Robotski sesalec iRobot Roomba s9 je prvi tega izdelovalca z novo obliko, ki v kombinaciji s tristopenjskim mehanizmom pobiranja smeti in optimalnejšim vodenjem učinkoviteje čisti. Xiaomi Viomi S9 klasične okrogle oblike z laserskim sistemom vodenja hitreje zaključi sesanje, toda zato za seboj pustil več smeti! Po treh rundah v robotskem ringu je slavila Roomba s 85 proti 73 odstotkov učinkovitosti.

Boj med izbranima sesalnikoma ni sicer najbolj na mestu, kajti če se izrazimo po avtomobilistično, primerjamo Volkswagen Polo in Passat! Ker imata podobno ime in ker boste tudi na spletu našli neposredne primerjave med njima, nam drugega ni preostalo. Oba imata polnilno enoto z večjo posodo za smeti, ki ju reši, kajti njuna je relativno majhna, po prostoru se gibata sistematično in hranita tloris za preprostejše upravljanje prek aplikacije. Razlikujeta pa se predvsem v obliki, v mehanizmu pobiranja smeti s krtačami, načinu navigacije in ceni.


Ni pomembna samo sesalna moč
Sesalna moč je eden od podatkov za sklepanje o učinkovitosti »pobiranja« smeti, a ni edini in ga ne bi smeli obravnavati ločeno. Robotsko revolucijo je začelo ameriško podjetje iRobot. Ker imajo tamkajšnja gospodinjstva pretežno tapecirana tla, so uvedli dve nasproti vrteči krtači, ki bolje stepata in dvigata prah iz vlaken, kot pometata. Med sesanjem gladkih tal do izraza pride podtlak in s tem moč. Ker so roboti majhni z omejeno zalogo energije, vanje težko vgradijo motorje s sesalnimi močmi, kot jih imajo na električno omrežje priključeni sesalniki, zato imajo manj učinkovite filtre. Nekaj prahu, ki ga sicer »močnejši« robotski sesalnik »pogoltne«, se prek filtrov spet vrne nazaj v prostor. Ni vedno tako, vendar če imata dva enako močna motorja, potem je morebitna razlika v sesalni moči zelo verjetno posledica bolj oziroma manj prepustnih filtrov.

levo iRobot Roomba s9+ in desno Xiaomi Viomi S9

Na gladkih tleh pa ni zgolj prah, tam so tudi večji kosi smeti, ki jih še tako močan curek ne more dvigniti, zaradi česar spet pridejo do izraza krtače. Večina robotskih sesalnikov ima ob strani metlico, ki se med delovanjem vrti in meče smeti pod njegovo ustje. Želimo si večje, kajti potem bo vsaj v teoriji okrogli robot pobral smeti iz kotov. Praksa kaže, da je res tako, toda ker so ročice večje, je daljši krožni izsek, v katerem metlice smeti mečejo stran od robota. Če končajo, kjer je robot že opravil delo, bodo ostale do naslednjega sesanja.
Pri robotskih sesalnikih gre vedno za iskanje najboljšega kompromisa med vgrajenimi zmogljivostmi in učinkovitostjo čiščenja. Zato se ni spremenilo načelo, oblikovano ob njihovi »zori«, da morajo sesati vsak dan ali vsaj vsak drug dan, da dosežemo želeni cilj. Čisto stanovanje!


Xiaomi Viomi S9
Kitajskih robotskih sesalnikov je kot listja in trave. Kot večina njih je Xiaomi Viomi S9 kombiniranega tipa, kar pomeni, da lahko z nastavkom po želji tla še pomije. Čeprav je možno, sočasno sesanje in brisanje ni priporočljivo, razen, če so tla večinoma gladka in brez preprog. Del koška za smeti je posoda za vodo, kar pomeni, da je ta del med samo sesanjem zato neizkoriščen. Odlikuje ga na papirju velika sesalna moč, vzdržljiva baterija in zanesljiva laserska navigacija. Ta je hkrati prednost in slabost. Robot zazna zaveso in se pelje ob njej, vendar je ne poskuša odriniti in sesati v pasu do steno. Če imate posteljo pokrito s pregrinjalom do tal, podnjo ne bo niti poskušal prodreti.

