Tablice so že nekaj časa del mobilnih tehnologij in tudi postajajo vse bolj zmogljive, in to velja tudi za tist, ki niso v samem vrhu ponudbe V to kategorijo zagotovo spada Huawei tablica Matepad 11. Dovolj elegantno tanka (7,3mm), lahka (485 g) in tudi zmogljiva. Ohišje MatePad 11 je razen steklene površine LCD zaslona v celoti iz plastike, ki je prijetna na otip. To zagotovo pripomore k uporabniški izkušnji, poleg tega pa k manjši celotni teži.

Na testu smo poleg same tablice imeli še pametno magnetno tipkovnico Huawei + in pisalo M-Pencil. Tipkovnica pa obenem služi tudi kot zaščitni etui . Ko združite oboje, imate prenosljivo kombinacijo, ki jo lahko uporabljate kot majhen prenosni računalnik in kot zmogljiv pisarniški pripomoček. Oba dodatka sta sicer za doplačilo, a jih lahko dobite tudi po bolj ugodni ponudbi v kompletu s tablico.

tipkovnica in pisalo, kot uporabni pripomočki

Tipkovnica se z magneti se pritrdi na tablico in doseže pravo ravnovesje med oprijemom in enostavnim odstranjevanjem. Obstajata dva različna položaja za naklon tabličnega računalnika, polni pa se brezžično, ko je na njej nameščen MatePAd11 in nam tako praktično ni za skrbeti glede napolnjenosti baterije.

Kar zadeva pisalo M-Pencil, ni sicer nič posebnega, je pa precej robustno a vseeno lahko in se enako kot tipkovnica magnetno pričvrsti na gornji rob naprave. Ker je pisalo aktivno se polni brezžično, ko je nameščeno na tabličnem računalniku. Pri resnejšem delu –beri pisarniškem je tipkovnica skoraj nepogrešljiva in še bolj kot pisalo priporočamo uporabo računalniške miške. Ta nam uporabo tablice še bolj približa računalniški izkušnji. Miško lahko povežemo lahko preko bluetootha ali tudi žično, le da za to pa potrebujemo še adapter USB-C na USB.

dober LCD zaslon

Najbolj izstopajoč hardverski del je zagotovo zaslon, z diagonalo skoraj 11-palcev, tehnologije IPS in ločljivostjo 2560 x 1600 ter s hitrostjo osveževanja 120Hz. V razmerju stranic zaslona je bližje iPadu kot večina tabličnih računalnikov Android. Je razmeroma svetel in bi bil zlahka viden pri dnevni svetlobi, če ne bi imel sijajen zadnji sloj, ki ne omili odsevov pri močnejši svetlobi.

MatePad 11 poganja procesor Qualcomm Snapdragon 865 v kombinaciji s 6 GB RAM -a in 128 GB notranjega pomnilnika. Notranji spomin za shranjevanje je mogoče razširiti na do 256 GB prostora prek reže za kartico MicroSD. HArdverski del programsko opremo podpira dovolj dobro, da bodo tudi zahtevnejše aplikacije delovale tekoče in primerna je tudi za ljubitelje igric. Ponuja gladko in zmogljivo okolje za brskanje po spletu in interakcije v družabnih medijih

kamera na zadnjem delu z LED lučko

Ker pri tablicah ponavadi fotografija n v prvem planu tudi pri MatePAd 11 kamere spredaj in zadaj niso nič posebnega, Zadnja je enojna kamera z 13 MP in prednja z 8MP vseeno a podpirajo snemanja videa v 4K. V primerjavi z fotografsko aplikacijo, ki je nameščena Huawei mobilnih telefonih večina posebnih funkcij fotografiranja ni na voljo. Nekaj pa so še vedno na voljo in te vključujejo počasne posnetke in HDR, panoramski, lepotni način, dokumentni način in časovni zamik.

Bistvena novost novega MatePad11 pa je zagotovo nov operacijski sistem Harmony OS. Ponos Huaweia, ki pomeni trden odgovor na ameriške sankcije pri uporabi Googlovih aplikacijah. A že na prvi pogled se zdi kot nekaj že videnega, saj HarmonyOS 2.0 izgleda zelo podoben Androidu 10 z Huawei EMUI. HarmonyOS 2.0 je tudi v bistvu Androidu podoben operacijski sistem, ki temelji na LiteOS-u in uporablja jedro Linuxa in odprtokodno kodo Android za zagotavljanje uporabniške izkušnje. In kot omenjeno ta je izjemno podobna Androidu 10 na prejšnjih napravah Huawei, ki so uporabljale EMUI vmesnik.

