Z razvojem, popularizacijo in vedno bolj množično uporabo pametnih telefonov, so se razplamtele tudi varnostne grožnje zanje. Ker na njih hranimo ogromno osebnih podatkov in pomembnih informacij, nam seveda ne bi smelo biti vseeno za potencialne nevarnosti, ki prežijo na naš telefon. K sreči se tega zavedajo tudi proizvajalci telefonov, ki svoje naprave opremljajo z vedno boljšimi varnostnimi sistemi. Odličen primer je Huawei s svojim novim telefonom Mate 20 Pro, v katerega je implementiral številne napredne mehanizme, ki preprečujejo dostop do podatkov nepooblaščenim osebam.

Na telefonih danes hranimo vse
Ko govorimo o sodobnih napravah, je težko zaobiti dejstvo, da so pametni telefoni postali naše glavne naprave in najbolj zvesti pomočniki. Na njih hranimo tako zasebne stvari, kot tudi poslovne informacije. Od družinskih fotografij in pogovorov s prijatelji, do e-poštnih računov in bančnih podatkov. Pametni telefoni so zelo zmogljive naprave, ki vsebujejo naše najbolj intimne podatke. Zato si seveda nihče niti pod razno ne želi, da bi do njih dostopal kdorkoli drug.
Pričakovano pa so prav zaradi tega postali zelo zanimivi raznoraznim nepridipravom, ki v teh informacijah in podatkih vidijo dobičkonosno priložnost. Marsikdo je pripravljen za prave podatke plačati velike vsote denarja. Praktično ne mine več teden brez novic o hekerskih vdorih. Če postanete žrtev, pa posledice niso prav nič nedolžne. Samo pomislite, kakšno škodo bi vam lahko povzročil nepridiprav, če bi se dokopal do bančnih podatkov, ki jih hranite na telefonu. Varnost zato postaja vedno bolj pereča tema.
Za varnost morata poskrbeti uporabnik in proizvajalec
Breme zaščite telefonov in podatkov na njem je tako na uporabniku, kot tudi proizvajalcu. Prvi mora poskrbeti za varno uporabo, drugi pa za čim boljše varnostne mehanizme, s katerimi potem uporabnik razpolaga. In na tem področju Huawei, drugi največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu, orje ledino. Na svojem najnovejšem telefonu Mate 20 Pro je namreč predstavil inovativne tehnologije, ki so jih zasnovali prav z namenom, da uporabniku ponudijo najboljšo mogočo varnost.

Prepoznava obraza kot v znanstveni fantastiki
Najprej je tu povsem nov koncept čitalca prstnih odtisov. Huawei že kar nekaj časa slovi po svojih čitalcih prstnih odtisov, ki so izjemno natančni in odzivni. V novem telefonu pa so čitalec vgradili kar v zaslon. To olajša uporabo, hkrati pa pripomore k še lepši in bolj minimalistični estetiki telefona.
Še naprednejšo rešitev pa predstavlja sistem za odklepanje z obrazom 3D. Ta deluje na osnovi 3D-kamere, ki zmore zaznati globino, infrardeče kamere, infrardečega projektorja in senzorja bližine. S pomočjo teh tehnologij na uporabnikov obraz pri registraciji projicira 30.000 infrardečih točk in na ta način ustvari njegov natančen 3D-virtualni odtis, ki nato omogoča hitro in varno odklepanje. Sistem zmore prepoznati uporabnikov obraz v 0,6 sekunde, možnost napačnega odčitavanja pa je manjša od 1 : 1.000.000.
To, da na ta način lahko še hitreje odklenete zaslon ni treba posebej poudarjati, bolj pomembno je, da lahko še dodatno izboljšate varnost podatkov, ki jih hranite na telefonu. Napredni sistem lahko namreč uporabite za hitro odklepanje zaklenjenih aplikacij, dostop do sefa z zaklenjenimi datotekami in za vstopanje v zasebni profil PrivateSpace.
Novi Huaweijev telefon se tako lahko pohvali s strojnimi in programskimi varnostnimi rešitvami. Poleg naštetih velja med slednjimi omeniti še poseben sef za gesla, kamor telefon samodejno shrani gesla različnih računov, ki jih uporabljate, in jih nato v ustreznih aplikacijah tudi samodejno izpolni. Gesla so shranjena samo na vaši napravi, tako da ne more do njih dostopati nihče drug kot vi, če mu izrecno ne omogočite dostopa. Zelo uporabna storitev pa je tudi Huawei Cloud, kamor lahko na primer shranite varnostno kopijo vseh pomembnih podatkov na vašem telefonu.

Podatki so postali najvrednejša dobrina
Prav zaradi takšnih inovacij pa se baza Huaweijevih uporabnikov intenzivno širi. Tako se lahko v zadnjem letu med vsemi proizvajalci prav Huawei pohvali z največjo rastjo prodaje telefonov, saj so jih prodali dobrih 30 % več kot leto prej. To je vsekakor odraz tega, kako dobro zna Huawei prisluhniti uporabnikom. V ospredje vedno postavljajo njihove želje in potrebe, med te pa zagotovo vedno bolj spadata tudi varnost podatkov in zaščita zasebnosti.
V 21. stoletju so podatki postali ena najpomembnejših človeških dobrin, pametni telefoni pa so postali njihova osrednja shramba. Zato bi morala biti izbira naprav, ki omogočajo varno shranjevanje naših spominov, datotek in občutljivih informacij, ključnega pomena vsakega uporabnika.

PR sporočilo Huawei

Pin It on Pinterest

Share This