Nova serija Xiaomi 13 prinaša nekaj tehničnih novosti predvsem pa superiorne kamere in s tem postavlja svoje mobilnike še višje v kakovostnem razredu. Xiaomi 13 in 13 Pro definitivno sodita v sam vrh trenutne ponudbe mobilnikov.

Oblikovanje serije 13 sledi hišni usmeritvi, minimalistični uglajen izgled, sicer v osnovi pa znana oblika že od predhodnih serij. Stranski robovi so lepo zaobljeni in že na pogled deluje zelo kompaktno. Tokrat bolj svetleč zadnji del in izstopajoč kamerski del poudarjata eleganco obeh aparatov. Obe izvedenki sta sedaj tudi odporni na vdor tekočin in prahu po standardu IP68, torej popolnoma vodotesni.

Zaobljeni rabovi zaslona pri 13Pro ter raven zaslon 13-tke

Zaslon pri obeh je zares odličen in je poleg kamerskega dela ena glavnih odlik mobilnika. Sploh pri Pro verziji, ki je tipa LTPO AMOLED z diagonalo 6,73 palca. Zaslon Pro-ja ima tudi na zaobljene robove kar doda k celotnemu elegantnemu videzu in je zato tudi prijetnejši za rokovanje.  13 –ka pa ima sicer »le« AMOLED izvedbo z manjšo diagonalo 6,36 palca, a je še vedno odličen zaslon. Je pa ravnih robov povezano z bolj izstopajočim kovinskim sredinskim delom aparata. Zaslona sta seveda povezana tudi z velikostjo aparata in kljub nekoliko manjši dimenziji je Xiaomi 13 ravno pravšnjih dimenzij za vsakodnevno hitro uporabo.

Zares odlična zaslona

Izstopajoči zadnji kamerski del je seveda glavni adut obeh novincev. Pri obeh ga sestavljajo tri kamere, z glavna kamera s 50MP, z avtomatskim ostrenjem in stabilizacijo slike. Glavna kamera pri Pro-ju je za odtenek sicer boljša, a razlike so res minimalne. Slike z obeh kamer so odlične kvalitete in tudi v slabih svetlobnih pogojih ne razočara. So sam vrh današnje ponudbe.

Ostali dve kameri pa se med aparatoma nekoliko razlikujejo. Pri verziji Pro sledi telefoto kamera s senzorjem 50 MP, s 3 kratnim optičnim približevanjem ter  širokokotna kamera tudi s  50 MP.  Pri 13- tki pa je telefoto kamera s senzorjem z 10 MP, ter kamera za širokokotni zajem s 12MP. Tudi 13-kin komplet je vreden pohval, saj odlično opravlja svoje poslanstvo in tudi nočni posnetki so z glavno kamero dobri.

Superiorne kamere na zadnjem delu

Prednja selfie kamera pri obeh aparatih pa ima senzor s 32 MP, in lečo za širokokotni zajem slike. Slike in videi so dovolj kvalitetni, sploh za prednjo kamero.

Xiaomi 12T oporablja za programsko osnovo novi Android 13 na katerem je nameščen najnovejši hišni uporabniški vmesnik MIUI14. Pomlajena in dodelana verzija dosedanjega uporabniškega vmesnika prinaša nekaj funkcijskih nadgradenj, v osnovi pa ostaja enak.

Srce hardverja obeh novincev je vezni nabor je Snapdragon8 + Gen 2, trenutno sam vrh procesorske ponudbe in omogoča odlično in zares tekoče delovanje. Na voljo so v izvedenki z 8 ali 12 GB delovnega spomina. V obeh izvedbah pa je možno je na voljo še od 128 , 256 pa do 512 GB spomina za shranjevanje datotek. Srednja opcija bo večini uporabnikov omogočala dovolj prostora.

Avtonomija obeh aparatov je dovolj dobra, baterije zdržijo do dva dneva zmerne uporabe. Dodaten adut Xiaomi 13 Pro je ta, da podpira hitro polnjenje s 120 W moči. V osnovnem paketu je tudi priložen polnilnik s 120 vati. Žično polnjenje tako poteka od izpraznjenega akumulatorja do polnega približno 20 minut. Xiaomi 13 podpira polnjenje z 67 W moči in temu primerno je priložen tudi polnilnik . Oba pa podpirata tudi brezžično polnjenje in reverzibilno polnjenje, torej polnjenje drugih naprav preko njih samih.

Izjemno hiter in obilen polnilnik 120W pri Xiaomi 13 Pro

V osnovnem paketu pride polnilnik za hitro polnjenje, kabel za povezavo ter tudi zaščitni silikonski ovitek. Odlično glede na to kar ponujajo konkurenti v višjem cenovnem razredu.

Odlična glavna kamera  je glavni adut obeh mobilnikov. K odlični celoti prispeva še zmogljiv hardver, odličen zaslon in hitro polnjenje. Zagotovo pa sta konkurenčna tudi po cenovni plati.

Pin It on Pinterest

Share This