Huawei Technologies, vodilni ponudnik informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT), je prepričan, da podpis skupne izjave z ZDA ne bo pripomogel k varnosti telekomunikacijskih omrežij ali izboljšal kibernetsko varnost države v kateremkoli pogledu. Nasprotno, takšne neutemeljene omejitve bodo imele negativen vpliv na nadaljnji proces uvajanja 5G v Sloveniji.

Huawei Technologies je tako izrazil zaskrbljenost glede podpisane skupne izjave Slovenije in ZDA. »Za reševanje resničnih problemov kibernetske varnosti moramo delovati širše, dvostranske izjave teh vprašanj ne rešujejo,« je na novinarski konferenci poudaril Radoslaw Kedzia, podpredsednik Huawei Technologies za srednjo in vzhodno Evropo ter nordijsko regijo.

Ena izmed dobrih praks kibernetske varnosti je tudi tako imenovana »več-dobaviteljska« strategija, ki je vključena tudi v nedavni predstavljen »EU 5G Security Toolbox«. Obstaja nov standard kibernetske varnosti, ki so ga postavila svetovna in evropska združenja telekomunikacijske industrije GSMA in 3GPP, imenovan NESAS. NESAS ima namreč zelo podroben mehanizem preverjanja ter številne prednosti, ki jih operaterji, regulatorji, varnostni strokovnjaki in prodajalci s pridom uporabljajo kot orodje za zagotavljanje kibernetske varnosti.

Poleg tega je Kedzia izpostavil nedavno odločitev Organa evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije (BEREC), ki je pozval Evropsko komisijo, naj sprejme ukrepe za zagotovitev neodvisnosti nacionalnih regulatorjev za telekomunikacije, zlasti za preprečitev kakršnihkoli političnih vmešavanj pri dražbah 5G frekvenc. “Odločitev in napoved BEREC-a samo pritrjuje dejstvu, da je potrebno vprašanje 5G reševati tehnično in ne politično,” je dejal Kedzia.

Huawei Technologies poudarja, da podpisovanje dvostranskih izjav z namenom izključevanja posameznih dobaviteljev 5G opreme, ne bo izboljšalo kibernetske varnosti nobene države na svetu. “Omejevanje v procesu uvajanja 5G, kot je vnaprejšnja prepoved nekaterih ponudnikov 5G opreme brez konkretnih dokazov, samo zmanjša konkurenčnost trga ter poveča stroške,” je dejal Radoslaw Kedzia in dodal, da se je s kibernetsko kriminaliteto mogoče učinkovito spoprijeti le s skupnimi močmi vsakega posameznega deležnika v panogi. “Takšni delni pristopi pa predvsem upočasnjujejo gospodarsko okrevanje in razvoj države, ki je zaradi krize Covid-19 danes pomembnejši kot kdaj koli prej,” je dodal Kedzia.

“Naš glavni poudarek je na razvoju in rasti. V oddelku za raziskave in razvoj zaposlujemo več kot 96.000 ljudi, kar je več kot polovica vseh zaposlenih. Vsako leto v raziskave in razvoj vložimo med 10 in 15 odstotkov vseh prihodkov, zato smo se v letih 2018 in 2020 na lestvici TOP 50 podjetij, ki največ vlagajo v raziskave in razvoj, uvrstili na 5. mesto, na seznamu Fortune Global 500 pa se nahajamo na 49. mestu,” je poudaril Zhangqin. Huawei ima tudi največ 5G patentov na svetu. »V zadnjih 15 letih, odkar je Huawei vstopil na slovenski trg, je postal ena najbolj prepoznavnih blagovnih znamk in do danes oskrbel približno 40% slovenskih uporabnikov, «je je na tiskovni konferenci dejal Histro Zhangqin. Huawei je v Sloveniji v lanskem letu ustvaril 53,4 milijona EUR prihodkov.

Pin It on Pinterest

Share This