Apple je 19. januarja je končno začel sprejemati prednaročila za dolgo pričakovan VR komplet Vision Pro, ki je bil uradno predstavljen že junija lani. Prve izdobave pa so predvidene že za 2. februarja.

To je prvi Applov izdelek, oziroma naglavni set na področju virtualne resničnosti – VR. A ker je to Apple, se seveda imenuje malce drugače. Predstavljajo ga kot prvi prostorski računalnik. Poganja ga tudi popolnoma nov operacijski sistem, imenovan VisionOS.

Uporabniški vmesnik ne uporablja nobenih fizičnih krmilnikov, VisionOS se upravlja z očmi, gestami rok in glasom. Po aplikacijah lahko brskate tako, da jih preprosto pogledate, tapnete s prsti za izbiro, zamahnete z roko za pomikanje ali uporabite glasovne  ukaze.

Razlika med  ostalimi dosedanjimi VR naglavnimi seti je tudi v tem, da ima prozorna očala, s tem se uporabnik popolnoma zaveda svoje okolice. Pri uporabi je tako bistveno manj prisoten dezorjentacijski občutek, set ali očala pa naj bi bila tudi zelo udobna za nošenje.

Pri Applu pravijo, da Vision Pro omogoča, da se digitalna vsebina neopazno zlije z vašim fizičnim prostorom, ne glede na to, kako grozljivo je to videti. Poleg tega “lahko počneš stvari, ki jih imaš rad, na načine, ki jih prej ni bilo mogoče”.

Apple Vision Pro morda verjetno ne bo ravno masovni hit, tudi na račun precej visoke cene, ki je trenutno okoli 3,500 dolarjev. Apple sicer dela tudi na cenovno ugodnejši različici, ki bo verjetno na voljo naslednje leto. Cenejša različica se bo imenovala Vision ali Vision One.

Pin It on Pinterest

Share This