Xiaomi Mi 11 Lite 5G oblikovno sledi linijam serije mobilnikov družine Mi 11 in kot predstavnik budget izpeljank višjega razreda je pomemben član v Xiaomi družini. Predvsem ta segment utira pot večjemu tržnemu deležu in seveda popularnosti posamezne blagovne znamke.

osnovni komplet s hitrim polnilcem in etuiem

Zunanjost oblikovno, kot smo omenili povzema poteze serije Mi11 z nekaj svojimi specifikami. Zaobljeni robovi kovinskega okvirja so polirano svetleči, medtem mo je površina zadnjega dela zrcalno matirana. Površina je na otip zelo prijetna in nedrseča, a je izjemno občutljiva na prstne odtise.

svetleče matirana zadnja stran

Na matirani površini se prstnih odtisi takoj poznajo, verjetno še najbolj v različici Bob Black, ki smo jo dobili na test in bo verjetno tudi na splošno najpopularnejša. Na srečo dobimo že v osnovnem paketu transparentni silikonsko ovitek , tako da lahko še vedno lahko uživate v izbrani barvni kombinaciji brez prstnih odtisov in seveda še z dodatno zaščito.

Prednji del zaseda 6,55-palčni Full HD+ zaslon AMOLED, z 10-bitno barvno podporo, certifikatom HDR10 in frekvenco osveževanja 90 Hz. Zaslon je odličen in zagotavlja veliko svetlost, kontrast ter žive barve.

odličen AMOLED zaslon

Mi 11 Lite 5G uporablja procesorski sklop Snapdragon 780G 5G, ki omogoča tekoče delovanje tudi pri nekoliko zahtevnejših aplikacijah in seveda kot je v imenu omenjeno s podporo peti generacijo mobilne telefonije. Mi 11 Lite 5G ki smo ga testirali je imel konfiguracijo s 6 GB delovnega spomina in 128 GB pomnilnika za shranjevanje datotek. Obstajajo tudi različice z več spomina s bo ta zagotovo najbolj zastopana na tržišču.

Trojček kamer na zadnjem delu aparata sestavljajo glavna kamera s 64Mp senzorjem , kamera za ultra široki zajem slike z 8Mp ter makro za bližnje posnetke z 5Mp senzorjem. Na prednji strani pa je v odprtini na desni zgornji strani zaslona selfie kamera z 20Mp. Tako trojček na zadnjem delu kot selfie kamera na prednjem dovolj kvalitetno opravljajo svoje poslanstvo, da tudi malce bolj zahtevnem uporabniku ne bodo v zadrego. Slike so sploh pri dnevni svetlobi za ta razred odlične, ne glede na to, da gre za Lite oznako oziroma model iz dna lestvice družine Mi11.

Xiaomi Mi 11 Lite podpira tudi veliko načinov in učinkov zajemanja videa. Glavna kamera lahko snema 4K pri 30 sličicah na sekundo in 1080p pri 30 sličicah na sekundo in 60 sličic na sekundo. Ultra široki in makro s sta največ 1080p. Na voljo je izbirna elektronska stabilizacija za vse ločljivosti, hitrost sličic na vseh kamerah, razen za makro. Na voljo so tudi različni foto ter video načini in izboljšave.

Android 11 z MIUI 12

Softverska platforma je Android 11 z Xiaomi uporabniškim vmesnikom MIUI 12. Vmesnik MIUI 12 je že poznana platforma sploh za vse uporabnike Xiaomi mobilnikov. Je pa dovolj podobna osnova kot jo uporabljajo drugi proizvajalci z Android platformo in tudi novemu uporabniku ne bo delala preglavic. Osnovo Android 11 pa temeljito preobleče v hišni uporabniški vmesnik.

Xiaomi Mi 11 Lite uporablja pri glasnem predvajanju kombinacijo stereo zvočnikov – na dnu ima en namenski zvočnik, kot drugi pa služi sprednja slušalka. Tako sta glasnost in tudi kvaliteta zvoka prijetno uravnotežena in ne prihaja do veliko popačenj tudi pri največji glasnosti. Na splošno pa daje veliko glasnejši zvok, kot bi pričakovali od tako tanke naprave.

Sicer že nekoliko pozabljen, a še vedno uporaben IR oddajnik je nameščen n vrhu mobilnika, kjer je tudi eden od mikrofonov. Primarni mikrofon je nameščen na spodnjem delu, kjer je tudi drugi stereo zvočnik, priklop USB-C ter vložišče za kartico SIM. Vložišče za SIM je hibridne vrste – lahko namestite dve kartici SIM ali kartico SIM + kartico microSD. Kot je že trend pri sodobnih mobilnikih nima klasičnega priklopa- jack 3,5mm za slušalke, a dobimo v osnovnem kompletu adapter z USB-C na jack 3,5mm.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G ima sorazmerno veliko baterijo 4.250 mAh, sploh za tako kompakten in lahek telefon. To mu omogoča dobro avtonomijo, poleg tega pa omogoča še hitro polnjenje. Za ta namen je že osnovni komplet opremljen s hitrim, 33-watnim polnilnikom, ki v napolni mobilnik do 43% v pol ure. Polno napolnjenost pa zagotavlja v uri in desetih minutah. Na žalost pa ne podpira brezžičnega polnjenja, kar je poleg popolne vodootpornosti mogoče največji minus.

Zgleden kamerski sklop na zadnjem delu

Model Mi 11 Lite 5G ohranja številne ključne lastnosti družine Mi 11 seveda gledano z budget strani. Dober zaslon z AMOLED tehnologijo, zmogljiva strojna oprema z veliko in vzdržljivo baterijo, kakovostni stereo zvočniki, zelo spodobne kamere za ta razred in seveda podporo 5G. Poleg tega pa je nedvomno eden najlažjih mobilnikov te velikosti trenutno na trgu. Mi 11 Lite 5G ponuja točno tisto, kar bi morala predstavljati različica Lite- spodobna oprema za dokaj nizko in sprejemljivo ceno

Pin It on Pinterest

Share This