Trgovinska vojna med med Združenimi državami Amerike in Kitajsko se očitno zaostruje. Ameriška multinacionalka Google je omejila določene funkcionalnosti za največjega kitajskega proizvajalca telekomunikacijske opreme in mobilnih telefonov Huawei.
Prvi resnejši korak po Trumpovem izvršnem ukazu je omejitev dostopa do najnovejših posodobitev Googlevoga mobilnega operacijskega sistema Android za vse novejše mobilne aparate proizvajalca Huawei. Ukrep pa vpliva tudi na hčerinsko blagovno znamko Honor.
Ukrep bo zagotovo sprožil veliko novih problemov, ki se bodo pojavili. Za enkrat so na voljo le osnovne informacije, več o poteku trenutne situacije pa bomo objavljali tekom dogodkov. Objavljamo pa uradno izjavo s strani proizvajalca Huawei:
Huawei je vodilno podjetje na področju razvoja tehnologije 5G. Z vlado Združenih držav Amerike želimo in smo pripravljeni sodelovati pri pripravi učinkovitih ukrepov za zagotovitev varnosti izdelkov. Z omejevanjem poslovanja podjetja Huawei na njihovem ozemlju ZDA ne bodo varnejše ali močnejše; ti ukrepi bodo zgolj omejili ZDA na uporabo slabših in hkrati dražjih alternativnih rešitev, zaradi česar bodo zaostajale pri vpeljavi tehnologije 5G, s tem pa sčasoma škodovale interesom ameriških podjetij in potrošnikov. Poleg tega bodo nerazumske omejitve kršile pravice podjetja Huawei in sprožile druga resna pravna vprašanja.

Pin It on Pinterest

Share This