Letošnja Xiaomi tehnološka ofenziva ne pojenje in najnovejša mobilnika na našem trgu sta 13T in 13T Pro. Sta malenkost pod vrhom v seriji Xiaomi 13, še vedno izjemno zmogljiva in seveda s poudarkom na odličnih kamerah.

Oblikovanje serije 13T sledi hišni usmeritvi, minimalistični uglajen izgled, z razliko izstopajočega kamerskega otoka na zadnjem delu. Stranski robovi zadnjega dela so zaobljeni in že na pogled deluje zelo kompaktno. Svetleč zadnji del imata obe različici, medtem ko pri 13T Pro obstaja še v imitaciji usnja v svetlo modri barvi. Obe izvedenki sta tudi odporni na vdor tekočin in prahu po standardu IP68, torej popolnoma vodotesni tja do 1,5m globine.

Povdarjen kamerski del

Zaslon pri obeh je odličen, tipa AMOLED in jetudi eden adutov novincev. Pri 13T Pro je zaslon z diagonalo 6,73 palca, 13T –ka pa ima izvedbo z manjšo diagonalo 6,36 palca. Oba sta ravnih robov, manjši 13T pa ima tudi za odtenek večji rob okoli zaslona . Zaslona sta seveda povezana tudi z velikostjo aparata in manjši dimenziji je Xiaomi 13T, a ravno pravšnjih dimenzij za povprečno velikost dlani.

Odlična zaslona

Zadnji kamerski del je seveda glavni adut obeh novincev, in podpisan s strani znanega imena s fotografskega sveta, Leica. Pri obeh je sklop kamer enak in ga sestavljajo tri kamere. Glavna s 50MP, z avtomatskim ostrenjem in stabilizacijo slike. Slike so odlične kvalitete in tudi v slabih svetlobnih pogojih kamera ne razočara. Druga po vrsti je telefoto kamera, tudi s senzorjem s 50 MP, avtomatskim ostrenjem, ter z dvo kratnim optičnim približevanjem. Sledi še širokokotna kamera tudi z 12 MP, na žalost brez kakršnihkoli avtomatskih pripomočkov. 

Prednja selfie kamera pri obeh aparatih ima senzor z 20 MP, in lečo za širokokotni zajem slike. Slike in videi pri tej kameri pa so bolj povprečne kvalitete, ampak za prednjo kamero niti ni toliko pomembno.

Zadnja stran 13T Pro v modri barvi in svetleči 13T

Vezni nabor je v tokratni seriji T Mediatekov,  nekoliko zmogljivejši MT6985 Dimensity 9200+ pri 13 T Pro in malenkost manj MT6896Z Dimensity 8200 Ultra pri 13T. Nekoliko manj zmogljiv je na račun grafičnega procesorja, a v realnosti so razlike zares minimalne. Brez problema se Mediatekov nabor kosa z večino trenutnih Snapdragonov generacije2, ki so trenutno v večini najboljših mobilcev na trgu.

V glavnem omogoča odlično in tekoče delovanje. Na voljo so v izvedenke z 8 ali 12 GB delovnega spomina, obstaja pa celo Pro z 16 GB. V vseh izvedbah pa je možno je na voljo za shranjevanje datotek od 256 GB pa do 1T spomina pri Proju.  Xiaomi 13T uporablja za programsko osnovo novi Android 13 na katerem je nameščen najnovejši Xiaomi hišni uporabniški vmesnik MIUI14.

Priloženi hitri polnilci za izjemno hitro polnenje

Avtonomija obeh aparatov je dovolj dobra, baterije zdržijo do dva dneva zmerne uporabe. Dodaten adut Xiaomi 13T Pro je ta, da podpira hitro polnjenje s 120 W moči. Priložen je tudi primerenn polnilnik s 120 vati. Žično polnjenje poteka izredno  hitro, od izpraznjenega akumulatorja do polnega približno 20 minut. Xiaomi 13T podpira polnjenje z 67 W moči in temu primerno je priložen tudi polnilnik . Na žalost pa noben ne podpira brezžično polnjenje

Odlična glavna kamera je glavni adut obeh mobilnikov. K odlični celoti prispeva še odličen zaslon in hitro polnjenje. Zagotovo pa sta in bosta konkurenčna tudi po cenovni plati.

Pin It on Pinterest

Share This