Ima pa to nekaj prednosti saj je za nazaj združljiv z aplikacijami za Android APK, kar omogoča nalaganje večine priljubljenih orodij. Za primer družabnih aplikacij, sta TikTok in Snapchat na voljo prek Huawei AppGallery, namestitve Twitterja, Facebooka in Instagrama pa zaenkrat vzame nekoliko več dela.
Huawei prek svoje AppGallery trenutno ponuja približno 45.000 aplikacij. Če pa iskanje ne najde aplikacije, AppGallery usmeri iskanje v Petal, Huaweijev iskalnik, ki nato poišče različice APK, ki jih je mogoče prenesti, v APKPure ali druge spletne iskalnike aplikacij. Od tam jih nato lahko prenesete in namestite, kar pomeni da je na voljo večina aplikacij za Android.

poznana uporabniška izkušnja- nastavitve

Za popolno izkušnjo Huawei ekosistema pa so vključena funkcijo Super Device. Če bi tablični računalnik spremenite v Super Device, imate hiter dostop do vseh pametnih naprav Huawei – televizije, pametnih zvočnikov, FeeBuds, pametne ure Huawei itd v bližini vaše tablice. V nadzornem centru na svojem MatePadu 11 pa nato lahko nadzirate skoraj vse funkcije. Možno je tudi zrcaljenje zaslona vašega mobilnika, ki pa je je mogoče le z združljivim telefonom Huawei.

Baterija je prav tako enaka kot pri zmogljivejšem MatePro, 7.250 mAh, vendar so hitrosti polnjenja nižje in podprto brezžično polnjenje. Z 22,5 W žičnim polnjenjem lahko baterijo v 30 minutah napolnite za 20%, do 100% napolnjenosti iz praznega pa traja nekaj več kot dve uri.

Popolnoma napolnjen MatePad 11 bo zdržal po tovarniških specifikacijah do 41 ur v načinu “Performance Mode” in 57 ur v načinu varčevanja z baterijo. V praksi pa je zaradi številnih dejavnikov to odvisno od uporabljenih aplikacij. Glede na to je realno vzdržljivost nekoliko manjša a še vedno več kot dovolj za normalno delo in uporabo. Sploh če uporabljate način varčevanja z baterijo, ki lahko brez težav pri normalni uporabi zdrži baterijo v delovni kondiciji do tri delovne dni.

MatePAd 11 ne podpira mobilnih omrežij za vzpostavitev klica ali uporabo mobilnih podatkov. Tako se za dostop do interneta uporablja wi-fi omrežje, v kolikor ste v dosegu fiksnega preko njega v nasprotnem lahko preko mobilnega telefona. Lahko bi to šteli kot pomanjkljivost, a v praksi bo tablica večinoma v dosegu vsaj enega načina wi-fi za dostop do interneta.

Kljub temu, da je najcenejši v skupini, MatePad 11 ponuja niz štirih stereo zvočnikov – po dva na vsaki strani. Zvočniki delajo zares odlično, kljub velikosti-majhnosti je bas je poln in vokal jasen, popačenje je opazno le pri največji glasnosti.

Edina večja opazna pomanjkljivost, je, da nima 3,5-milimetrskega avdio priključka za slušalke. To sicer brez težav rešimo z priloženim adapterjem, ki ga namestimo v režo USB-C a, v tem primeru pri uporabi žičnih slušalk ne moremo polniti naprave.

komplet s hitrim polnilcem

Huawei MatePad 11 je vsestranski tablični računalnik, ki ponuja izredno dobro uporabniško izkušnjo za dovolj sprejemljivo ceno. Ima odličen in svetel zaslon z visoko hitrostjo osveževanja, dobro vzdržljivost baterije, odlično podporo za dodatno opremo, dovolj zmogljiv hardverski del in za nameček še dobre zvočnike.

Pin It on Pinterest

Share This