V A1 Slovenija so v omrežje vključili najvišje ležečo 5G bazno postajo v državi. Obenem pa so dosegli svoj letošnji cilj in zdaj pokrivajo s 5G že 60 % prebivalcev.
Pod najvišjim vrhom v Sloveniji lahko zdaj uporabniki uživajo tudi v najnovejši storitvi A1 Ultra Net + TV, ki v slovenske domove prinaša novo brezžično tehnologijo za hitro povezovanje v svetovni splet in izjemno izkušnjo televizije.

Podjetje A1 Slovenija je v začetku meseca oktobra v svoje omrežje dodalo najvišje ležečo bazno postajo v Sloveniji. Na 2514 metrih nadmorske višine zagotavlja uporabo tehnologije 5G na širšem območju Kredarice in na vrhu Triglava. Napaja se iz sončnih celic, vetrne elektrarne in agregata. A1 Slovenija z omrežjem 5G zdaj pokriva kar 60 odstotkov prebivalcev Slovenije in tako že danes uresničuje svoj cilj za leto 2022. V peti generaciji mobilnega omrežja uporabniki uživajo v bistveno hitrejšem mobilnem prenosu podatkov, boljši odzivnosti in stabilnejši povezavi. Podjetje tako uspešno nadaljuje strategijo vzpostavljanja največjega slovenskega 5G omrežja, ki bo do konca leta 2025 dosegljivo 98 odstotkom prebivalcem. Za leto 2023 načrtujejo nadaljnjo širitev omrežja, pri čemer se bodo osredotočili predvsem na kraje z več kot 1000 prebivalci.

Hitra rast prenosa podatkov v 5G omrežju
Pri A1 Slovenija vzporedno s širitvijo svojega 5G omrežja povečujejo in zagotavljajo kapacitete, ki bodo podpirale veliko rast mobilnega internetnega prometa. Danes namreč uporabniki povprečno prenesejo do 30 odstotkov podatkov več kot v enakem obdobju lani. Trenutno se prek omrežja 5G prenese 10 odstotkov vseh podatkov, do konca leta, tako ocenjujejo pri A1 Slovenija, pa naj bi se prek omrežja pretočila že več kot polovica mobilnih podatkov.

Rast pretoka podatkov je na eni strani posledica številnih novih 5G naprav v ponudbi A1 Slovenija. Te predstavljajo kar 90 odstotkov prodaje vseh naprav. Na drugi strani pa porastu botruje tudi produktna usmeritev z vključenimi dodatnimi vsebinami, kot so Voyo, HBO Max, Xplore music by Deezer. Prek omrežja A1 Slovenija se danes prenese kar 44 % vsega mobilnega internetnega prometa v Sloveniji.

Pin It on Pinterest

Share This