To kar pogosto iščemo, osvetljuje občutke, potrebe in strahove posameznikov kot tudi kolektivno družbeno zavest. Priljubljeni iskalni pojmi iskalnika Petal razkrivajo, kaj je bilo lani v vrhu zanimanja, medtem ko iskalne navade veliko povedo o spreminjanju življenjskih slogov. Kakšno so torej lanske ugotovitve

Vrnilo se je zanimanje za potovanja
Po dveh letih se vrača zanimanja za potovanja. To dokazujejo iskalni pojmi, ki so bili lani v vrhu poizvedb v iskalniku Petal. Obiski razdelka s turističnimi informacijami so se v primerjavi z letom prej (2021) povečali za štirikrat. Na splošno ste najpogosteje iskali namestitve (40 odstotkov), sledile so letalske vozovnice (30 odstotkov) in informacije o turističnih destinacijah (23 odstotkov).
Ni nepomembno, da je bil lani sklenjen dogovor s storitvijo Skyscanner, ki je v iskalnik Petal prinesla še bolj brezhibno izkušnjo iskanja in rezervacije letalskih vozovnic.

Razmah spletnih nakupov
Kljub vrnitvi k nakupovanju v fizičnih trgovinah, rasti zanimanja za spletne trgovine ni videti konca. To potrjuje 200-odstotno povečanje transakcij v iskalniku Petal, kjer so bile najbolj priljubljene kategorije moda, elektronika, šport, lepota in življenjski slog. Kar kaže na željo po doseganje zdravega življenjskega sloga in večje zanimanje za preživljanje prostega časa na prostem.

Svetovno prvenstvo v nogometu
Konec lanskega leta je obeležilo svetovno prvenstvo v nogometu. Da bi bili v koraku z najnovejšimi dogodki, ste pogoste spremljali informacije s turnirja v informativnem razdelku iskalnika Petal. Skoraj milijon vas je namreč uporabilo iskalnik Petal, da ste bili na tekočem z dogajanjem na svetovnem prvenstvu v nogometu 2022 v Katarju.

Do vseh pomembnih novic preko iskalnika Petal
Novice ostajajo najbolj priljubljena vsebina, saj je bilo tudi lani zabeleženo povečano zanimanje zanje. Več kot polovica Evropejcev po podatkih iskalnika bere novice vsak dan in zato porabi v povprečju deset minut.

Iskanje kot orodje za preživetje
Od posebnih možnosti iskalnika ste lani največkrat uporabljali slovar, prevajalnik in orodje za prikaz vremenske napovedi. Namesto da bi uporabili aplikacijo na pametnem telefonu, ste raje vprašanje zastavili neposredno v iskalniku Petal. S tem je ta postal hitro in udobno orodje preživetja in reševanja težav, pa naj gre za vprašanje, ali bo jutri deževalo ali kako se v francoščini reče avtobusni postaji.

Novi načini iskanja
Z novimi tehnologijami in interaktivnimi funkcijami pametnega telefona so načini iskanja, ki so bili nekoč nemogoči ali vsaj neobičajni, v letu 2022 postali bolj priljubljeni, kot kadarkoli prej.
Lani je med drugim v iskalniku Petal, katerega delovanje je podprto z algoritmi umetne inteligence (AI), postalo priljubljeno vizualno iskanje. To preko preproste uporabe kamer pametnih telefonov in fotografiranja izdelkov poenostavi njihovo iskanje na spletu. Uporaba vizualnega iskanja je lani zrasla za 21 odstotkov v primerjavi z letom 2021.
Ravno tako je rast zabeležilo glasovno iskanje in uporaba z umetno inteligenco podprtega digitalnega pomočnika. Glasovno ukazi postajajo norma tudi pri uporabi pametnih telefonov. V letu 2022 so v iskalniku Petal tako zabeležili četrtletno povečanje uporabe glasovnega iskanja za 16 odstotkov.


Če česa, potem smo se v zadnjih letih naučili prevzemati tveganje in skrbeti za večjo odpornost na dogajanje okoli nas. Lažje sprejemamo spremembe, in če je treba, smo pripravljeni skočiti na glavo v pustolovščino. Trendi iskalnika Petal za leto 2022 povzemajo pravi človeški duh in opisujejo leto, ki nas je spremenilo na bolje in v naša življenja spet prineslo upanje.

Pin It on Pinterest

Share This