Xiaomi Viomi S9


Za oblikovanje tlorisa je dovolj ena sama vožnja, kar je ena od prednosti laserske navigacije. Aplikacija omogoča urejanje, razmejitev sob, postavljanje navideznih omejitev, kam robot ne sme in po potrebi pošiljanje v posamezne sobe. Ne glede ali bo sesal omejen prostor ali celo stanovanje na enkrat, to vedno počne enako. Najprej gre po robovih prostora in nato sistematsko v vzporednih pasovih še preko njega. Če med tem metlica odbije večje smeti na robove, bodo tam ostale, kajti kjer je robot že bil, se ne bo vrnil. Med delom je tudi hiter. S testnim prostorom (ringov robotskega dvoboja) v izmeri 18 kvadratnih metrov je opravil v 14 minutah, slabih 10 minut hitreje od Roombe. Za učinkovitost sesanja to verjetno ni najbolje, kajti med počasnejšo vožnjo skoraj zagotovo pobere več smeti. Prav tako nismo opazili, da bi se dlje zadržal ali upočasnil vožnjo po bolj nasmeteni površini.


iRobot Roomba s9+
Z njim je ameriško podjetje prekinilo klasično okroglo oblikovanje, saj je robot s9 spredaj raven, medtem ko je mehanizem za pobiranje z dvema nasproti vrtečima krtačama skoraj preko cele širine. Mehanizem je premičen, zato, da je ne glede na površino vedno čim bližje tlom. Unikatne gumijaste krtače, takšnih namreč nima noben drug robot, smeti drobijo in jih odlikuje izredno preprosto čiščenje. Okoli krtač navite lase ali tanke vrvice preprosto odstranite z roko, medtem ko drugod potrebujete škarje.

iRobot Roomba s9+

Ker se zaradi oblike robot približa skoraj vsakemu kotu, ima stranka metlica manjši obseg in zato manj »meče« smeti v neželenih smereh.
iRobot kot osnovo navigacije uporablja kamero, toda v veliki meri se zanaša tudi na tipalo dotika. Zaradi tega zlahka vozi za zaveso in prodre skozi pregrinjalo pod posteljo. Da izdela tloris, sta potrebni vsaj dve vožnji. Nato ga lahko v aplikaciji uredite. Določite in imenujete sobe, narišite navidezne zidove in celo področja, kjer robota nočete. Sočasno ima lahko v pomnilniku več tlorisov in prepozna, v katerem je. Tako kot večina sodobnih robotov, le najcenejši imajo še vedno algoritem naključnega premikanja, Roomba s9 dela sistematično in se lahko v primeru večjih prostorov vrne na postajo, da napolni baterijo in izprazni košek za smeti. Prostor razdeli na več segmentov, ki jih najprej obdela in delo zaključi še s sesanjem po robovih. Vozi počasneje in se dlje časa zadrži na površini, kjer zazna večjo koncentracijo smeti, kar obeta večjo učinkovitost sesanja.
Kako sta se odrezala v ringu?
Praktični preizkus je edini način ocenjevanja učinkovitosti poslanstva robotskega sesalnika. V 18 kvadratnih metrih velik prostor s kuhinjskim nizom, kuhinjskim otokom, jedilno mizo, šestimi stoli, ki robotom običajno povzročajo največ težav, dvema omarama in zaveso pod oknom, smo nastavili petnajst točk s smeti. Na takšna mesta, za katera smo ocenili, da so težko dostopna, kajti vsak robot dobro sesa na površini brez ovir in preprek. Smeti so bile papirnati trakci, riž, ovseni kosmiči, peclji češenj, lisi in za piko na i kupček ravno prav finega peska (mivke). Razporeditev ovir in smeti je bilo za oba robota popolnoma enaka.
Od petnajstih točk je Roomba s9 uspešno opravila z enajstimi, dve je počistila delno, do smeti dveh pa ji ni uspelo priti. Sesala je slabih deset minut dlje kot tekmec in posebej pod in okoli mize se je zdržala dlje časa. S tem je dosegla po našem testu 85 odstotno učinkovitost čiščenja. Viomi S9 je s prostorom opravil hitreje, toda prav tako je našel pot do skoraj vseh zanj primernih površin. Pričakovano ni našel smeti za zaveso, medtem ko je na treh mestih poleg miznih nog smeti z metlico razmetal, da so v večinoma ostali. Zaradi tega je njegova učinkovitost 73 odstotna.
Robota sta zanesljivo in pričakovano opravila svoje delo, toda ga Roomba s9 je zaradi sodobnejše oblike in dodelanosti algoritmov izvedla bolje. Je pa še ena razlika med obema sesalnikoma, kar prav tako ni nepomembno. Ne kupujete jih za leto ali dve, temveč za najmanj sedem (ali celo več let), pri čemer pride do izraza servisna dejavnost. Ker je iRobot v Sloveniji prisoten že vrsto let, so poskrbeli tudi za ta del ponudbe, medtem ko je s kitajskimi roboti s tem nekaj težav. Poskrbljeno je sicer za garancijsko dobo, ne pa tudi za enovito servisno središče, kjer bi popravljali okvarjene starejše naprave.

Pin It on Pinterest

Share This