A1 Slovenija uspešno uresničuje zastavljeno strategijo vzpostavitve omrežja 5G, ki bo do konca leta dosegel 60 % prebivalcev. Tehnologija pete generacije v omrežju A1 trenutno obsega Gorenjsko, Goriško, Obalno-kraško, Osrednjeslovensko in Podravsko regijo, sledijo še kraji z več kot 1000 prebivalci v ostalih slovenskih regijah. Podjetje s tem krepi pozicijo vodilnega telekomunikacijskega ponudnika, saj se po podatkih AKOSa prek A1 omrežja preteče kar 44 % vsega mobilnega internetnega prenosa v Sloveniji.

Omrežje 5G trenutno na voljo 40 % prebivalcem
A1 Slovenija je z omrežjem 5G trenutno prisoten v Gorenjski, Goriški, Obalno-kraški in Osrednjeslovenski regiji ter Mariboru in Celju, s čimer dosega 40 odstotkov prebivalcev Slovenije.
»Intenzivna širitev omrežja 5G poteka po načrtih, za nami je prva od štirih faz pokrivanja Slovenije. Najsodobnejšo mobilno tehnologijo bomo letos omogočili 60 % prebivalcem, osredotočili se bomo na kraje z več kot 1000 prebivalci.

Do konca leta bo A1 največje 5G omrežje
Podjetje je že ob začetku vzpostavitve omrežja 5G lani jeseni napovedalo, da želi do zaključka leta 2022 dostop do omrežja omogočiti 60 odstotkom prebivalcem. V prihodnjih mesecih nameravajo vključiti še Primorsko-notranjsko, Jugovzhodno in Posavsko regijo, v nadaljnjih fazah pa še ostalo Slovenijo.
Peta generacija mobilnega omrežja prinaša bistveno hitrejši mobilni prenos podatkov, boljšo odzivnost in stabilnejšo povezavo. Njene prednosti tako kot običajni uporabniki prepoznava tudi industrija, saj zanjo tehnologija 5G predstavlja nov standard in gonilo novih poslovnih rešitev. Kot osnova za pospešek digitalizacije ponuja neskončne možnosti širitve storitev na področju interneta stvari, pametnih mest in ostalih dejavnosti informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Pin It on Pinterest

Share This