Xiaomi 12 je še en zelo zanimiv aparat trenutne ponudbe višjega razreda mobilnikov.  Po specifikacijah ga uvrščamo v srednji del Xiaomi serije 12. Po velikosti je sicer nekoliko manjših dimenzij kot je trenutni trend. Glede na njegovo velikost ga lahko poimenujemo kompaktni predstavnik višjega razreda. Izstopa pa odličen zaslon z novo tehnologijo, ki omogoča večji barvni spekter.

matiran zadnji del z izstopajočim kamerskim sklopom

Serija  12 ima tri predstavnike. Osnova je naš testiranec Xiaomi 12 , ki označuje zlato sredino.  V družini sta še Xiaomi 12 Pro z večjim zaslonom in zmogljivejšo konfiguracijo kamer, ter 12 X v isti velikosti kot 12tka, a z manj zmogljivim procesorjem.

12tka je oblikovno izredno lepo dodelan aparat. Ne manjka stilskih detajlov in izdelava je na visoki ravni. Stranski robovi so lepo zaobljeni in že na izgled deluje zelo prefinjeno in kompaktno. Matiran zadnji del in rahlo izstopajoč kamerski del s svetlečo obrobo in tankimi linijami, ki na videz ločujejo kamere poudarja eleganco aparata. Enako kot prefinjeno vtisnjen logo na mat podlagi zadnjega dela. Tudi obe odprtini za stereo predvajanje zvoka na spodnjem in zgornjem delu sta kolikor dopušča velikost malce posebni. Oblikovanje detajlov je zares na nivoju. Na žalost pa kljub zares detajlni obdelavi ohišja serija 12 ni odporna na vdor prahu in tekočin.  

lepo oblikovani detajli

Prostoročno telefoniranje in glasno predvajanje glasbe je možno v stereo načinu saj ima dva zunanja zvočnika. Nameščena sta na spodnjem in zgornjem robu. S tem da je na zgornjem robu dodan logo harman/ kardon, kot poudarek na kvaliteti zvočnega sistema. Kljub kvalitetnemu predvajanju pa nekoliko zmanjka pri moči predvajanja.

Zaslon je odličen in je poleg zmogljivega procesorskega dela ena glavnih odlik 12-tke. Tipa AMOLED z diagonalo 6,28 palca, ki seveda narekuje velikost celotnega aparata. Dimenzija je za višji razred nekoliko manjša, a mu to prinaša tudi manjšo težo in seveda bolj kompaktno celoto. Pomeni, da je lažji za rokovanje in da ga je moč pospraviti tudi v manjše žepe. To pride še kako prav v poletnih mesecih.

odličen zaslon

Zaslon predstavlja nov nivo v tehnološkem razvoju. Omogoča prikazovanje slik v 12 bitni barvni globini. To pomeni, da lahko prikazuje 68 milijard barvnih odtenkov.  Xiaomi 12 je eden prvih mobilnikov s tako barvno zmogljivim zaslonom. Kot se spodobi za višji razred ima frekvenco osveževanja 120 Hz. Delovanje pa je podprto še s HDR10+ in Dolby Vision support. Poleg tega je prikaz na zaslonu izjemno svetel in kontrasten. Pod zaslonom je nameščen bralnik prstnih odtisov, ki deluje zelo hitro.

Vezni nabor je prvoligaški Snapdragon 8 Gen 1, ki s podporo z 8 GB delovnega spomina omogoča hitro in tekoče delovanje. Tudi najzahtevnejše aplikacije tekoče delujejo in v tej opciji je na voljo še 256 GB spomina za shranjevanje datotek.  V večini primerov bo to dovolj  in zato ne podpira razširitve, na voljo pa je možnost delovanja z dvema karticama SIM.

Xiaomi 12 oporablja za programsko osnovo novi Android 12 na katerem je nameščen hišni uporabniški vmesnik MIUI13. Nekoliko pomlajena in dodelana verzija dosedanjega uporabniškega vmesnika prinaša nekaj novih funkcij, v vizualni osnovi pa ostaja enak.

minimalistično in skladno oblikovan kamerski del

Kamere na zadnjem delu so tri. Glavna s 50 MP, avtomatskim ostrenjem in stabilizacijo slike, širokokotna s 13MP, ter telefoto s 5MP, ki tudi ima avtomatsko ostrenje slike. Prednja selfie kamera pa ima senzor s 32 MP. Slike in videi so zelo kvalitetne po celotnem spektru kamer. Nekoliko slabše se odreže le telefoto kamera, razumljivo s 5MP. Nekoliko manj kvalitetni posnetki pa nastanejo tudi v slabših svetlobnih pogojih.

Baterija je kljub nekoliko manjšim dimenzijam precej zmogljiva. Ima kapaciteto 4500 mAh in brez problema zdrži dva dneva zmerne uporabe. Podpira hitro polnjenje s 67 W moči, na voljo pa je tudi brezžično hitro polnjenje in tudi reverzibilno polnjenje.  Pomeni da lahko z energijo vašega mobilnika brezžično napolnite drugo napravo.

V osnovnem paketu dobimo polnilnik za hitro polnjenje z 67 W moči, kabel za povezavo ter tudi zaščitni silikonski ovitek. Glede na eminentne blagovne znamke, kar bogat paket.

Xaomi 12 je odličen predstavnik višjega razreda mobilnikov.  Je eleganten in ne manka mu dodelanih detajlov. Odličen zaslon in zmogljiv hardver v kompaktni izvedbi, priročen in zmogljiv. Pogrešamo odpornost na vdor tekočin. Kot celota pa je v povezavi s primerno ceno zelo močan konkurent v višjem razredu mobilnikov.

Pin It on Pinterest

Share This