Telekom Slovenije, ki je kot edini slovenski operater v lanskem letu vzpostavil nacionalno omrežje pete mobilne generacije (5G), s katerim pokriva že več kot 33 % prebivalcev po vsej Sloveniji, je danes omrežje na več lokacijah v Ljubljani nadgradil z dodatnim frekvenčnim spektrom 3600 MHz. Kmalu bosta sledili še nadgradnji omrežja 5G na Bledu in Brdu pri Kranju, s čimer bo Telekom Slovenije najsodobnejše komunikacijske storitve zagotovil tudi ob slovenskem predsedovanju Svetu Evropske unije. Gre za naslednji razvojni korak v mobilnih komunikacijah, s katerim je prvo 5G omrežje Slovenije nadgrajeno tako, da uporabnikom zagotavlja dodatne zmogljivosti ter še hitrejši in še stabilnejši mobilni prenos podatkov. Nov pomemben mejnik je Telekom Slovenije dosegel natanko 30 let po tem, ko je v Sloveniji vzpostavil prvo omrežje za mobilno telefonijo (NMT).
S pridobitvijo dodatnih frekvenčnih pasov in razvojem omrežja bodo v 5G omrežju Telekoma Slovenije možne hitrosti do 2 Gbit/s, znatno krajši bodo odzivni časi, uporabnikom bodo na voljo nove storitve na vse bolj napredni terminalni opremi. Bistveno večje bodo tudi hitrosti prenosa v smeri od uporabnika proti omrežju, kar je vse bolj pomembno predvsem zaradi razvoja video storitev.
Telekom Slovenije je s 1. junijem vsem svojim naročnikom mobilnih paketov omogočil brezplačen dostop do omrežja 5G, ki se izvede samodejno ob prijavi mobitela 5G v omrežje. Brezplačno storitev 5G pa si lahko vsi naročniki vklopijo tudi tako, da pošljejo SMS s ključno besedo 5G na številko 1918, ali pa si jo vklopijo v Mojem Telekomu.

Pin It on Pinterest

Share This