Po tem, ko je pandemija covida-19 praktično čez noč pospešila digitalizacijo v zdravstvu, izobraževanju, delu, maloprodaji in širše, je leto 2022 zaznamovala povezljivost. A1 Slovenija je tako v preteklem letu zabeležil kar 45 % rast skupnega podatkovnega prometa v svojem omrežju. V njem se je v 2022 v Sloveniji dnevno preneslo največ, kar 44 % vseh podatkov. Minulo leto je zaznamovala tudi razširjena uporaba tehnologije 5G, s katero A1 pokriva že 66 % prebivalcev, kar predstavlja največje 5G omrežje pri nas.

Občutno rast skupnega podatkovnega prometa podjetje pripisuje nenehni povezljivosti, ki so ji botrovale med pandemijo razširjenje hibridne oblike dela in izobraževanja, digitalizacija storitev, spletno nakupovanje in podobni trendi. H kar 45-odstotnem povečanju prometa v omrežju A1 Slovenija so največ prispevali uporabniki med 30. in 50. letom starosti (52 %), sledijo pa jim mladi pod 30. letom z 22 %. V minulem letu so uporabniki skupaj poslali in prejeli 1,3 milijarde kratkih sporočil SMS, to je okoli 10 % manj kot lani, kar je skladno s trendom upadanja SMS sporočil na račun uporabe spletnih aplikacij sporočanja.

Največje 5G omrežje pokriva 66 % prebivalcev
Leto 2022 je zaznamovala rast tehnologije 5G, kar je posledica povečanja števila naprav s 5G v ponudbi (90 % vseh naprav), prodajne usmeritve z vključenimi pretočnimi vsebinami in hitrega razvoja omrežja. A1 Slovenija se lahko ob koncu leta pohvali z največjim 5G omrežjem pri nas, saj z njim pokrivajo že 66 % prebivalstva. V tem letu podjetje načrtuje nadaljnjo širitev omrežja, do konca leta 2025 pa bo dosegljivo 98 % prebivalcem. V 2022 se je preko omrežja 5G preneslo 19 % podatkov, pri podjetju pa ocenjujejo, da bo ta delež do konca leta 2023 znašal več kot 50 odstotkov.

Uspešno uresničevanje strategije ESG in certifikat Green Star

A1 Slovenija je v letu 2022 nadaljeval z uresničevanjem ambicioznih ciljev na področju okolja, družbe in upravljanja, zapisanih v strategiji ESG. Na področju okolja je podjetje zavezano k zmanjšanju izpustov CO2, energetski učinkovitosti in krožnemu gospodarstvu. V preteklem letu so za 98 % povečali število recikliranih in obnovljenih mobilnih in fiksnih naprav v primerjavi z letom prej, kar 92 % električne energije za svoje delovanje pa so pridobili iz obnovljivih virov. V projekt Spletne brihte, digitalnih izobraževanj o varni rabi interneta, so v 2022 vključili 10.300 otrok in mladostnikov, njihov projekt zvočnih pravljic Lahkonočnic pa je dosegel 2 milijona predvajanj. A1 Slovenija je v preteklem letu tudi več kot 100 društvom in neprofitnim organizacijam omogočil brezplačno storitev SMS donacije, kar pomeni, da so lahko vsa zbrana sredstva, v celoti brez stroškov, namenili dobrodelnosti.

Pin It on Pinterest

Share This