Z letošnjo generacijo z oznako 15 prinaša iPhone nekaj zanimivih nadgradenj, med njimi dolgo pričakovan univerzalni priključek USB-C. iPhone 15 plus sicer spada v spodnjo polovico ponudbe modelov iPhone in po glavnih specifikacijah je tako identičen modelu iPhone 15, razlika je le v velikosti in seveda ceni.

Oblikovno se iPhone 15 plus od svojega predhodnika z oznako 14 razlikuje le v manjših detajlih. Ohišje je odporno na prah in vodo po standardu IP68. Sedaj ima za odtenek bolj ukrivljene stranske robove, kar naj bi posledično pripomoglo k bolj ugodnem rokovanju s telefonom.

Dynamic Island na zgornjem delu zaslona

Čeprav velikost in tip zaslona (6,7 palca, OLED) ostajata enaka kot pri lanskem modelu, se po proizvajalčevih specifikacijah iPhone 15 Plus zdaj ponaša s skoraj dvakrat večjo svetilnostjo. Bolj opazno pa je, da imata končno tudi iPhona v spodnji polovici ponudbe na zgornjem delu zaslona tako imenovani Dynamic Island. Črni del v obliki tabletke s selfie kamero in kamero za prepoznavanje obraza, kot jo imajo Pro modeli. Zaslon ima še vedno frekvenco osveževanja 60 Hz in je tudi brez Always-On Display funkcije, ki je očitno namenjena le za modele Pro.

Odlična glavna kamera

Kameri na zadnjem delu sta še vedno dve, glavna z 48 MP in kamera za ultraširoki zajem slike z 12 MP. Glavna kamera ima sedaj naprednejši senzor z združevanjem slikovnih pik, kar naj bi omogočalo znatno izboljšanje kakovosti slike. Poleg tega je le ta opremljena s samodejnim ostrenjem in stabilizacijo slike. Prednja selfie kamera je enakih specifikacij kot pri predhodniku, s senzorjem z 12 MP. Vse kamere pa so kot vedno tudi programsko nadgrajene. Kamere so ne glede na manjše popravke vsekakor kvalitetne in odlično opravljajo svoje poslanstvo.

Zaslon z večjo svetilnostjo

Novi iPhone 15 plus ima nabor čipov Apple A16 Bionic. Ta seveda ni najnovejši in isti kot je uporabljen v modelih Pro, temveč za generacijo starejši. Gre seveda še vedno za zmogljiv procesorski del, ki po navedbah Appla celo nekoliko nadgrajen od tistih vgrajenih v lanskoletnih modeli, ter tako omogoča hitrejše delovanje.

Delovnega spomina je na voljo 6 GB v vsem različicah, ki so tri glede na velikost spomina za shranjevanje podatkov, 128GB, 256 GB in 512GB. Programska osnova je najnovejši IOS 17 in tudi uporabniški vmesnik je dobil nekaj manjših nadgradenj.

Univerzalni priključek USB-C

Zmogljivost baterije iPhone 15 Plus je malenkost večja od njegovega predhodnika. Tokrat s kapaciteto 4.383 mAh in z učinkovitejšim delovanjem procesorja A16 Bionic zagotavlja daljšo avtonomijo. Polnjenje poteka še vedno na precej klasičen način s samo 15 W. Z novim priključkom USB-C pa je seveda bistveno bolj univerzalen nabor opreme za polnjenje. Za podatkovno povezavo priključek USB-C trenutno zagotavlja samo hitrosti USB 2.0.

iPhone 15 Plus prinaša nadgradnjo v primerjavi s svojim predhodnikom v manjših, a pomembnih stvareh. Za izpostaviti je zmogljivejša glavna kamera, daljša doba baterije, svetlejši zaslon, in nekoliko večji korak, v tradicionalno manjših popravkih, je nov univerzalni priključek USB-C.

Pin It on Pinterest

Share This