Najnovejši  Galaxy S 23 Ultra zoper prinaša nekaj tehničnih novosti in s tem postavlja nove meje Samsungovem naboru mobilnih telefonov. Kot že prejšnja serija, ne predstavlja le najzmogljivejšega modela, s pisalom ohranja tudi lastnosti serije Note.  Uglajenost in seveda tudi tehnična dovršenost so glavni aduti nove Ultre serije S.

Ohišje mobilnika je oblikovano klasično in uglajeno, tokrat še z bolj poudarjenimi kamerami. Te so eden glavnih adutov in zakaj jih tudi ne bi. Sicer se na zunaj od predhodnika ne ni razlikuje veliko, a vseeno izpade za stopnjo bolj elegantno. Po proizvajalčevih navedbah je tudi okolju bolj prijazen mobilnik, saj je pri izdelavi ohišja uporabljeno več recikliranega materiala.

Levi in desni stranki rob sta tokrat nekoliko manj zaobljena  medtem ko krajša, zgornji in spodnji ponovno ostro prehajata v raven vmesni del. Na zadnji strani ohranja mat površino. Kot že omenjeno je nekoliko  drugače oblikovan kamerski del, z bolj poudarjenimi posameznimi kamerami. Tudi vodotesnost je ena od dobrodošlih lastnosti Ultrinega ohišja.

Mat zadnja stran z izstopajočimi kamerami

Zaslon je kot se spodobi za Samsungovo serijo S izjemen, sicer enak kot pri lanskoletnem modelu v izvedbi Dynamic AMOLED. Diagonala meri 6,8 palca in podpira hitrost osveževanja do 120Hz. Ločljivost je seveda velika in razredu mobilnika primerna s 1440 x 3088 piksli.

Vezni nabor je tokrat končno tudi za naše tržišče Qualcomov SM8550-AC Snapdragon 8 Gen 2,sam  vrh v trenutni procesorski ponudbi. S 23 Ultra ima za osnovno konfiguracijo 8 GB delovnega spomina RAM in 128 GB osnovnega pomnilnika. Priporočamo izbor z 12 GB RAM-a in vsaj 256 GB spomina za shranjevanje. S to konfiguracijo je pravi Ferrari po zmogljivosti med mobilniki, kar je čutiti pri vsakodnevni uporabi in nima problemov tudi z najzahtevnejšimi aplikacijami.

Odličen Dynamic AMOLED zaslon

Aparat je opremljen s sistemom štirih kamer. Ta je v osnovi podoben  tistemu, ki ga najdemo na lanskem modelu, S22 Ultra. Nadgrajena pa je glavna kamera, ki ima tokrat senzor z 200 MP. Na voljo sta dva načina delovanja glavne kamere, kar vpliva tudi na velikost shranjevanja posnetkov. Prvi podpira poln 200 MP nabor, kvalitetnejši način, ki shranjuje posnetke z okoli 25 MB na sliko. Drugi način 50 MP pa je naredi nekoliko bolj splošno velikost slik za shranjevanje, do nekje 10MB. Drugi način je tudi prednastavljen. Med obema načinoma pa ni velike razlike v kvaliteti nastalih posnetkov.

Poleg glavne kamere so na voljo še  kamera z ultra širokim zajemom z 12 MP, ter dve telefoto kameri z 10 MP.  Prva z do 10-kratnim in druga s 3 –kratnim  optičnim približevanjem. Pri Samsungu seveda izpostavljajo naprednejši programski del za obdelavo posnetkov. Odlično se odreže tudi pri nočnih posnetkih in tudi video je v samem kvalitetnem vrhu.

Kamere suvereno med najboljšimi

Kamera za selfije je nadgrajena, po navedbah proizvajalca kvalitetnejša, a z manj piksli. Ima  12MP in avtomatsko ostrenje, v primerjavi s predhodnikom pa nekje na isti kvalitetni ravni.   

Ultrina baterija ima kapaciteto 5000mAh tudi dobro opravlja svoje poslanstvo. Brez problema boste aparat uporabljali do dva delovna dneva, seveda ne na največji obremenitvi. Na voljo ima tudi hitro polnjenje in brezžično polnjenje. Omogoča pa tudi polnjenje drugih naprav z njegove baterije.

V osnovnem pakiranju, katerega pri Samsungu izpostavljajo kot ekološkega, boste našli le minimalno opremo. Poleg telefona še kabel USB-C in ključek za izmet kartice SIM.  

Galaxy S23 Ultra ohranja svoj prestol med mobilniki, minimalne nadgradnje od prejšnjega modela mu ne zmanjšujejo pomembnost, so le pika na i odličnosti.

Pin It on Pinterest

Share This