Kitajske vladne agencije so znova začele prepovedovati uporabo Applovega iPhona. Prepoved je pritegnila veliko pozornosti že septembra, ko so tri lokalna ministrstva na kitajskem svojemu osebju omejila uporabo iPhonov in drugih Applovih modelov na delovnem mestu. Videti je, da se tej kampanji pridružuje vse več kitajskih podjetij.

Kitajska vlada je že prevzela pobudo in pozvala več državnih sektorjev, naj se raje odločijo za domačo programsko opremo in tehnologije. Glavni razlog za prepoved uporabe Apple izdelkov pa je zmanjšanje odvisnosti od tujih tehnologij.

Take odločitve bodo seveda povečale povpraševanje po domačih izdelkih. To bo predvsem pomagalo tehnološkim velikanom, kot je Huawei. V zadnjem času je tako veliko kitajskih podjetij in vladnih sektorjev naslovilo svoje osebje, naj se raje zanašajo na lokalne blagovne znamke in ne na Apple.

Pred tem je kitajsko zunanje ministrstvo zanikalo ta dejanja in dejalo, da niso predlagali nobenih takih zakonov ali predpisov proti tujim izdelkom. Vendar pa je tiskovni predstavnik ministrstva navedel, da telefoni Apple niso priporočljivi predvsem zaradi potencialnih varnostnih groženj.

Ta izjava namiguje, da država tiho načrtuje, da bi se v veliki meri odrekla tujim tehnologijam. Morda je to vplivalo tudi na Applove delnice.

Pin It on Pinterest

Share This