Nova Huawei serija Mate je tu, s paradnim konjem Huawei P50 Pro. Kot tudi do sedaj verzija Pro prihaja z dodatnim poudarkom na kamerskem delu, in to je tudi glavni adut Mate 50 Pro v boju s konkurenco. Novi Mate prinaša tudi nekaj tehnoloških novosti.

Kompaktno ohišje prestižnega izgleda, kot se spodobi za visoki razred. Vsekakor že na prvi pogled da vedeti da gre za odličen mobilnik. Pri nas je na voljo v črni ali srebrni barvi. V izvorni državi pa so poleg teh dveh na voljo še druge barvne različice in eno od teh smo dobili tudi na test. Usnjeno ozadje oranžne barve z obrobo v zlat barvi mu daje prav poseben pridih žlahtnosti. Na žalost pa te različice ne bo na voljo na našem trgu.

Odličen zaslon, zopet s funcijsko vrstico na zgornjem delu ekrana

Takoj je opaziti da je Mate 50 Pro izdelan iz odličnih materialov in komponent. Prednji del zaseda odličen OLED zaslon diagonale 6,74 inča, s hitrostjo osveževanja 120Hz. Robovi prednjega stekla in tudi zadnjega dela so zaobljeni, kar mu daje še dodaten eleganten videz. Obenem pa je kljub velikosti prijeten za rokovanje in daje vtis da je nekoliko tanjši. Zaslon in zadnji del sta dodatno zaščitena z novostjo, steklom Kunklun Glass, ki naj bi bil še posebno trpežen in odporen na praske.

Zanimivo je da so se odločili vrniti temno vrstico na zgornjem delu ekrana. Tam so nameščeni senzorji in kamere. Torej drobne luknjice v zaslonu za kamere in skriti zvočniki očitno le niso taka prednost, da bi odvračala kupce od nakupa. To dokazuje tudi konkurenca.

Kamerski sklop na zadnjem delu je dobil novo podobo. V velikem krogu so štirje manjši poudarjeni. V treh so kamere, četrti je namenjen senzorju.

To je tudi najbolj tržno izpostavljen del novinca in njegov glavni adut. Kamerski sklop na zadnjem delu je dobil novo izvedbo glavne kamere s 50 MP. Velika novost je spremenljiva zaslonka, kar omogoča prilagajanje odprtine pred samim senzorjem glede na različne svetlobne pogoje. To je zagotovo tehnološki korak naprej pri kamerah na mobilnikih.

Prestižna usnjena oranžna verzija in odličen kamerski sklop na zadnjem delu

 Poleg zaslonke je  glavna kamera opremljena še z avtomatskim ostrenjem in stabilizacijo. Na zadnjem delu se nahaja tudi  širokokotna kamera s 13 MP, ki tudi ima podporo avtomatskega ostrenja. Tretji deležnik v kompletu je telefoto periskopski kamerski sklop s senzorjem s 64 MP in 3,5 x optičnim približevanjem ter do 100 kratnim digitalnim.

Vse kamere so nekoliko izpopolnjene glede na prejšnji model, izstopa pa seveda glavna s spremenljivo zaslonko. Ta se v praksi izkaže za zares odlično, dobro pa se odreže tudi v nočnih pogojih. Tudi drugi se dve odlično odrežeta.

Na prednjem delu, selfie kamera ni dobila nadgradnje, a kljub temu dobro opravlja svoje poslanstvo.

EMUI 13 uporabniški vmesnik

Softverska platforma je Harmony OS, na katerega je nameščen uporabniški vmesnik Huawei EMUI v novi različici 13. 13-tka je dobila nekaj novih funkcionalnosti, na videz pa je ostala identična 12tki, torej nobene revolucije na tem področju. Sicer osnova podobna tudi vsem ostalim uporabniškim vmesnikom na podlagi Androida. Huawei še vedno ostaja tudi brez Googlove tržnice aplikacij, ki pa jo vse bolj nadomešča Huawei App gallery. Seveda imamo na voljo tudi razne obvode za uporabo tistih Googlovih aplikacij. Zagotovo je najbolj aktualna sedaj G –Space. Ta je v svoji zadnji različici precej enostavna za uporabo in kar je najpomembnejše umaknili so nadležno neprestano oglaševanje. Torej uporaba  obvodov se nadaljuje, vsekakor pa se krepi tudi nabor aplikacij na Huawei galeriji.

Pri novem Mate 50 Pro procesor na žalost ne podpira 5G povezljivosti. Vgrajen je  sicer Snapdragon 8+ Gen1, ki je sicer eden najboljših vezij, a verzija, ki podpira povezljivost le do vključno 4G. Mate 50 Pro je kljub temu še vedno izjemno zmogljiva naprava, a brez 5G. Verjetno pa v praksi večino uporabnikov to sploh ne bo pogrešala.

V podporo procesorskemu delu je na voljo 8 GB delovnega spomina, z osnovo 256 GB spomina za hranjenje podatkov, ki ga je moč razširiti s spominsko kartico za dodatnih 256 GB.

Osnovni komplet, z zaščitnim ovitkom in 66W ponilcem

Za dolgo dobo delovanja skrbi baterija s kapaciteto 4700mAh. Podpira hitro polnjenje s 66W za kar je priložen tudi polnilec s tako močjo. Na voljo je tako žično kot brezžično polnjenje in tudi reverzibilno brezžično polnjenje je na tem seznamu.

Mate 50 Pro je odličen mobilni telefon, ki utrjuje predanost Huawei tehnološkem napredku na področju mobilne telefonije. Kljub odsotnosti Googlovih aplikacij in 5G povezovanja mobilnik prinaša nekaj tehnološke svežine. Medtem ko se da softverski manjko nekako zaobiti, pa mu nikakor ne moremo očitati da drugih lastnostni nima zares odličnih. Izstopa pa seveda glavna kamera, zato tudi nadimek kralj fotografije.

Pin It on Pinterest

Share This