Google je predstavil novo funkcionalnost znotraj storitve Google Maps – okolju prijazno načrtovanje poti (angl. eco-friendly routing). Z okolju prijaznim načrtovanjem poti lahko izberete pot, ki je optimizirana za manjšo porabo goriva, kar vam pomaga prihraniti denar za gorivo in zmanjšati emisije ogljika, kar je za številne Evropejce zelo pomembno. Glede na poročilo Statista za leto 2022 je cestni promet največji vir emisij ogljika v Evropi.

Sedaj, poleg prikazovanja najhitrejše poti, Google Maps prikazuje tudi tisto pot, ki je najbolj varčna, če ne tudi najhitrejša. V nekaj korakih lahko preverite relativni prihranek goriva in časovno razliko med dvema potema ter izberete tisto, ki vam najbolj ustreza.

Okolju prijazno načrtovanje poti ima vpliv na naš planet. Od prve predstavitve v ZDA, Kanadi in Nemčiji so uporabniki s pomočjo nove funkcionalnosti znotraj Google Maps pripomogli k zmanjševanju več kot pol milijona ton ogljikovih emisij, kar je enako, kot če bi s cest umaknili 100.000 avtomobilov na pogonska goriva.

Okolju prijazna pot se lahko razlikuje glede na vrsto motorja. Na primer, dizelski motorji so pri višjih hitrostih običajno učinkovitejši od bencinskih ali plinskih, hibridna in električna vozila pa se bolje obnesejo v prometu z ustavljanjem in vožnjo. Zato bo Google v prihodnjih tednih voznikom, ki v Evropi, ZDA in Kanadi uporabljajo okolju prijazne poti, omogočil, da izberejo vrsto motorja – bencinski ali plinski, dizelski, hibridni ali električni – in tako izberejo najboljšo pot ter najnatančnejše ocene porabe goriva ali energijske učinkovitosti.

Ta tehnologija je mogoča zahvaljujoč spoznanjem o učinkovitosti porabe goriva in energije iz Nacionalnega laboratorija za obnovljivo energijo (NREL) in podatkov Evropske agencije za okolje. Z združitvijo teh podatkov s trendi vožnje v Google Maps je Google lahko razvili napredne modele strojnega učenja, usposobljene za najbolj priljubljene vrste motorjev v določeni regiji.

Pin It on Pinterest

Share This