Tudi pri Xiaomiju je pri novi seriji 14 izpostavljena funkcionalnost umetne inteligence AI. Torej, poleg zmogljivega hardverja so vsi predstavniki dobili še nov programski del podprt z AI. Xiaomi 14 pa je tudi kompaktnejših dimenzij in ravno slednje ga naredi malce drugačnega od večine mobilnikov višjega razreda. Glede na vse našteto je tako med najbolj zmogljivimi kompaktnimi telefoni.

Xiaomi 14tka je oblikovno minimalistično eleganten telefon, stranski robovi so po zadnjih trendih, ravni in kot celota deluje zelo kompaktno. Svetleč zadnji del ima izstopajoč kamerski otok s poudarjenim trojčkom kamer in bliskavico. Ohišja serije 14 je tudi odporno na vdor prahu in tekočin.

Odličen LTPO OLED zaslon

Zaslon je tipa LTPO OLED z diagonalo 6,36 palca, je odličen in je tudi eden adutov mobilnika. Dimenzija zaslona je za višji razred sicer nekoliko manjša, a mu to prinaša tudi nekoliko manjšo težo. Vse skupaj pomeni, da je lažji za rokovanje in da ga je moč pospraviti tudi v manjše žepe. Kot se spodobi za višji razred ima frekvenco osveževanja 120 Hz, poleg tega je prikaz na zaslonu izjemno svetel in kontrasten.

Xiaomi 12 uporablja za programsko osnovo novi Android 14 na katerem je nameščen nov hišni uporabniški vmesnik Hyper OS. Vizualno nekoliko pomlajena in dodelana verzija dosedanjega uporabniškega vmesnika, ki pa sedaj prinaša nekaj novih funkcionalnosti AI.

Hyper OS uporabniški vmesnik, podprt z AI

HyperOS tako lahko prepisujejo pogovore v živo in ustvarja podnapise v videoposnetkih in aplikacijah tretjih oseb. Privzeta aplikacija Galerija je prav tako izboljšana, ponuja pametno iskanje – tako kot aplikacija Google Photos. Galerija ponuja tudi AI Portrait, ustvari lahko vašo podobo z analizo baze vaših obstoječih fotografij. Z uporabo istega portreta, ustvarjenega z umetno inteligenco, se lahko postavite v okolje-ozadje po vaši izbiri, na primer tropski otok, če želite.

Za tekoče delovanje vseh teh novih funkcionalnosti skrbi procesor višjega razreda Snapdragon 8 Gen 3, podprt z 12 ali 16 GB delovnega spomina. Na voljo pa bodo različice do 1T spomina za shranjevanje podatkov. Pri nas bo najbolj pogosta različica z 12GB delovnega spomina in 512 GB za shranjevanje.

Odličen trojček kamer na zadnjem delu

Glavni adut novinca so kamere, in kot se lahko pohvali, z optiko pod pokroviteljstvom zvenečega imena v svetu fotografije, Leica. Na zadnjem delu so tri kamere, glavna z 50 MP, avtomatskim ostrenjem in stabilizacijo slike, ki odlično opravlja svoje poslanstvo. Telefoto s 50MP, z 3,2 kratnim optičnim približevanjem, ki ima stabilizacijo slike in avtomatsko ostrenje. Širokokotna tudi s senzorjem z 50 MP a brez avtomatskega ostrenja in stabilizacije slike. Slednja je še najmanj dodatno podprta, a kljub temu se odlično odreže.

Vse kamere so dodatno podprte tudi z AI, tako pri začetni obdelavi posnetkov, kot tudi možnostjo kasnejšega popravljanja. Slike in videi so zelo kvalitetne po celotnem spektru kamer. Prednja, selfie kamera ima senzor s 32 MP, ki po specifikacijah sicer ni nič posebnega, a dela zelo dobre posnetke v dobrih svetlobnih pogojih.

V kompletu je poleg hirega polnilnika tudi ovitek v sivi barvi

Zmerna velikost baterije, ki je posledično nekoliko manjša zaradi kompaktnejše velikosti mobilnika ne vpliva veliko na dolžimo delovanja. Še vedno boste zagotovo vsaj dva delovna dneva brez strahu, podpira tudi hitro polnjenje in brezžično polnjenje. Postaja eden redkih paradnih konjev s priloženim hitrim polnilnikom. Pohvalno, tokrat z 90 vatnim polnilcem, poleg dobite še silikonski zaščitni ovitek v sivi barvi.

Xaomi 14 je odličen kompaktni predstavnik višjega razreda mobilnikov. Je eleganten in ne manka mu adutov. Poleg odličnih kamer, je opremljen še z LTPO OLED zaslonom, solidno zmogljivo baterijo ter hitrim polnjenjem s priloženim primernim polnilcem. Vse skupaj v kompaktni izvedbi, torej priročen in zmogljiv.

Pin It on Pinterest

Share This