Krona letošnjih Huawei novosti je zagotovo nova verzija zložljivega mobilnika Mate X3. Predstavlja nadaljevanje serije Mate X, ki je že zaradi zložljivega ekrana sama po sebi nekaj posebnega. Izvedba zložljivega ekrana, kot pri prejšnji seriji ni več posebnost, a kot celota zagotovo odlična izbira.

Mate X3 ima dva ločena zaslona, prinaša pa izredno tanko ohišje, večjo uporabno površino zaslona v načinu tablice in seveda tudi več zaslona na voljo v zaprtem načinu. Manjši prednji zaslon meri v diagonalo 6,4 palca medtem, ko veliki zaslon odprt meri 7,8 palca. Oba zaslona sta tipa OLED ter podpirata frekvenco osveževanja do 120Hz in ko gre za kvaliteto in svetlost se odrežeta odlično.

Odličena zaslona, sploh prepogljivi, veliki

Huawei Mate X3 je v odprtem načinu izredno tanek, manj kot 12 mm po večini ohišja. In kar je najpomembnejše je ohišje tanjše od konkurence. To seveda vpliva tudi na manjšo težo in je zato tudi kar dobrih 10 g lažji od najbolj poznanega konkurenta. Odlikuje ga tudi mehanizem za odpiranje, saj bistveno bolj natančno sestavi dva ločena dela v celoto od konkurence. Obenem tudi deluje dovolj robustno za dolgotrajno vsakodnevno uporabo

Tipke in priključki so dokaj standardne postavitve, na dnu je priključek USB-C za polnjenje, na desni strani gumb za glasnost in gumb za vklop, slednji deluje tudi kot čitalnik prstnih odtisov in seveda kamere na zadnji strani. Na zadnji strani je sklop treh kamer, dodatnega senzorja in bliskavice nameščen v prefinjenem okroglem izstopajočem delu. Elegantno poudarjen kamerski del obdaja mat površina veganskega usnja v temno zeleni barvi. Na voljo bo tudi v drugih izvedbah zadnjega dela ohišja in barvah, a trenutno razpoložljivost za slovenski trg še ne poznamo.

Zadnji del odet v umetno, vegansko usnje

Srce mobilca je Qualcommov vezni nabor Snapdragon SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1, odličen procesor a prejšnje generacije. Na žalost tudi ne podpira 5G omrežja, kljub temu pa zagotavlja zmogljivost na zelo visoki ravni. Za tekoče delovanje ima na voljo izdatnega 12 GB delovnega spomina RAM. Na voljo je tudi dovolj prostora za shranjevanj, 256 ali 512 GB in celo 1TB verzija, sicer tudi z možnostjo razširitve z zunanjo spominsko kartico.

Kot vse Huawei telefone, tudi Mate X3 ne podpira Googlovih storitev, a na voljo je kar nekaj obvodov. Trenutno najpopularnejši je G space, ki omogoča uporabniku dovolj enostavno izkušnjo za uporabo Googloveh orodij. Mate X3 deluje na softverski platformi Harmony OS na katereri je nato naložen uporabniški vmesnik uporablja Huawei EMUI 13. Uporaba je enostavna in podobna kot pri vseh Androidih. Ko ekran razpremo pa dobimo pravo malo tablico in v tem načinu nam je omogočena tudi več okenska uporaba.

Možnost delovanja v napol odprtem načinu

Huawei je znan po svojih odličnih kamerah in glavna s 50 MP zagotovo potrjuje ta sloves, kot tudi ostali dve. Druga je telefoto kamera z 12 MP s 5-kratnim optičnim približevanjem in sledi še kamera za ultra široki zajem slike s 13MP. Vse ti imajo podporo avtomatskega fokusiranja.

V zaprtem načinu je v funkciji selfie kamera z 8 MP na prednjem zaslonu. Na zložljivem zaslonu je dodatna selfi kamera z 8 MP, ki je nameščena na zgornjem desnem robu zaslona. Slednja se uporablja v odprtem načinu.

Kompakten pregib, mehanizem, odlične kamere na zadnjem delu

Kar zadeva baterijo, ki ima kapaciteto 4800 mAh, je glede na skromnost volumna ohišja izjemno velika. Temu primerna je tudi avtonomija, ki kljub velikem zaslonu ostaja na zavidljivi ravni. Aparat podpira tudi hitro polnjenje z močjo do 66 W, ter brezžično polnjenje z 50 W.

V paketu dobimo poleg telefona tudi polnilec s 66W za hitro polnjenje, priključni kabel in ovitek. Ovitek iz trde plastike je namenjen samo zaščiti zadnjega dela iz umetnega usnja. Kot dodatno pa so na voljo še dve original izvedenke zaščite, zagotovo pa se bodo pojavile na trgu tudi dodatne opcije.

Eleganten, zanimiv in poseben

Mate X3 je trenutno najtanjši preklopni mobilnik v ponudbi na trgu. Izdelava sama je odlična in mehanizem daje občutek kompaktnosti. Ima odlične zaslone in je tudi procesorsko zmogljiva naprava. Vse njegove prednosti pa gredo na žalost na tehtnico z znanimi omejitvami za Huawei. Paradni konj s procesorjem prejšnje generacije, brez podpore 5G in brez podpore googlovim storitvam. Ne glede na to pa je trenutno zmagovalec v svojem segmentu.

Pin It on Pinterest

Share This