Xiaomi 14 Ultra je pravi težkokategornik med fotomobilniki. Izstopajoč kamerski četverec na zadnjem delu že na prvi pogled izpostavlja njegove adute. Kot se za paradnega konja blagovne znamke spodobi, pa ga poleg kamer odlikuje tudi ostali prvovrsten hardver, seveda podprt z algoritmi umetne inteligence AI.

14 Ultra že na prvi pogled deluje zelo robustno, še dodatno pa izstopa kamerski sklop na zadnjem delu. Zadnji del ohišja je odet v imitacijo usnja, ki naj bi sicer nakazoval žlahtnost, a mogoče deluje nekoliko preveč retro, vsaj v črni barvi.  

Velik, odličen zaslon

Dimenzija mobilnika je primerna za višji razred, a velik kamerski otok na zadnjem delu daje občutek da je vsa teža na tem delu aparata. Kljub izgledu, pa je teža dobro porazdeljena, tako da je rokovanje z njim še vedno prijetno. Za to velikost pa je z 220 g tudi zmerne skupne teže. Ohišje 14 ultra je tudi odporno na vdor prahu in tekočin. 

Kamere v kamerskem otoku na zadnjem delu aparata so štiri kamere. Že na prvi pogled so opremljene z velikimi, beri kvalitetnimi lečami. Logotip priznanega proizvajalca optike Leica v sredini, daje dodatno zagotovilo, da je temu tako.

Najbolj zmogljiva je seveda glavna kamera s senzorjem s 50MP, ki je poleg velike leče opremljena še s spremenljivo zaslonko. Poleg zaslonke izstopa velikost senzorja, je enopalčne kategorije, kar sicer v realnosti ne pomeni diagonale 2,5 cm, ampak okoli 1,5 cm, kar je za mobilni aparat zelo veliko. Brezstopenjska prilagoditev zaslonke je na voljo v načinu Pro, medtem ko v je avtomatskem načinu na voljo stopenjska nastavitev, široko odprta f/1,63, zaprta f/4,0 in vmesna dva koraka f/2,0 in f/2,8. Glavna kamera ima tudi avtomatsko ostrenje in stabilizacijo slike.

Velike leče kamer in lepo vidna zaslonka glavne kamere

14 Ultra ima kar dve telefoto kameri, ki odlično opravljata svoje delo. Odlični sta tako na daljavo, kot tudi v bližnjih posnetkih, makro načinu. Obe sta opremljeni z enakim senzorjem s 50 MP, a ena je periskopska, ki zaradi svoje zasnove omogoča tudi večjo približevanje. Obe sta opremljeni z avtomatskim ostrenjem PDAF. Navadna telefoto kamera s  3,2-kratnim optičnim približevanjem lahko izostri predmete, ki so oddaljeni le 10 cm, medtem ko je najmanjša razdalja ostrenja periskopske enote s 5-kratnim optičnim približevanjem, nekje 30 cm.

Mobilnik je opremljen je tudi s kamero za širokokotni zajem slike, ravno tako s senzorjem s 50MP. Ta kamera je tudi podprta z avtomatskim ostrenjem slike. Omogoča zares širok kot zajema, med širšimi med mobilniki.

Odlični bližinski, makro posnetki

Prednja, selfie kamera je opremljena s senzorjem z 32 MP in avtomatskim ostrenjem slike. Slike in videi so sicer kvalitetne, vendar ne izotopa iz povprečja tako kot zadnje kamere.

Za tako zmogljiv foto telefon se spodobi tudi dober zaslon in 14 Ultra ga premore. Zaslon z diagonalo 6,73 palca je zares odličen, tipa LTPO AMOLED. Je odlične svetilnosti, od tipične 1000nits pa vse do 3000nits. V naravnem okolju z močno svetlobo je tako vedno dobro viden predvsem pa živih barv in kontrasten. Deluje s frekvenco osveževanja 120 Hz, delovanje pa je podprto še s HDR10+ in Dolby Vision support.

Xiaomi 14 oporablja za programsko osnovo novi Android 14 na katerem je nameščen hišni uporabniški vmesnik Hyper OS, ki je opremljen s funkcijami umetne inteligence AI. Te seveda še dodatno pomagajo kameram do boljših rezultatov.  Za delovanje skrbi najnovejši procesorski del Snapdragon 8 Gen 3, opremljen z 12 ali 16 GB delovnega spomina ROM in tja do 1T spomina za shranjevanje RAM.

Osnovni komplet, zaščitni ovitek in hitri polnilec

V osnovnem kompletu dobite poleg mobilnika še primeren hitri polnilnik z 90 wati moči, ter trdi plastični zaščitni ovitek. Pohvalno, glede na eko usmeritve nekaterih proizvajalcev, ki tudi pri najdražjih modelih ne priložijo drugega kot samo napajalni kabel in še ta neprimeren za hitro polnjenje.

Xiaomi 14 Ultra je zares izstopajoč fotomobilnik, lahko kar rečemo, da je  trenutno najboljša kamera z mobilnim telefonom na trgu. Kamerski del je korak pred konkurenco, predvsem po zaslugi zmogljivega in obsežnega hardverja, ki omogoča odlične posnetke. Temu dodatno doprinese tudi programska platforma. Zagotovo pa tudi postavlja trende za prihajajoče novosti na tem področju.

Pin It on Pinterest

Share This