgih, kjer je podjetje United Media prisotno, v času največje gledanosti običajno 25- do 40-odstotni delež.

Skupina United Group je od leta 2000 uspešno izvedla skoraj 150 prevzemov za širitev obsega poslovanja, od tega pet v letu 2023. Februarja 2024 je skupina United Group uspešno zaključila pomemben prevzem družbe Bulsatcom EOOD, tretjega največjega bolgarskega ponudnika fiksnih telekomunikacijskih storitev.

Glavni mejniki v letu 2024
Skupina United Group je v letu 2023 pomembno napredovala in se postavila v položaj za nadaljnji uspeh v prvem četrtletju leta 2024. Prizadevanja so se obrestovala, saj je skupina sedaj drugi največji mobilni operater v Sloveniji, ta dosežek pa odraža zavezanost podjetja h krepitvi svoje prisotnosti v regiji. United Group je z naložbami v optično omrežno infrastrukturo FTTH postal drugi največji ponudnik optičnega omrežja FTTH v Grčiji, s čimer skupina uresničuje svojo ambicijo, da grškim gospodinjstvom zagotovi dostop do interneta visoke hitrosti. S strateško potezo prevzema družbe Bulsatcom je skupina utrdila svoj položaj največjega operaterja v Bolgariji. Z integracijo poslovanja družbe Bulsatcom želi skupina United Group izboljšati svoje storitve in doseči še širši nabor strank.

Pin It on Pinterest

Share This