Dve leti in pol po tem, ko je Telekom Slovenije postavil nov razvojni mejnik in med prvimi na svetu predstavil rešitev, s pomočjo katere lahko TV-gledalci vsebine namesto s klasičnim daljinskim upravljalnikom upravljajo z glasom in to v slovenskem jeziku, lahko rečemo, da Slovenci sodobne tehnološke rešitve odlično sprejemamo. V Telekomu Slovenije so namreč v teh dneh uporabo platforme NEO omogočili že 100.000-emu uporabniku, pri tem pa je glasovno upravljanje vsebin vedno bolj priljubljeno, kar kaže na to, da se uporabniške navade v slovenskih domovih spreminjajo. Tako so uporabniki marca letos uporabili kar 8,6 milijona glasovnih ukazov (od tega 185.00 različnih), v povprečju pa izrečejo 126 glasovnih ukazov mesečno.

Sicer se več kot polovica vseh glasovnih poizvedb nanaša na menjavo programa (izgovorjeno ime programa), dobro tretjino pa predstavljajo konkretne vsebinske poizvedbe, in sicer iskanje filmov, serij, igralcev, videotek, aplikacij in podobno. Ostalo predstavljajo t. i. tehnični ukazi, s katerimi uporabniki oddajo posnamejo, zamenjajo profil, zvišajo oz. zmanjšajo zvok, upravljajo pametni dom ali pa izgovorijo konkretno zaporedno številko programskega mesta.

V Telekomu Slovenije so sicer aprila lani prešli na lastno rešitev prepoznavanja glasovnih ukazov, ki je bila razvita v Sloveniji, s čimer so nadgradili rezultate razpoznave slovenskega govora, tako da ta v platformi NEO delujejo odlično. Z dodatnimi tehničnimi rešitvami uporabo glasovnega upravljanja vseskozi tudi lajšajo, tako da so pred kratkim grafični prikaz pri glasovnem upravljanju oz. iskanju vsebin posodobili na način, da uporabnika med drugim opozori, če je jakost njegovega glasu previsoka ali prenizka; prav tako uporabnik prejme nasvet, naj za boljšo prepoznavo glasu daljinec približa ali oddalji od obraza.

Telekom Slovenije platformo NEO, ki je rezultat razvoja in znanja njegovih strokovnjakov, nenehno nadgrajuje in v največji možni meri prilagaja potrebam slovenskih uporabnikov. Tako lahko od februarja letos uporabniki v okviru platforme kot prvi v Sloveniji igrajo igre v oblaku, ki so trend na področju igričarstva. Pri razvoju rešitve za igre v oblaku se je Telekom Slovenije povezal z vodilnim svetovnim ponudnikom iger v oblaku, družbo Gamestream, kjer poudarjajo, da bodo uporabniki vedno manj kupovali posamezne igre in se vedno bolj obračali k igram v oblaku, saj na ta način dostopajo do več in do različnih vsebin.

V kratkem prihajata tudi novi spletna stran in mobilna aplikacija, ki bosta v prenovljeni za še boljšo odzivnost, enotna struktura in razpored vsebin na vseh napravah pa bosta še poenostavili uporabniško izkušnjo. Uporabnikom bo na vseh napravah na voljo skoraj celoten nabor TV-programov v izbrani programski shemi, prav tako bo razširjen nabor programov s funkcionalnostjo Ogled nazaj, Snemaj ter Nadaljuj z ogledom.

Pin It on Pinterest

Share This