Lite verzija?

Z letošnjo generacijo Galaxy S prihaja malenkost več oblikovne svežine a tudi nova izhodišča serije. S21 tako naj ne bi bil več osnovni model serije, ampak naj bi to vlogo prevzel najzmogljivejši model Ultra S. Zanimiva taktika, ki pa 21tki sedaj prinaša spremembe.

Da se je pri letošnji generaciji Galaxy S21 nekaj spremenilo na zunaj ne vidimo le po zunanjosti mobilnika ampak tudi že ob embalaži, ki je sedaj za skoraj polovico manjša od njegovih predhodnikov. Žal takoj ko jo odpremo ugotovimo zakaj. V osnovnem kompletu ni več polnilnika in tudi ne več odličnih žičnih slušalk AKG. V osnovnem paketu dobim priložen le kabel za polnenje USB-C, in če boste želeli uporabljati hitro polnjenje upamo, da imate na voljo hitri polnilec lanskega modela. Po besedah proizvajalca je to trend zmanjševanju zmanjšanju elektronskih odpadkov? Nova »eko« usmerjenost ?

Pri oblikovanju zunanjosti so se tokrat bolj potrudili, prednji del sicer ostaja v celoti namenjen zaslonu, na zadnjem delu pa je nekoliko bolj podarjen kamerski del . A že naslednja sicer le na otip zaznana lastnost skazi žlahtnost 21setke. Zadnji del ohišja je namreč sedaj izdelan iz plastike, ki visokem razredu, katerega predstavnik je Galaxy S21ne pristoji. Sploh pa ne v primerjavi s konkurenco ali z lanskim modelom.

Galaxy S21 je opremljen s 6,2-palčnim zaslonom – enako diagonalo kot na lanskem modelu S20. Za razliko od lanskega leta, ko so imeli vsi trije telefoni zaslone z ločljivostjo 1440p pa ta sedaj manjša in znaša 1080p. Sicer na tako majhnem zaslonu povprečni uporabnik ne bo videl razlike, a vendar je to korak nazaj. Tudi ukrivljeni zasloni so očitno stvar preteklosti in ravno to je bila ena pomembnih lastnosti ki je S serijo ločevala od povprečnih mobilcev. Tako imamo sedaj sicer lep in kvaliteten a popolnoma raven zaslon, ki ga je moč dobiti tudi z drugimi mobilniki v nižjih razredih.
Pod zaslonom je drugo generacijo ultrazvočnega bralnika prstnih odtisov, ima pa S21 tudi stereo zvočnike in odpornost na prah in vodo z oznako IP68.

Če upoštevamo številke v proizvajalčevih specifikacijah ima Galaxy S21 kamere praktično enakih specifikacij kot lanski S20. Verjetno ni vse popolnoma enako , zagotovo je kamerski del doživel kakšna programsko nadgradnjo a osnova ostaja enaka. To velja tako za zadnjo komplet treh kamer kot prednjo selfie kamero
Malenkostno zmogljivejši od lanskega modela je procesorski in grafični del, z enako velik delovnim spominom in enako velikimi osnovnimi spominskimi konfiguracijami. Vendar je očitno racionalizacija posegla tudi tu, saj so se odrekli tudi dodatnemu zunanjemu spominu. S21 nima več reže za dodatno microSD. Še ena izgubljena funkcionalnost v nizu. Podpora 5G pa je sedaj tako rekoč že standard za višje serije mobilnikov.

Galaxy S21 energijo črpa iz 4.000 mAh baterije, enake zmogljivosti kot lanski telefon in na srečo vsaj tu niso gledali na varovanje okolja. Vzdržljivost aparata je seveda na solidnem nivoju, zagotovo pa delno na račun nove “klasifikacije” modela.

Android 11 je programska osnova 21setke na katerem deluje Samsunga OneUI 3.1 – in to je za 0,1 več od nedavnih posodobitvah Androida 11 na lanskih modelih.

Na novo ubrana pot v višjem razredu nekoliko preseneča glede na Samsungovo dosedanjo predanost napredku. Po novem, nižje uvrščeni izhodiščni model, Galaxy S21 se ponaša z “downgrade” pristopom in to tudi na račun zmanjševanja njegove žlahtnosti. Realnost pa je sledeča-na žalost je lanskoletni model Galaxy S20 v mnogih pogledih celo boljši in leto starejšega S20 lahko kupimo za manj denarja, predvsem pa ponuja več.

Pin It on Pinterest

Share This