Huawei je predstavil širšemu občinstvu svoj novi adut , mobilnik srednjega razreda nova 9. Kot lahko sklepate iz številke poleg imena je nova generacija že uveljavljene linije nova. Nova 9 prinaša malenkostno osvežitev na zunanjosti in večjo v notranjosti.
Zunanjost telefona za linijo nova velja, elegantno zaokroženi robovi, tenek in lahek mobilnik. Kljub velikosti je zaradi manjše teže, 175 gramov, odličen za rokovanje, sploh za hitre enoročne manevre.

Zadnji del je odet v mat površino, na voljo v dveh barvah, ki ni občutljiva na prstne odtise. Kot pri predhodnjiku so kamere združene v zaokroženi izboklini. Poleg tega pa zadnji del še krasi velik logo serije nova.

Zadnja stran z izstopajočim logotipom

Prednjo stran zaseda zaslon z diagonalo16,68-centimetra (6,57 palca) z ločljivostjo 1080 x 2340 slikovnih pik in frekvenco osveževanja 120Hz. Vrsta zaslona je OLED in t emu je primerno svetel, polnih barv in kontrasten, v glavnem odličen. Pod zaslonom je nameščen še senzor oziroma bralnik prstnih odtisov, kar je za srednji razred pohvalno.

Napravo poganja osemjedrni procesor Snapdragon 778G 4G, ki suvereno podpira tudi zahtevnejše aplikacije. Načeloma povprečen uporabnik ne bo imel nobenih problemov s tekočim in hitrim delovanjem in odpiranjem aplikacij. Na testu se nam je odlično izkazal in ga je res užitek uporabljati. Temu verjetno tudi pripomore nova hišna programska platforma. Verzija ki je na voljo pa ima 128 GB spomina za hrambo in 8 GB delovnega –RAM-a.

Bistvena novost je, da mobilnik deluje na najnovejšem Huawei uporabniškem vmesniku EMUI 12.0.1. ki še vedno deluje na osnovi Android. Sicer na prvi pogled ni videti razlik, oziroma so zelo majhne, ter je tako uporaba je skoraj identična kot pri prejšnjih mobilnikih. Kljub temu je to nov korak v razvoju programske opreme in v smer uporabe hišnega OS Harmony. V bistvu je to nakazuje, da ne bo bistvenih razlik med uporabo androida in Harmonija in je to tudi prednost, saj uporabniki skoraj ne bodo občutili sprememb pri prehodu. Edina še vedno glavna hiba pa ostaja seveda uradna nezmožnost uporabe Googlovih aplikacij. Seveda obstajajo obvodi, a to naj ostane za sedaj po stani.

Nove uporabniške bližnjice uporabniškega vmesnika EMUI 12.0.1

Nova 9 je opremljena s sistemom štirih kamer. Na zadnji strani je kot predhodniku glavna kamera postavljena v večjo okroglo oko medtem ko so ostale tri in led lučka postavljene skupaj. Sistem vključuje glavno kamero s 50 MP, z lečo za širok zajem in z barvnim filtrom RYYB. Glavna kamera ima tipalom s 50 MP, z visoko občutljivostjo na svetlobo omogoča zajem zelo kakovostnih fotografij. Naslednja je kamera z utra širokim kotom zajema in 8MP tipalom, globinsko in bližinsko kamero obe z 2 MP. Bližinsko se lahko prizoru približate na razdaljo samo 4 centimetre. Sprednja, selfi kamera pa ima tipalo s 32 MP, tako kot pri predhodniku.
Glavna kamera svoje poslanstvo opravlja zelo solidno. Nekoliko manj širokokotna, katera pa ima že zaradi leče, ki omogoča širok zajem nekoliko več popačenja. Najmanj pa se odreže jasno tista z najmanj megapiksli, bližinska. V večini pa vsekakor uporabljamo glavno, se pa pri približevanju precej hitro kvaliteta posnetkov zniža.

komplet štirih kamer na zadnjem delu

Poleg vseh opcij in filtrov za fotografiranje naj izpostavimo nočni način. Pri nočnih posnetkih se seveda uporablja algoritem, ki zmanjša digitalen šum in rekonstruira iz več posnetkov skupinski, ter poizkuša čim bolj izboljšati temne posnetke. Slike narejene v nočnem načinu so dovolj kakovostne in uporabne. Seveda pa ne računajte veliko na zomirane nočne posnetke.

Navdušeno pa pri Huawei promovirajo zmogljivostmi snemanja videa nove 9. S funkcijama ekstremnega nočnega videa (Extreme Night Shoot) in nočnega videa prednje kamere (Night Selfie Video) lahko z obema kamerama snemate tudi v temi in z ločljivostjo 4K in to celo hkrati. Pri posnetkih pomaga tehnologija z umetno inteligenco podkrepljene stabilizacije (AIS Video Stabilization). Stabilizacija skrbi za preprečevanje slabih posnetkov zaradi tresočih rok. Glavna kamera poleg tega omogoča tudi snemanje počasnih in posnetkov s časovnim zamikom.

Začetni zaslon kot pri Andoid mobilnikih

Pametni telefon poganja baterija s kapaciteto 4300 mAh. Podpira hitro polnjenje s 66 W, ta napolni baterijo 100% v 38 minutah. Na voljo pa ima tudi funkcijo obratnega polnjenje. Na žalost pa ne podpira brezžičnega polnjenja

Nova 9 je na voljo v dveh barvah, vedno elegantni črni in zvezdnato modri . Slednjo smo imeli tudi na testu in rahlo matirana površina je prijetna na otip in popolnoma neobčutljiva na prstne odtise. V kompletu pa prejmete tudi silikonski prozoren ovitek in da lahko zaščitite mobilnik. Cenovno bo nekje okoli 500 evrov

Pin It on Pinterest

Share This