Samsung Electronics je objavil lastno raziskavo “Življenje s hišnimi ljubljenčki 2022”, s katero je skušal ugotoviti, kako vedno večje število hišnih ljubljenčkov v Evropi vpliva na tehnološke odločitve njihovih lastnikov in interakcijo s tehnologijo. Več kot polovica vprašanih lastnikov meni, da lahko tehnologija pomaga izboljšati počutje njihovih hišnih ljubljenčkov (56 %) in jih ohraniti aktivne (56 %). Povpraševanje po hišnim ljubljenčkom prijazni tehnologiji nedvomno narašča. Več kot polovica anketirancev (52 %) je prepričanih, da bi moral obstajati standard za hišnim ljubljenčkom prijazne naprave.
Evropska gospodinjstva štejejo v tem trenutku že več hišnih ljubljenčkov kot otrok. Raziskava je pokazala, da skoraj dve tretjini (63 %) lastnikov, hišne ljubljenčke dojema enako kot ljubljene družinske člane. Zato ne preseneča, da ti vse bolj vplivajo tako na naš način življenja kot tudi na ključne nakupne odločitve gospodinjstev.

● Skoraj polovica (47 %) vprašanih je povedala, da so zaradi hišnih ljubljenčkov spremenili svojo domačo ureditev.
● Skoraj tretjina vprašanih (32 %) se je strinjala, da je dejstvo, da imajo hišnega ljubljenčka, vplivalo na njihovo odločitev o nakupu novega gospodinjskega aparata.
● 30 % vprašanih je izjavilo, da je to, da imajo ima hišnega ljubljenčka, vplivalo na njihovo odločitev o nakupu osebne tehnološke naprave.

Raziskava je pokazala, da bi tehnološko ozaveščeni lastniki hišnih ljubljenčkov tehnologijo radi uporabljali za različne namene: čiščenje za svojimi ljubljenčki s sesalniki (53 %), hranjenje s samodejnimi hranilniki (49 %) in sledenje lokaciji in gibanju živali (48 %). Tisti, ki tehnologijo uporabljajo, so kot glavne razloge za uporabo navedli: zagotavljanje varnosti svojih hišnih ljubljenčkov (36 %), zagotavljanje lastnega miru (36 %) in dodatno udobje (33 %).

Skrb za srečo in zdravje hišnih ljubljenčkov je na prvem mestu

Čeprav se trenutno številna gospodinjstva trudijo zmanjševati svoje izdatke, je kar 59 % vprašanih zatrdilo, da ne nameravajo zmanjšati skupnih izdatkov za svoje hišne ljubljenčke. Večina (61 %) se bo, preden bo razmišljala o zmanjševanju izdatkov za svoje hišne ljubljenčke, raje odrekla drugim stvarem. Anketirani lastniki hišnih ljubljenčkov bi, kot kaže raziskava, raje zmanjšali izdatke za nujne potrebščine, kot so komunalne storitve (27 %) in druženja s prijatelji (40 %), kot za svoje živalske sopotnike.

Osamljenost je glavna skrb večine lastnikov hišnih ljubljenčkov
Večina ljudi se je po koncu pandemije vrnila na delovno mesto, kar pomeni, da so živali ostale same doma. Skoraj polovica (46 %) anketirancev je povedala, da jih skrbi, da so njihovi hišni ljubljenčki osamljeni. Zaskrbljenost je bila največja med lastniki starimi od 18 do 34 let.

Zaskrbljenost zaradi osamljenosti je večja od skrbi, da bo hišni ljubljenček v njihovi odsotnosti povzročil škodo v hiši, stanovanju, na pohištvu ali vrtu. Dve petini (40 %) anketirancev je dejalo, da jih zdaj, ko so omejitve zaradi pandemije odpravljene, bolj skrbi za njihove hišne ljubljenčke.

Prihodnost tehnologije za hišne ljubljenčke

Lastniki hišnih ljubljenčkov z optimizmom pričakujejo spremembe, ki jih razvoj tehnologije utegne prinesti v življenja njihovih ljubljenčkov. Raziskava razkriva, da si lastniki hišnih ljubljenčkov želijo nadaljnjih inovacij. Več kot tri petine (62 %) anketirancev meni, da je živalim prijazna funkcionalnost enako pomembna kot otrokom prijazna, skoraj polovica (49 %) pa si želi, da bi v prihodnosti razvili več do živali prijaznih tehnologij.

Pin It on Pinterest

Share This