Robotski sesalnik iRobot Roomba Combo j7+ je precej napreden hišni pripomoček, ki je namenjen hitremu čiščenju tal našega doma, pisarne in ostalih prostorov. Poleg sesanja pa omogoča tudi mokro brisanje tal. Poleg ostalih je to tudi njegova dodatna funkcijska prednost. Njegovo osnovno poslanstvo, avtomatska sesanje opravlja odlično.

Robotski sesalniki Roomba j7+ uporablja pri sesanju tudi sistem dveh nasproti vrtečih gumijastih krtač To se izkaže, kot izjemno dober način pri tako majhnem sesalniku, predvsem na neravnih površinah kot so preproge. Z vrtenje v nasprotnih smereh vodita smeti v režo med njima, od koder jih tok zraka odnese v košek za smeti. Rebrasta površina pobira drobce smeti in preprečuje, da bi padali nazaj na tla. Inovativna zasnova obenem preprečuje vozlanje las in vrvic po zunanjem obodu, kar je drugače velika težava krtač s ščetinami. Popolnoma se seveda temu ne moremo izogniti, a se v dobro izkaže.

Stranska metlica poskrbi, da učinkovito očisti predele okoli pohištva, ob stenah, vogalih in drugih težje dostopnih mestih. Njen namen je metanje smeti pod krtači, da ju ti lahko poberejo. Ozki snopi ščetin, ki pometajo tla, so pritrjeni na krake iz mehke in elastične plastike, da se ne zlomijo med udarjanjem v trde predmete.

Spodnja stran s senzorji in kratče iz mehke plastike

Robot ima možnost daljinskega upravljanja, tako da ga lahko nadzirate s svojim pametnim telefonom ali tabličnim računalnikom. Opremljen s številnimi varnostnimi funkcijami, ki zagotavljajo, da ne bo zaletel v nevarno okolje. Na primer, ima zaščitne mehanizme, ki preprečujejo, da bi se robot zaletel v stene ali pohištvo, in tudi preprečujejo, da bi se robot ustavil na neravnih površinah.

Roomba j7+ ima na prednjem delu nameščeno kamero da lahko prepoznava predmete na tleh. Tiste, ki jih ne prepozna, fotografira, da preko aplikacije zapoveste, kako naj se obnaša ob naslednjem bližnjem srečanju. Tako se lahko izognete prisilni ustavitvi zaradi zapletenih kablov ali kakšne druge neprehodne ovire za robota. Opremljen je tudi s sistemom Dirt Detect, ki zaznava in se osredotoča na predele, ki potrebujejo več pozornosti in čiščenja. Na ta način lahko učinkovito očistite prostore.

Kamera na prednjem delu in stranske metlice

Za brisanje tal je na robotu nameščena krpa, ki je, ko je ne rabimo zložena na zgornji strani. Pri operaciji brisanje tal tla prvo sesa in nato še briše s krpo. Ko želimo, da briše tla z vlažno krpo, le to spusti pod svoj zadek. Funkcija je na voljo le, ko je robot na trdi podlagi in mu mi brisanje dovolimo. S kamero namreč izredno natančno prepozna površine s preprogami ali tekstilnimi talnimi oblogami in prepreči, da bi jih krpa po nepotrebnem močila. Je pa vseeno še vedno potrebno biti pozoren na ovire, če želimo da dobro opravi svoje delo. Ni pa brisanje tal vsemogočna funkcija, namreč pritisk na tla je seveda omejen tem pa tudi odstranjevanje madežev.

Dvignjen del s s krpo, ki se za brisnje tal namesti pod robota

Na zadnjem delu je posodica za smeti in v isti je nameščen še del za tekoče čistilo, ki se uporablja pri brisanju tal. Posodica je primerno majhnih dimenzij, ki sicer niso moteče pri zbiranju smeti, ker se robot lahko pogost vrača na bazo kjer jo sprazni. Je pa toliko bolj moteča majhna količina čistila, ki ga lahko sprejme. Ta namreč zadošča za čiščenje do maksimalno 50kvadratnih metrov površine. Sprazni se dokaj hitro in je tako dolivanje kar redno opravilo v kolikor veliko uporabljate brisanje tal. Priporočljivo pa je da to funkcijo uporabljate redno, saj v kolikor brišete površine le občasno lahko na svetlejših površinah ostanejo sledi. Krpo je potrebno tako tudi redno čistiti, saj se bistven element pri brisanju tal.
Priključna postaja je opremljena s samočistilno funkcijo. Ko se robot vrne na začetno pozicijo mu postaja izprazni posodo za smeti v vrečko ki je nameščena v predalu postaje. Odlična funkcija, ki bi jo moral imeti vsak tak hišni pripomoček. Vrečka je dovolj velika, da lahko le občasno preverimo koliko je polna za menjavo. Vsekakor pa je potrebno občasno tudi preveriti stanje spodnjega dela robota, po potrebi očistiti metlico, krtači in filter.

Priključna postaja, v zgornjem delu je vrečka za smeti

Robot Roomba Combo j7+je opremljen s številnimi naprednimi funkcijami in ima tudi inteligentne senzorje, ki zaznavajo in se prilagajajo našim potrebam. Seveda pa mu je moč nastaviti tudi urnike kdaj naj čisti in kako naj čisti. Seveda je zaradi svojih sposobnosti tudi precej glasen, zato ga bomo prek naprej pripravljenih urnikov čiščenja lahko na delo poslali ko smo zdoma.

Robot Roomba Combo j7+ je odličen pripomoček za lajšanje hišni opravil pri čiščenju. Ima vgrajen pameten sistem za odkrivanje ovir in se tudi odlično premika po neravnih površinah. Z naprednimi funkcijami in varnostnimi mehanizmi je učinkovit pripomoček za redno čiščenje tal vašega doma. Odlikujejo ga priključna postaja z samočistilno funkcijo za praznjenje posodice s smetmi in mokro brisanje tal. Zagotovo pa ni vsemogočen pripomoček za čiščenje in se je potrebno za čim boljše rezultate zavedati tudi njegovih pomanjkljivosti.

Pin It on Pinterest

Share This