Prišla je nova serija srednjega popularnega Huawei modela srednjega razreda, nova 10. Kot prejšnja generacija že uveljavljene linije nova tudi ta prinaša več različic. Prihaja z nekaj oblikovnih nadgradenj in seveda tudi z nekaj posodobitev hardverja. Testirali smo različico Pro, ki je najbolj opremljena od cele serije.

Zunanjost telefona za linijo nova je precej elegantna, z zaokroženi robovi tvori lepo celoto. Obenem je tanek in precej lahek mobilnik. Kamere na zadnjem delu izstopajo v zaokroženi izboklini. Pri novi 10 je ta kar obilna in se je povečala v primerjavi s prejšnjo serijo. Nekoliko so jo tudi stilsko dodelali, saj ima sedaj obrobo z napisi. Temu so pri Huawei celo nadeli ime, Star Orbit. Poleg kamerske izbokline pa zadnji del še krasi velik in izstopajoč logo serije nova. Zadnji del je kot pri predhodniku odet v mat površino, ki ni občutljiva na prstne odtise.

Zadnji del v mat površini

Ima velik zaslon z diagonalo 6,78 palca, z ločljivostjo 1200 x 2652 slikovnih pik in frekvenco osveževanja 120Hz. Vrsta zaslona je OLED in temu je primerno svetel in v tej izvedbi odličen, polnih barv in kontrasten. V zgornjem levem kotu sta nameščeni selfie kameri, spodaj pod zaslonom pa je nameščen senzor oziroma bralnik prstnih odtisov.

Odličen zaslon

Napravo poganja osemjedrni procesor Snapdragon 778G 4G, ki suvereno podpira tudi zahtevnejše aplikacije. Sicer nekoliko starejše serije, a kljub temo nima nobenih problemov s tekočim in hitrim delovanjem in odpiranjem aplikacij. Seveda kot je za vse Huawei mobilnike sedaj že samoumevno, brez 5G povezovanja. Verzija, ki smo jo testirali je imela 8 GB delovnega spomina–RAM-a in 256 GB spomina za hrambo, kar naj bi bila tudi standardna ponudba na našem trgu. Pohvalno veliko prostora za hrambo podatkov.

Nova nova 10 Pro je opremljena z glavnim sistemom treh kamer na zadnjem delu, kar je za eno manj kot pri predhodnici. Vključuje glavno kamero s 50 MP in z lečo za širok zajem in omogoča zajem zelo kakovostnih fotografij. Naslednja je kamera z ultra širokim kotom zajema in 8MP tipalom, sledi pa še kamera za globinski zajem slike z 2 MP. Od vseh treh seveda najbolj po kvaliteti izstopa glavna kamera, ki je opremljena tudi z avtomatskim ostrenjem slike in je sposobna tudi dobrih nočnih posnetkov.

Trojna kamera na zadnjem delu

Sprednja postavitev pa je sestavljena iz dveh kamer. Prva  služi za slikanje portretov z 8MP in druga selfi kamera ima tipalo s 60 MP in služi za širok zajem slike. Obe kameri sta opremljeni tudi s samodejnim ostrenjem slike. Selfie kamera s 60 MP je velik preskok od prejšnje generacije in je tudi kvalitetno na dobrem nivoju.

Programska oprema je seveda Huawei porekla, osnova hišni Harmony OS, medtem ko je uporabniški vmesnik znan, EMUI verzije 12. Zelo dodelan in načeloma enostaven za uporabo, saj v svojih osnovah ne odstopa od Android tradicije. Seveda kot pri vseh Huawei izdelkih je opazna odsotnost Google aplikacij. Za slednje pa so sedaj že vse bolj sofisticirani obvodi in eden boljših je aplikacija G-Space, ki omogoča nalaganje googlovih aplikacij brez kakšnega posebnega truda. Enostavna in elegantna rešitev.

G-Space za reševanje zagat z Googlom

Pametni telefon poganja baterija s kapaciteto 4500 mAh. Podpira pa  hitro polnjenje s celo 100W. 100 watni polnilec je tudi priložen osnovnemu kompletu. Ta napolni baterijo do 100% v približno 20 minutah. Na voljo pa ima tudi funkcijo obratnega polnjenje preko kabla. Na žalost pa ne podpira brezžičnega polnjenja.

Nova 10 Pro je na voljo v dveh barvah, srebrni in vedno elegantni črni. Srebrno smo imeli tudi na testu in rahlo matirana površina je zelo prijetna na otip in popolnoma neobčutljiva na prstne odtise. V kompletu pa prejmete tudi silikonski prozoren ovitek in da lahko zaščitite svoj mobilnik.

Osnovni paket s 100W polnilnikom

Nova 10 Pro je odličen predstavnik srednjega razreda. Kljub velikosti še dovolj lahe, z odličnim zaslonom in seveda kamerami, med katerimi je za izpostavit prednjo širokokotno z 60 MP. Odlikuje pa ga tudi možnost izjemno hitrega polnjenja baterije in priložen 100w polnilnik.

Cenovno je sicer nekje v višjem srednjem razredu s priporočljivo ceno okoli 700 evrov. Ker pa se bo večinoma prodajal preko operaterjev bodo zagotovo na voljo dobre ponudbe. Sploh sedaj ko se približuje prednovoletna nakupovalna mrzlica.

Pin It on Pinterest

Share This