Nova, sedaj že peta verzija Samsung Galaxy Z Flip prinaša nekaj izboljšav. V že preizkušeni formi je peta generacija poleg estetskih nadgradenj še za eno stopničko bolj zmogljiva. Zaradi večjega zunanjega zaslona, pa je Z Flip5 tudi nekoliko bolj uporaben v zaprtem načinu.

V glavnem se od predhodnika na zunaj razlikuje po detajlih. Na prvi pogled med prejšnjo in novo serijo sicer ni velikih sprememb, tistih nekaj ki pa so pa so precej pomembne. Spodnji del ohišja bi lahko rekli da je identičen, medtem ko zgornji del na zunanji strani prinaša drugačno postavitev kamer in še pomembneje, bistveno večji zaslon. Tako je tudi izginil barvni pokrov na zunanji zgornji polovici ohišja.

Večji, bolj uporaben zunanji zaslon

Novi Z Flip5 ima sedaj tudi nekoliko izpopolnjen mehanizem v zgibu. In tako je reža med obema deloma postala skorja vzporedna, ko je mobilnik zložen. Robovi in barvna površina na spodnjem delu pa ostajajo enaki. Ohišje je kot pri predhodniku odporno na vdor tekočin po standardu IPX8, kar pomeni tja do 1,5 m globine.

Manjši zaslon zadnjem delu mobilnika je sedaj precej večji in s tem tudi bolj uporaben. Je AMOLED izvedbe in ga lahko sedaj poleg prikaza raznoraznih obvestil uporabimo tudi za uporabo kakšne aplikacije. Najbolj pa je uporaben za prikaz slike pri fotografiranju. Še posebej pride prav za slikanje selfijev z glavnima kamerama. Tako še povečuje uporabnost, ko je mobilnik v zloženem stanju.

Preizkušena forma

Malega preklopnika odlikuje tudi velik prepogljiv zaslon, izvedbe Foldable Dynamic AMOLED z diagonalo 6.7 palca je sicer skoraj enak kot pri predhodniku. Tudi a se razlikuje od prejšnje generacije v detajlu, ki pa je precej pomemben. Svetilnost je sedaj še večja, kar pomeni tudi boljšo vidljivost pri dnevni svetlobi. V odprtini na sredini zgornjega dela zaslona pa je nameščena selfie kamera. Na žaloszt še vedni ne obstaja opcije pod zaslonskega bralnika prstnih odtisov pri tej izvedbi zaslona. Tako je le ta nameščen na stranskem gumbu za vklop in izklop mobilnika.

Poganja ga vezni nabor Snapdragon 8 Gen2, vrh v trenutni procesorski ponudbi. Deluje tekoče in tudi bolj zahtevne aplikacije mu ne delajo problemov. Na voljo so konfiguracije z 8 GB delovnega spomina RAM in 256, ter 512 GB osnovnega pomnilnika za shranjevanje podatkov. Programska oprema deluje na Android 13 osnovi. Na njej je naložen Samsungov uporabniški vmesnik One UI 5.1.1, dodobra preizkušena in nekoliko nadgrajena Samsung programska platforma.

Odličen notranji zaslon

Na hrbtni strani ima novi Z Flip5 dvojček kamer, enakih specifikacij kot predhodnik. Torej, primarna z 12 MP, in ultra široka kamera z 12 MP. Torej se po tej plati nadaljuje že preizkušena konfiguracija, le programski del je seveda nadgrajen. Poleg glavnega dvojčka je na voljo še kamera za selfije z 10 MP, kot omenjeno, nameščena v odprtini na zgornji strani notranjega zaslona. Ne glede na to pa so vse kamere v višjem kakovostnem razredu in so tako posnetki ter videi odlične kvalitete. Velja tako pri dnevni svetlobi, kot tudi pri nočnih posnetkih.

Skoraj vzporedno prilagajanje ploskev, nič več dodatnega prostora ob pregibu

Vgrajen akumulator ima kapaciteto 3700mAh, iste kapacitete kot pri predhodniku. Zdrži do dva delovna dneva zmerne uporabe. Na voljo ima hitro polnjenje, sicer za trenutne razmere z majhno močjo 25 W in podpira tudi brezžično polnjenje. Omogoča pa tudi polnjenje drugih naprav, oziroma reverzibilno polnjenje. Na žalost pa primernega polnilnika ni v osnovnem kompletu, kar pri Samsungu imenujejo zeleni standard.

Galaxy Z Flip5 je na voljo v štirih barvnih izvedbah, klasični grafitno črni, bež beli, mentol zeleni in blagi vijolični, oziroma sivki.
Galaxy Z Flip5 prinaša nekaj malih, a pomembnih nadgradenj. Oblikovno na zunaj ostaja enak, najbolj pomembna pa je večja dimenzija zunanjega zaslona. Ko do sedaj ga odlikuje kompaktna izvedba, ki lahko mobilnik naredi pol manjšega. Kvaliteta zložljivega zaslona je na vrhunskem nivoju in sedaj tudi v zaprtem stanju po zaslugi večjega zunanjega. Vsekakor pa bi bil čas, da se tudi na kamerskem delu naredi kak korak več.

Pin It on Pinterest

Share This