Ofenziva Huawei novosti ne pojenja in med njimi zagotovo izstopa nova verzija zložljivega mobilnika Mate Xs 2. V osnovi je sicer nadaljevanje serije Mate XS, a ga nova izvedba zložljivega ekrana naredi zares edinstvenega . Ekran se odpre preko daljšega zunanjega roba in to je zagotovo njegova najbolj izstopajoča lastnost , a ni edina.

Nova zložljiva oblika odpira obilico novih načinov in tudi prednosti. To vključuje tanjše ohišje, večja uporabna površina zaslona v načinu tablice in tudi več zaslona na voljo v zaprtem načinu. Kljub večstranskim prednostim, pa obstaja tudi nekaj zadržkov. Ta način zložljivega zaslona je potencialno bolj dovzeten za poškodbe. Sicer proizvajalec obljublja izjemno trpežnost, a zagotovo se je že vsem med nami zgodilo, da nam je mobilnik padel in zdrsel po tleh. V bistvu bo njegovo trpežnost pokazal šele čas uporabe. Je pa vsekakor bistveno bolj uporaben in tudi vizualno lepši način.

Dve uporabne velikosti zaslonov

Huawei Mate Xs 2 je v odprtem načinu izredno tanek, le 5,4 mm po večini ohišja. To je bistveno tanjše od vseh konkurentov in seveda to vpliva tudi na manjšo težo. Na širšem delu, na desni strani XS 2 je priključek USB-C za polnjenje na dnu, gumb za glasnost in gumb za vklop, ki delujeta kot čitalnik prstnih odtisov ob strani, in seveda kamere na zadnji strani. Na zadnji strani je še gumb za odpiranje mehanizma zložljivega ekrana. S pritiskom zaslon odpremo, in nato ročno razširimo ekran. Zložimo pa ga z nekoliko sile v nasprotnem vrstnem redu.

Zaslon ko je odprt meri 7,8 palca in 6,5 palca, ko je zaprt. Je tipa zložljivi OLED in ko gre za kvaliteto in svetlost je zagotovo med boljšimi. Ista površina zaslona se uporablja tako v zaprtem načinu kot odprtem, kot tablica. Torej samo en zaslon za dve različni dimenziji uporabe.

Še pogled z zadnje strani

Mate Xs 2 uporablja za softversko platformo Android 11 na katerega je nato naložen uporabniški vmesnik uporablja Huawei EMUI 12. V zloženem načinu tako deluje kot večino ostalih Huawei mobilnikov. Na žalost tudi brez googlovih servisov. Uporaba je enostavna in podobna kot pri vseh Androidih. Ko ekran razpremo pa dobimo pravo malo tablico in v tem načinu nam je omogočena več okenska uporaba. Torej več aplikacij lahko uporabljamo na enkrat. Nič posebno novega, le da večji ekran to naredi bolj uporabno in uporabniku prijazno.

Kamerski sklop s tremi na zadnji strani

Srce mobilca je Qualcommov Snapdragon 888 4G, sicer ne najnovejši procesor, ki na žalost tudi ne podpira 5G. Kljub temu pa zagotavlja zmogljivost na zelo visoki ravni, sploh s podporo izdatnega 8 GB delovnega spomina RAM. Na voljo je tudi dovolj prostora za shranjevanj, 256 ali 512 GB, sicer tudi z možnostjo razširitve z zunanjo spominsko kartico.Kot vse Huawei telefone zadnja leta, tudi Xs2 pestijo omejitve – ni Googlovih storitev in seveda brez 5G.

Kar zadeva baterijo je glede na skromnost volumna ohišja precej velika, s kapaciteto s 4600 mAh. Podpira tudi hitro polnjenje z močjo do 66 W. Za razliko od konkurence pa Huaweijev zložljivi paradni konj ne podpira brezžičnega polnjenja.

Odličen velik zaslon v odprtem načinu

Huawei je znan po svojih odličnih fotoaparatih in glavna kamera s 50 MP se v praksi izkaže za odlično. Na voljo je tudi telefoto kamera z 8 MP s 3,4-kratnim optičnim zoomom, in 13MP ultraširoka kamera. Obe sicer ne izstopata posebno po kvaliteti, a dovolj dobro opravljata svoje poslanstvo.

Huawei je na zložljivi zaslon dodal tudi kamero za selfije, ki je nameščena v odprtini na zaslonu. Uporabljamo jo lahko tako v zaprtem kot tudi odprtem načinu zaslona. Za zares odlične selfije pa je na voljo uporaba zadnje s 50MP kamere v kombinaciji s prikazom na zadnjem delu zaslona, ko je aparat zložen. Zares odlična funkcija.

Uporaba priloženega ovitka

V paketu dobimo poleg telefona tudi polnilec s 66W za hitro polnjenje, priključni kabel in ovitek. Slednji je sicer malce nerodne izvedbe, saj je zložljiv mobilnik očitno kar velik izziv za tak način zaščit3. Bo pa zagotovo prišel prav za prvo silo in obenem delno zaščito mobilca.

V zaprtem načinu izgleda kot vsak običajni mobilnik

Oblikovno Mate Xs 2 zagotovo izstopa iz povprečja sedanjih mobilnikov. Izdelava sama je odlična in mehanizem daje občutek kompaktnosti. Zaslon z novo izvedbo prepogiba zagotovo postavlja nove trende v mobilni tehnologiji. Vse njegove prednosti pa imajo na žalost nekaj manjših če-jev. Zunanji zložljiv zaslon je izpostavljen za poškodbe, paradni konj s procesorjem prejšnje generacije brez podpore 5G in ne podpora googlovim storitvam so glavni kamni spotike. Temu pripomore tudi cena, ki je za enkrat nad vso konkurenco.

Pin It on Pinterest

Share This