Mobilnik Nova 10 predstavlja zlato sredino ponudbe linije katere nosi ime. Od zmogljivejše različice z oznako Pro, ki smo jo testirali pred kratkim, se po specifikacijah ne razlikuje veliko, je pa nekoliko manjši. Kot srednji član te serije je tudi cenovno najbolj optimalna različica in tudi najbolj uravnotežena izbira med zmogljivostjo in ceno.

Zunanjost telefona je sicer klasične izvedbe pametnih telefonov sedanjosti, a vseeno ima nekaj samosvojih oblikovnih detajlov, da se loči od množice enakih izdelkov. Prednji del je seveda namenjen velikemu zaslonu, zadnji del pa je odet v stilsko mat površino, ki ni občutljiva na prstne odtise.

Mobilnik je izredno tanek in z zaokroženi stranskimi robovi zaslona tvori lepo celoto. Občutek pri uporabi je izredno prileten, sploh še zaradi dejstva, da je za svojo velikost precej lahek.

Zelo tanek mobilnik

Na zadnjem delu izstopa stilsko izpostavljena izboklina za kamere. Ker je mobilnik zelo tanek je le ta zelo poudarjena. Izpostavljen kamerski del je sicer sedaj kar že trend med mobilniki in seveda to velja tudi za družino Nova. Pri Huawei so izboklini na zadnjem strani mobilnika celo nadeli ime, Star Orbit.  Od prejšnje serije so jo tudi stilsko dodelali in ima sedaj zlato obrobo z napisi, ki izpostavljajo specifike glavne kamere. Lep in prefinjen stilski dodatek, ki mu ni kaj očitati.

Matiran zadnji del z velikom napisom nova

Ima odličen in velik zaslon z diagonalo 6,67 palca, z ločljivostjo 1080 x 2400 slikovnih pik in frekvenco osveževanja 120Hz. Je sicer nekoliko manjši kot pri Novi 10 pro a iste, OLED izvedbe in temu je primerno polnih barv in kontrasten. Prednja, selfi kamera je nameščena v odprtini zaslona na zgornjem delu, na spodnjem delu zaslona pa je nameščen bralnik prstnih odtisov.

Odličen OLED zaslon

Napravo poganja osem jedrni procesor Snapdragon 778G 4G, ki suvereno podpira tudi zahtevnejše aplikacije. Ne najnovejšega nabora, a zelo primeren za srednji razred in tudi nima nobenih problemov s tekočim in hitrim delovanjem. Seveda kot je za vse Huawei mobilnike sedaj že samoumevno, brez 5G povezave. Verzija, ki smo jo testirali je imela 8 GB delovnega spomina–RAM-a in 256 GB spomina za hrambo, kar naj bi bila tudi standardna ponudba na našem trgu. Za povprečnega uporabnika dovolj veliko prostora za hrambo podatkov.

Nova 10 je opremljena s kompletom treh kamer na zadnjem delu. Ta vključuje glavno kamero s 50 MP in z lečo za širok zajem, ki omogoča zajem zelo kakovostnih fotografij. Naslednja je kamera z ultra širokim kotom zajema in 8MP tipalom, sledi pa še kamera za globinski zajem slike z 2 MP. Od vseh treh seveda najbolj po kvaliteti izstopa glavna kamera, ki je opremljena tudi z avtomatskim ostrenjem slike. Izkaže se tudi pri nočnih posnetkih saj omogoča dovolj kvalitetne posnetke tudi pri slabih svetlobnih pogojih. Glavna kamera zelo dobro zajema tudi video vsebine.

Star orbit izboklina s tremi kamerami na zadnjem delu

Sprednja selfi kamera ima tipalo s 60 MP in omogoča širok zajem slike. Senzor s 60 MP pa predstavlja kar velik kvalitetni preskok od prejšnje generacije in se izkaže tudi v praksi. Ravno tako so kvalitetni video posnetki in v kombinaciji s programsko opremo so na voljo kar široke možnosti za uporabo in seveda obdelavo.

Programska oprema je hišnega Huawei porekla, osnova hišni Harmony OS, medtem ko je uporabniški vmesnik znan, EMUI verzije 12. Seveda kot pri vseh Huawei izdelkih je opazna odsotnost Google aplikacij, a so sedaj na voljo že vse bolj enostavni obvodi za namestitev tudi teh aplikacij. Eden boljših je aplikacija G-Space, ki omogoča nalaganje googlovih aplikacij brez kakšnega posebnega truda. Enostavna in elegantna rešitev.

Pametni telefon poganja baterija s kapaciteto 4000 mAh. Podpira pa  hitro polnjenje s 66 vati, pripadajoče 66 vatni polnilec je tudi priložen osnovnemu kompletu. Ta napolni baterijo do 100% v približno 20 minutah. Na voljo pa ima tudi funkcijo obratnega polnjenje preko kabla. Na žalost pa ne podpira brezžičnega polnjenja.

Nova 10 je na voljo v dveh barvah, srebrni in elegantni črni. Srebrno smo imeli tudi na testu in rahlo matirana površina je zelo prijetna na otip in popolnoma neobčutljiva na prstne odtise. V kompletu pa prejmete tudi silikonski prozoren ovitek.

Osnovni komplet s 66 vatnim polnilcem

Nova 10 Pro je odličen predstavnik srednjega razreda. Je izredno tanek, primerno lahek, z odličnim zaslonom in seveda odličnimi kamerami. Med njimi je za izpostavit glavno s 50 MP. Cenovno pa bo zagotovo glede na to kar ponuja zagotovo precej konkurenčen, tudi zato ker se bo večinoma prodajal preko operaterjev.

Pin It on Pinterest

Share This