Mineva dober teden od zloglasne prepovedi sodelovanja ameriških podjetij s kitajskim gigantom Huawei in zadeve se trenutno očitno ne odvijajo v prid slednjemu. Sicer se je najodmevnejša prekinitev sodelovanja z Googlom zamrznila za 90 dni, a se je dogajanje razširilo na precej drugih področij. Kar na enkrat je odprtih več front in tisti z neuporabo Android operacijskega sistema postaja le del večjega mozaika problemov.
Nezavidljiva situacija na področju uporabe najnovejšega operacijskega sistema Android prinaša negotovost pri prihodu najnovejših mobilnikov na trg. Ravno predstavljena nova serija Honor 20 tako nima še datuma komercialnega izida, saj naj bi ravno ta imela že novi Android 10 Q. Ravno tako so iz spiska za posodobitve na najnovejši Android umaknjeni vsi novejši Huawei mobilniki.
Trenutno vlada velika pat pozicija, ki bo mogoče bolj jasna ob izteku 90 dnevnega moratorija na sankcije. Seveda to posledično pritiska na Huawei ( kot tudi druge proizvajalce ) da se iščejo alternativne rešitve, opcijsko da poizkusijo s svojim operacijskim sistemom ki je sicer dolgoročna rešitev in trenutne probleme ne bo rešila.
Da je zadeva še bistveno bolj zapletena pa kažejo tudi prekinitve poslovnih stikov na drugih področjih, poleg softverja tudi na hardverju. Podjetje ARM, katerega strukturo mikroprocesorjev uporabljajo pri Huawei za izdelavo njihovih čipov je prekinilo sodelovanje. S tem je posledično ogrožena nova serija Huawei Kirin procesorja, ki naj bi letos prišla v njihove nove mobilnike. Tudi drugi proizvajalci hardverja počasi obračajo hrbet Huawei, na udaru so vgrajene pomnilniške enote, uporaba standardiziranih zunanjih pomnilnikov, mogoče celo zasloni.
Sodelovanje zaradi trenutne zapletene situacije odpovedujejo ali pa so bolj zadržani tudi operaterji. Predvsem tisti ki se ta trenutek odločajo za najnovejše produkte Huawei, predvsem pa so na udaru tisti produkti, ki že podpirajo novo generacijo mobilne telefonije 5G.
Za trenutne uporabnike zadeve še ostajajo iste in verjetno ne bo velikih sprememb, novi produkti pa če niso, bodo zagotovo na nek način prizadeti. Situacija se zapleta z dneva v dan in zanimivo bo spremljati nadaljnje dogodke.

Pin It on Pinterest

Share This