Proizvajalca elektronski narav Xiaomi pri nas že dodobra poznamo, saj ponuja naprave na skoraj vseh segmentih domače uporabe elektronskih pripomočkov. Tokrat smo na test dobili novinca iz multimedijsko mobilnega dela, tablični računalnik Pad5. Tako kot velja za večino Xiaomi izdelkov je tudi ta všečno oblikovno minimalističen.

Xiaomi Pad5 je že na pogled precej simpatična tablica, saj je minimalistično in s tem elegantno oblikovan. Ima raven in tanek aluminijast okvir z brušenim zaključkom. Večji del prednjega dela seveda zaseda zaslon, zadnji del pa je iz plastične mase, ki je na otip in izgled matirana in tudi zelo prijetna za rokovanje. Na krajših straneh okvirja so vgrajeni štirje simetrično postavljeni zvočniki, na vsaki strani sta dve rešetki – zgornja in spodnja. Predvajanje glasbe podpira Dolby Atmos, zvočniki pa so dovolj kvalitetni in glasni, da tablico lahko uporabimo kot mali zunanji zvočnik za predvajanje glasbe.

prednji del z odličnim zaslonom IPS LCD

Na aluminijastim obrobju sta še tipki za glasnost, tipka za vklop naprave, prikop za zunanjo tipkovnico in priklop USB-C za polnjenje. Pad 5 nima reže za kartico SIM in nima podpore za mobilna omrežja. Namenjen je predvsem za uporabo v dosegu Wifi omrežij, v kolikor pa smo izven dosega le teh pa seveda lahko uporabimo svoj mobilni telefon kot dostopno točko. Za zaklepanje tablice je na voljo vnos kode ali pa prepoznavanje obraza, na žalost pa nima bralnika prstnih odtisov.

Vgrajen zaslon je tehnologije IPS LCD, z visoko ločljivostjo 2.560 x 1.600 slikovnih pik in frekvenco osveževanja 120 Hz, ter podporo za Dolby Vision in HDR10. Razmerje stranic zaslona znaša 16:10, gostota slikovnih pik pa je 274ppi, kar je nekje v rangu z njegovo konkurenco. Barve prikazuje dovolj živo in kontrastno in tudi uporaba pri močni dnevni svetlobi ga ne moti preveč.

Tablični računalnik deluje na sistemu Android 11 s posebno različico uporabniškega umesnika MIUI 12.5, ki je prirejen za uporabo na tablicah. Sicer nima nobenih posebnih funkcij za tablične računalnike, vendar s pametnim peresom in dodatnim ohišjem za magnetno tipkovnico, ki je na voljo kot dodatna oprema lahko bistveno nadgradite uporabnost in ga spremenite v pravo profesionalno napravo. Tudi Xiaomi uporabniški vmesnik MIUI 12.5 je na pogled zelo čist ali če se drugače izrazim osnoven, kar še doda k minimalizmu celote. Je pa njegova vizualna preprostost tudi dobra za enostavnejšo razumevanje in uporabo. Je pa v osnovi zlahka prepoznaven za vse uporabnike Android naprav.

zadnji del v mat izvedbi in rahlo izbočen kamerski del

Srce Xiaomi Pad 5 je vezni nabor Snapdragon 860 s podporo 6 GB delovnega spomina. Ta kombinacija je dovolj zmogljiva in tekoče podpira delo z večino aplikacijami tudi zahtevnejšimi in tudi kaj več kot povprečnega uporabnika bo zagotovo zadovoljil. Glede na to pa da nima razširljivehga spomina z memorijsko kartico, bo 128 GB spomina za shranjevanje na sami napravi moralo zadoščati. Še vedno pa lahko uporabimo cloud rešitve za shranjevanje podatkov. Obstaja pa tudi nekoliko dražja različica pa ima kombinacijo 6 GB delovnega spomina in 256 GB za shranjevanje.

Zadnja kamera ima 13MP senzor z avtomatsko izostritvijo slike, z nekaj ročnimi nastavitvami, na voljo pa je tudi nočni način. Sprednja kamera temelji na 8 MP senzorju, izostritev slike pa je je fiksna. Kamere same po sebi niso nič posebnega , kar se pri tablicah, sploh pa srednjega razreda sploh ne pričakuje. Svoje poslanstvo opravljajo temu primerno, fotografije so srednje kvalitete, nič posebnega a obenem tudi ne slabe.

prijetno lahka za dobro rokovanje

Tablica ima dovolj veliko baterijo z nazivno kapaciteto 8.720 mAh, v osnovnem paketu pa je tudi hitri 22,5 W polnilnik, kar pomeni da podpira hitro polnjenje. V 30 minutah napolni približno 30% prazne baterije, v slabih dveh urah pa celotno. Vzdržljivost baterije je odlična, Pad 5bo lahko vzdržal brez dodatnega polnjenja nekaj dni, seveda ob predpostavki zmerne uporabe.

Xiaomi Pad 5 je predstavnik v spodnji polovici ponudbe tabličnih računalnikov, a kljub temu ponuja veliko. Začenši z zmogljivim hardverjem in veznim naborom Snapdragon 860z Dovolj kvalitetnim 11-palčnim 120-centimetrskim IPS- LCD zaslonom z Dolby Vision in HDR10, ter štirim velikim zvočnikom s podporo Dolby Atmos. Z nameček pa še z zmogljivo baterijo. Vse lepo zapakirano znotraj enega tankega in elegantnega ohišja, in tudi precej lahkega.

Pin It on Pinterest

Share This