Uporabniki pametnih telefonov in tablic z operacijskim sistemom Android so brez kakovostne zaščite lahka tarča za kibernetske kriminalce.

Mobilne naprave so v središču vsakodnevnih dejavnosti. Ne služijo namreč samo klicanju, ampak vse bolj predstavljajo pot do naših denarnic, spominov in služb. Hekerji lahko iz mobilne naprave danes pravzaprav pridobijo ključne podatke o uporabniku, od osebnih in finančnih podatkov do občutljivih poslovnih informacij in družbenih povezav ter osebnih podatkov stikov.

Hekerji imajo pri mobilnih uporabnikih razmeroma lahko delo. Po nekaterih podatkih je na primer v ZDA na svoje mobilne naprave namestilo protivirusno zaščito le 49 odstotkov uporabnikov pametnih telefonov in 50 odstotkov uporabnikov tablic. Po drugi strani so raziskovalci organizacije AV-Comparatives lani odkrili, da je neustreznih skoraj 40 odstotkov mobilnih varnostnih rešitev za Android (https://www.av-comparatives.org/tests/android-test-2019-250-apps).

ESET je v začetku letošnje jeseni ponudil novo generacijo varnostnih rešitev za mobilne naprave ESET Mobile Security 6.0 (https://www.eset.com/si/domaci-uporabniki/mobile-security-android/), ki združuje večkrat nagrajeno zaščito pred vrsto varnostnih groženj, s katerimi se srečujejo uporabniki mobilnih naprav z Androidom. Pomembna novost šeste generacije ESET-ove mobilne varnosti je zaščita plačil pri finančnih transakcijah, s katero varuje uporabnikove finančne podatke pred izgubo, uhajanjem in zlorabo, hkrati pa zagotavlja varno uporabo spleta pri nakupih in izvajanju drugih finančnih transakcij. Zadnja različica ESET Mobile Security mobilnim uporabnikom tako zagotavlja, da se lahko počutijo popolnoma varne pri izvajanju finančnih transakcij in da so zaščiteni pred vso zlonamerno programsko opremo ter poskusi spletnih in e-poštnih prevar.

Zaščita za mobilne finance

Prek mobilnih telefonov se vse pogosteje izvaja kartične nakupe v spletnih trgovinah, v porastu je uporaba mobilne banke za plačevanje položnic ter plačevanje na prodajnih mestih. Hitro narašča tudi uporaba mobilnih denarnic, na primer za spletno plačevanje ter trgovanje s kripto valutami in vrednostnimi papirji.

»Najnovejša rešitev za mobilne naprave prinaša nov zaščitni sloj, namenjen povečanju varnosti pri plačevanju,« je izpostavila Petra Veber, direktorica operacij v podjetju Si Splet (ESET Slovenija).

ESET Mobile Security 6.0 (EMS) z zmožnostjo Payment Protection (https://www.eset.com/si/domaci-uporabniki/mobile-security-android/) varuje uporabnike pred aplikacijami, ki izkoriščajo občutljive finančne informacije. Zmožnost samodejno uvrsti na svoj seznam vse aplikacije, nameščene iz Google Play Store kategorije Finance, in pregleda potencialne grožnje. Ob tem lahko uporabnik na seznam za pregled sam doda tudi druge aplikacije, ki ne spadajo v to kategorijo.

EMS doda na uporabnikov seznam aplikacij posebno ikono Payment Protection, ki odpre seznam zaščitenih bančnih in finančnih aplikacij. Uporabnik nato s seznama enostavno varno zažene izbrano aplikacijo, ki uporablja občutljive podatke. Rešitev ESET ščiti aplikacije pred zlonamerno programsko opremo in hkrati varuje uporabnika pred lažnimi aplikacijami, ki poskušajo ukrasti prijavne podatke prek podvojitve prijavnih okenc. Mobile Security sicer skrbi za aplikacije, tudi če se ne zaženejo iz varnega načina. V tem primeru izvaja osnovno iskanje nerazrešenih protivirusnih problemov, pregleduje uporabo omrežja ter korenski status naprave.

Šesta generacija ESET Mobile Security prinaša še oblikovne spremembe za večjo intuitivnost aplikacije ter novi zmožnosti za enostavnejšo uporabo, kot sta filter klicev in preprečevanje kraje. Prva ščiti uporabnike pred neželenimi klici, druga pa poenostavlja vključevanje novih naprav ter poenostavlja gesla. Poleg tega uporabnike ščiti tudi pred škodo, ki jo lahko utrpijo ob izgubi ali kraji mobilne naprave, kar omogoča v povezavi s spletno storitvijo my.eset.com, ki v realnem času spremlja številne informacije o uporabi in lokaciji naprave.

ESET Mobile Security potrjeno najboljša mobilna varnostna rešitev

ESET Mobile Security je na zadnjem nedavnem preizkusu organizacije AV-TEST za najboljšo proti virusno programsko opremo za Android dosegel najboljšo oceno (https://www.av-test.org/en/antivirus/mobile-devices/android/july-2020/eset-mobile-security-5.4-202906/). AV-TEST je vodilna neodvisna organizacija za preizkušanje proti virusnih programov, ki uporablja eno največjih zbirk digitalnih zlonamernih vzorcev na svetu. S to zbirko ustvarja realno okolje za izjemno natančno testiranje kibernetskih varnostnih rešitev.

Strokovnjaki organizacije AV-TEST so na omenjenem preizkusu ocenili 17 mobilnih varnostnih aplikacij za naprave z operacijskim sistemom Android, pri čemer so v vseh primerih testirali najnovejše različice s privzetimi nastavitvami. Osredotočili so se na učinkovitost zaznavanja zlonamernih programov, uporabnost, zmogljivost in sposobnost prepoznavanja lažno-pozitivnih primerov. Mobilna protivirusna zaščita ESET Mobile Security (https://www.eset.com/si/domaci-uporabniki/mobile-security-android/) je dosegla najboljše rezultate na vseh posameznih testih, in to z najvišjo možno oceno 6.0/6.0 za zaščito, zmogljivost in uporabnost.

Pin It on Pinterest

Share This