Dolgo pričakovana nova serija P50 Huawei je končno na voljo. Huawei P50 Pro je zagotovo zopet eden najboljših mobilnikov z impresivnimi specifikacijami. Zopet s poudarkom na kvalitetnih kamerah, kar je tudi glavni adut serije P proti največjim konkurentom. Odsotnost Googlovih storitev pa poizkušajo nadomestiti z vse večjo ponudbo na Huawei App Gallery.


Novincu elegantnosti ne manjka, odet je v kompaktno ohišje prestižne črne ali zlate barve. Ohišje iz odličnih materialov in novimi okroglimi izboklinami za kamerski del na zadnjem delu. Od predhodnika je nekoliko lažji in s tem kljub velikosti prijetnejši za rokovanje. Prednji del zaseda odličen OLED zaslon diagonale 6,6 inča, ki ima hitrost osveževanja 120Hz. Robovi prednjega stekla in tudi zadnjega dela so zaobljeni , kar mu daje še dodaten pridih elegance in prestižnosti.

Elegantno oblikovan zadnji del s kamerskim sklopom


Glavni gumbi za uravnavanje glasnosti in vklop telefona so na desnem stranskem robu, bralnik prstnih odtisov pa se nahaja pod zaslonom. Od predhodnika se bralnik razlikuje po poziciji. Sedaj je nameščen na spodnji del zaslona. To omenjamo, ker se nam je pozicija nekoliko višje kot je pri P40 zdel izjemno primeren položaj. Sedaj je na žalost postavljen zopet nižje. Na zgornjem robu so dodatne odprtine za katerimi se skriva zvočnik. Tako z zvočnikom nameščenem na spodnjem delu sestavlja komplet za stereo predvajanje glasbe. Predvajanje glasbe preko zvočnikov je kvalitetno in sedaj še po jakosti močnejše za kakšno stopnjo. In pride še kako prav tudi pri prostoročnem telefoniranju.


Predem se posvetimo hardverju še nekaj besed o softverski platformi. Ta ostaja Android na katerega je nameščen uporabniški vmesnik Huawei EMUI v različici 12. Sicer zelo podobna vsem ostalim uporabniškim vmesnikom na podlagi Androida. Huawei še vedno ne uporablja obljubljenega hišnega operacijskega sistema Harmony. Še vedno ostaja tudi brez Googlove tržnice aplikacij, ki pa jo vse bolj nadomešča Huawei App gallery. Seveda imamo na voljo tudi razne obvode za uporabo tistih Googlovih aplikacij brez katerih ne moremo. Torej neka vmesna faza se nadaljuje, vsekakor pa se krepi nabor aplikacij na Huawei galeriji.

Zemljevidi Petal dostojno zamenjujejo Google maps


Najbolj pa se boj z Američani pri novincu pozna na hardverju, kjer pri novem nabor glavni vezij ne podpira 5G povezljivosti. Namesto hišnega Kirina je v P50pro vgrajen Snapdragon 888, ki je sicer eden najboljših vezij, a verzija je 4G. Tako je za uporabnika še vedno izjemno zmogljiva naprava, vendar brez povezljivosti 5G. V praksi pa verjetno večino uporabnikov sploh ne bo pogrešala tega.
V podporo procesorskemu delu je na voljo 8 GB delovnega spomina, z osnovo 128 GB spomina za hranjenje podatkov, ki ga je moč razširiti s spominsko kartico za dodatnih 256 GB.


Najbolj izpostavljen del novinca ja zagotovo kamerski sklop na zadnjem delu. Tudi v tokratni izdaji serije P v četverčku, s podpisom Leice. Poleg glavne kamere s 50 MP, z avtomatskim ostrenjem in stabilizacijo slike se v prvem izbočenem krogu nahaja tudi širokokotna s 13 MP, ki ima tudi podporo avtomatskega ostrenja. Tretja v kompletu je črno bela kamera s 40 MP, za samostojno črno belo slikanje in za podporo ostalim. V svojem krogu pa je telefoto periskopski kamerski sklop s senzorjem s 64 MP in 3,5 x optičnim približevanjem in dodatnim 10 x ter do 100xtnim digitalnim.

Kamerskim sklop s podpisom Leica


Prednja selfie kamera ostaja 13 MP z nadgrajena z avtomatskim ostrenjem. Nameščena je v odprtini na vrhu zaslona. Omogoča
Najbolj uporabljena je zagotovo glavna kamera, ki je izredno kvalitetna in predstavlja naslednjo kvalitetno stopnjo v mobilni fotografiji. Zanimivo bo seveda videti tudi kaj prinaša prihajajoča konkurenca na čelu s Samsugovo serijo S.


Baterija s 4350 mAh zmore poganjati aparat z zmerno uporabo do tri dni, kar je nekoliko boljši rezultat kot pri predhodniku. Zanimivo bi bilo vedeti ali tudi na račun neuporabe 5G. Podpira hitro, tudi brezžično polnjenje s 66 Wati. V osnovnem kompletu je tudi priložen zajeten polnilnik moči 66W. Ta omogoča zares hitro polnjenje.

Osnovni komplet s polnilnikom 66W


Kot omenjeno je Huawei P 50 pro na voljo v dveh elegantnih, klasičnih barvnih različicah. Elegance mu tudi drugače zagotovo ne manjka. Izdelava ohišja je kot je že znano zelo dobra, dodana je še odpornost na vdor tekočin. P50 pro prinaša nekaj napredka pri kvaliteti fotografije, nekaj malih bombončkov v obliki softverskih izboljšav. Manjka mu seveda še vedno direkten dostop do Googlove tržnice in proti konkurenci nastopa sedaj s pozicije 4G. Odličen aparat z nekoliko prirezanimi krili, kar pa ni nujno slabost.

Pin It on Pinterest

Share This