Podjetje Counterpoint, ki se ukvarja z analizami na tehnološkem trgu, je predstavilo obete za svetovni trg mobilnih telefonov v letu 2024. Napovedujejo, da naj bi Huawei in Apple glede na trenutno situacijo lahko bili letošnji vodilni blagovni znamki.

Counterpoint je delil podatke o svetovnih trgih pametnih telefonov glede na podatke o cenovnem razredu s primerjalno tabelo za leti 2023 in obeti 2024. Ti nakazujejo, da naj bi se splošna rast povečala za 3 %, s skupno distribucijo 1,2 milijarde pametnih telefonov. Segment osnovnih naprav s ceno med 100 do 200 eur, pa naj bi se letos povečal z 11-odstotnim skokom na letni ravni. Leta 2022 je ta segment močno upadel zaradi večjega povpraševanja po pametnih telefonih višjega cenovnega razreda.

2024 se bodo stvari v tem segmentu dodatno spremenile s pomočjo trgov Indije, Srednji vzhod in severna Afrika MEA ter Karibi in Latinska Amerika CALA. Ti trgi nenehno pridobivajo predvsem s prodajo mobilnih telefonov kitajskih blagovnih znamk kot so OPPO, vivo in Xiaomi, kar zagotovo pospešuje rast poceni telefonov.

Poročilo tudi navaja, da bi lahko svetovni trg vodilnih telefonov leta 2024 zrasel kar za 17 % tudi zaradi novih pametnih telefonov Huawei in Apple. Obenem pa Counterpoint navaja, da bosta letos uvedba umetne inteligence AI in povpraševanje po zložljivih telefonih verjetno dosegla svoj maksimum.

Huawei bo letos s prihajajočimi izdelki in uvedbo novih naborov čipov Kirin 5G dosegel prevlado na kitajskem trgu telefonov. Povpraševanje po Apple iPhone pa je začelo naraščati predvsem v na trgih MEA in CALA.

Pin It on Pinterest

Share This