Galaxy S 24 Ultra je zagotovo eden najmočnejših »trendseterjev« v svetu mobilne telefonije. Novosti serije 24, katere najzmogljivejši mobilnik je Ultra, pa so predvsem nove programske funkcionalnosti na podlagi umetne inteligence AI. Še vedno ostaja tudi nekaj posebnega, saj od konkurentov izstopa z vgrajenim pisalom.

Ker je tokrat glavni adut programski del mobilnika, se prvo posvetimo njemu.Jedro platforme je poleg Googlovega Androida 14, Samsungov najnovejšim uporabniškim vmesnikom One UI 6.1. Ta glede na predhodno različico prinaša nekaj manjših posodobitev, a v osnovi ostaja enak.

V ospredju so seveda funkcije Galaxy AI, ki vključujejo funkcije, kot je Sprotno prevajanje (Live Translate), ki ga omogoča AI, nameščen v napravi in omogoča dvosmerno prevajanje telefonskih klicev v realnem času. Naslednja zanimiva funkcija je Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), ki omogoča hitro in enostavno iskanje s preprosto gesto. Seveda AI izdatno pomaga tudi pri kamerah, oziroma posnetkih ki jih delamo s telefonom. Kot kaže pa se bo nabor funkcij tudi povečeval in kmalu bo ta pametna funkcijska platforma na voljo tudi na ostalih Samsungovih napravah. Takrat bo mogoče ostalo malo manj od te ekskluzivnosti nove serije S.

Četverček kamer na zadnjem delu

Oblikovno se nova Ultra od predhodne serije razlikuje minimalno. Ohišje mobilnika je še vedno oblikovano zelo klasično, minimalistično elegantno, s poudarjenimi aduti, kamerami na zadnjem delu. Na zadnji strani ohranja mat površino in ohišje je tudi vodotesno.

Levi in desni stranski rob sta tokrat še nekoliko manj zaobljena, medtem ko je ekran sedaj popolnoma izgubil stransko ukrivljenost. Stvar debate, ampak detajl, ki sicer ne pomeni veliko pri uporabi, doda pa k eleganci in prestižu. zgornji in spodnji ponovno ostro prehajata v raven vmesni del, kjer so odprtine za mikrofone in zvočnike, priklop USB-C , vložišče SIM in seveda prostor za pisalo.

Celoten prednji del sedaj zaseda raven zaslon z diagonalo 6,8 palca, v izvedbi Dynamic LTPO AMOLED ki podpira hitrost osveževanja do 120Hz. Odličen zaslon kateri ima sedaj še ve bistveno večjo svetilnost, z največ 2600 nit.

Odličen zaslon in seveda Galaxy AI

Vezni nabor oziroma procesorsko jedro je najnovejši Snapdragon 8 Gen 3 za vse trge, torej ne kot pri manj zmogljivi bratih, kjer je rezerviran le za ameriški trg. S 23 Ultra ima sedaj za osnovno konfiguracijo 12 GB delovnega spomina RAM in 256 GB osnovnega pomnilnika. S24 Ultra je tako pravi težkokategornik po zmogljivostih nima problemov tudi z najzahtevnejšimi aplikacijami, sploh ko gre tudi za grafične funkcije.

S24 Ultra je opremljen s štirimi kamerami, podobnih specifikacij kot na lanskem modelu. Hardversko je nadgrajena le telefoto, oziroma periskopska kamera, ki ima tokrat senzor s 50 MP in omogoča 5 kratno optično približevanje. Funkcijsko tudi ostajajo v istem nivoju, medtem ki jih sedaj izdatno podpira AI. V praksi naj bi se to pokazalo pri boljših posnetkih, tako foto kot video. Sploh se to odlično pokaže pri nočnih posnetkih in tudi video je v samem kvalitetnem vrhu.

Druga telefoto kamera je opremljena s senzorjem s z 10 MP, kamera z ultra širokim zajemom pa z 12 MP. Kamera za selfije ostaja enaka, z 12MP in ima avtomatsko ostrenje, v primerjavi s predhodnikom pa je nekje na isti kvalitetni ravni.

S pisalom še vedno izstopa med mobilniki

Vgrajena baterija ima kapaciteto 5000mAh in zdrži do dva dneva zmerne uporabe. Na voljo ima tudi hitro polnjenje s 45 wati in brezžično polnjenje. Omogoča pa tudi brezžično polnjenje drugih naprav iz njegove baterije. V osnovnem pakiranju je na voljo le minimalna oprema, poleg telefona še kabel USB-C, ki zanimivo ne podpira hitrega polnjenja s 45 wati.
Galaxy S24 Ultra zopet postavlja trende v mobilni telefoniji, tokrat ne toliko po zaslugi hardverske nadgradnje kot po novih programskih funkcionalnosti AI.

Pin It on Pinterest

Share This