Galaxy A55 5G oblikovno sledi smernicam serije S24 in tako je tudi za srednje kategornika dobro opremljen, izstopa odličen zaslon in glavna kamera. Na žalost pa ne povzema (še) tudi nove programski novosti višje serije S24, torej funkcij AI.

Letošnja A generacija sicer obsega dva mobilnika. Zmogljivejši je seveda A55, a imata nekaj enakih lastnosti. Na prvi pogled jih je kar težko razločiti saj sta enakih dimenzij in tudi enakih zaslonov. Enaka pa je tudi glavna kamera. Na zunaj ju loči le okvir, ki je pri A55 v alu izvedbi pri A35 pa plastičen. Zadnji del pri obeh pa je odet v stekleno površino. Torej sledeče v glavnem velja tudi za A35.

RAven zaslon z ravnimi, precej robusnimi robovi

Zaslon v modelu Galaxy A55 5G je Super AMOLED s svetilnostjo okoli 1000 nit, podprt s funkcijo Vision Booster, ki prilagaja svetilnost zaklona okolici in je tako še bol jasen in svetel v različnih svetlobnih pogojih. Zaslon je dobro viden pri močni dnevni svetlobi in kot se za AMOLED izvedbo spodobi kontrasten, ter živih barv. Zares dober zaslon, ki je tudi dodatno zaščiten. Gorrilla glass Victus+ naj bi preprečil praske, a še vedno priporočamo dodatno zaščitno folijo.

Odličen Super AMOED zaslon

Galaxy A55 5G Glavna kamera s 50 MP je dodatno podprta s funkcijami avtomatskega ostrenja AF in optične stabilizacije slike OIS. To omogoča da so fotografije in videoposnetki ostri tudi pri manj veščem uporabniku. Z izboljšano funkcijo Nightography in napredno obdelavo slikovnega signala (ISP) naredi dovolj dobre posnetke tudi v slabih svetlobnih pogojih. Dobro se odreže tako pri fotografijah kot videoposnetkih.

Poleg glavne kamere je na voljo še kamera za ulta široki zajem slike in kamera za bližnje, makro posnetke. Ultraširoka kamera ima senzor z 12 MP in makro s 5 MP. Kvalitetno nista nič posebnega, vseeno pa zgledno opravljajta svoje poslanstvo. Selfie kamera je opremljena s senzorjem z 32 MP, zajema kar širok krog, a na žalost ni opremljena z avtomatskim ostrenjem. Temu posledično tudi nekaj zmanjka pri kvaliteti, predvsem ostrini pri hitrih osnetkih.

Trojček kamer na zadnjem delu

Programska osnova je Android 14 na katerem deluje najnovejši samsungov uporabniški vmesnik One UI 6.1. Stari znanec v nekoliko nadgrajeni formi, na žalost pa brez funkcij umetne inteligence AI, ki so rezervirane za serijo S. A je sedaj serija A opremljena tudi z naprednimi varnostnimi funkcijami, kot je Knox Trezor. Le ta ščiti proti nepooblaščenim posegom, torej zaščito pred hekerskimi napada napadi.

Za dovolj zgledno in tekoče delovanje skrbi nabor Samsungovega procesorskega vezja Exynos 148. Najbolj pogosta konfiguracija pri nas bo z 8 GB delovnega spomina ROM in 128MB spomina za shranjevanje podatkov RAM. Slednje je sicer kar skromno za tak aparat a ima A55 kot še redki mobilniki možnost razširitve spomina s kartico micro SD.
Ima zmogljivo baterijo, ki ob srednjerazrednem procesorskem delu omogoča zgledno dolgo delovanje mobilnika. Na voljo je le žično polnjenje s sedaj srednjo hitrostjo, s 25 wati, v osnovnem kompletu pa na žalost ni polnilca, je le polnilni kabel.

Zadnji del oblečen v steklo

Samsungova nova kolekcija A je bolj robustno zasnovana z ravnim, pri A55, kovinskim robom. Tako oblikovno sledi seriji S, kar je nekako logično. Ni pa bistvene spremembe v glavnih komponentah, glede na predhodnika A54, a je še vedno zmogljiv predstavnik srednjega razreda. Tudi programski del je malce nadgrajen z novim vmesnikom One UI 6.1, ki dodatno pripomore k zmogljivosti mobilnika.

Pin It on Pinterest

Share This