Mobinet - revija o sodobnih tehnologijah

Samsung največji na svetu

1._Samsung_največji_na_svetu.jpg

Sodeč po poročilu analitske hiše IDC je bil Samsung lani največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu. Podjetje je prodalo 317,3 milijona mobilnikov leta 2017, kar je 21,6 odstotka trga. Na drugem mestu se je pričakovano znašel njegov največji tekmec Apple, ki je v promet spravil 215,8 milijona iPhonov in si tako lasti 14,7 odstotka trga. Sledi mu Huawei, ki ne skriva ambicij po naskoku na vrh v naslednjih letih.

Proizvajalec je trenutno še vedno precej za vodilnima s prodajo 153,1 milijona enot in 10,4-odstotnim tržnim deležem. Vendarle pa je promet v 2017 povečal za skoraj 10 odstotkov v primerjavi z letom prej, medtem ko je rast Samsunga in Appla znašala zgolj 1,9 oziroma 0,2 odstotka. Četrti največji proizvajalec je postal Oppo, ki je lani prodal 111,8 milijona pametnih telefonov. Lestvico prvih petih zaključuje pri nas še vedno relativno neznani Xiaomi. V promet je spravil 92,4 milijona pametnih telefonov, večinoma na Kitajskem in v Indiji.

BlackBerry Motion zdaj na voljo

1._BlackBerry_Motion_zdaj_na_voljo.jpeg

BlackBerry Motion je luč sveta ugledal novembra, vendar je bil sprva na voljo zgolj v peščici držav. Proizvajalec je zdaj njegovo dobavljivost razširil na kopico dodatnih evropskih trgov, med katerimi je tudi Slovenija. Mobilnik je namreč mogoče naročiti prek spletne strani podjetja za 469 evrov, k temu znesku pa je treba prišteti še strošek poštnine. BlackBerry Motion po strojni opremi spada v srednji razred, saj ga poganja procesor Snapdragon 625 v navezi s 4 GB delovnega pomnilnika.

Na njem najdemo 13,9 centimetra (5,5 palca) velik zaslon ločljivosti Full HD ter primarno (12 MP) in sekundarno (8 MP) kamero. Potem so tu še baterija kapacitete 4.000 mAh, standard za odpornost proti vodi in prahu IP67 ter Android različice Nougat. Poleg mobilnika podjetje ponuja še nekaj dodatkov, ki si jih lahko ogledate na spletni strani eustore.blackberrymobile.com.

Pri Telekomu Slovenije Staro za novo

TelekomSlovenije.png
Telekom Slovenije s ponudbo Staro za novo odslej uporabnikom ob nakupu nove naprave omogoča odkup starega mobitela ali tablice. Uporabniki lahko za vsak nakup nove naprave prinesejo do tri stare mobitele ali tablice, njihova skupna vrednost pa se odšteje od cene nove naprave. Pogoj za odkup prinesenih naprav je, da so le-te polno delujoče in brez osebnih vsebin (podatkov, spominske ali SIM-kartice). Ob tem se oceni ohranjenost vsake naprave in poda oceno vizualne ohranjenosti, na podlagi tega pa se opredeli odkupna cena. Uporabniki lahko informativno odkupno vrednost starih mobitelov in tablic, ki jih hranijo doma, preverijo prek spletnega kalkulatorja. Ta je na voljo na http://www.telekom.si/zasebni-uporabniki/ugodnosti/staro-za-novo.

Ponudba Staro za novo je na voljo zasebnim uporabnikom, tako novim kot obstoječim nevezanim naročnikom, in sicer ob nakupu mobilnih naprav z vezavo za 12 ali 24 mesecev v vseh Telekomovih centrih in pri pooblaščenih prodajalcih. Ponudba ne velja za nakup prek Mojega Telekoma, E-trgovine ali klicnega centra Telekoma Slovenije, kjer naprav ni možno oddati.

Huawei na udaru

1._FBI_Ne_uporabljajte_Huawei_naprav.jpgA

Ameriški FBI, CIA in NSA svarijo pred uporabo mobilnikov ZTE in Huawei. Varnostno-obveščevalne službe menijo, da lahko ti dve podjetji prek svojih naprav kradeta osebne podatke ter tudi vohunita za uporabniki. Huawei je še posebej na udaru, predvsem zaradi močne povezave, ki naj bi jo imel s kitajsko vlado. To naj bi bil tudi eden izmed razlogov, zakaj podjetju ni uspelo skleniti posla z ameriškimi mobilnimi operaterji.

Huawei je namreč konec lanskega leta naznanil, da bo njihov paradni konj Mate 10 Pro na voljo prek operaterja AT&T onkraj Atlantika, ta pa si je zaradi pomislekov glede varnosti zadnji trenutek premislil in odstopil od dogovora. Mobilnik je sicer vseeno na voljo v ZDA, vendar ga je mogoče dobiti zgolj v prosti prodaji. Tako ZTE kot tudi Huawei sta se že odzvala na obtožbe in te seveda zanikata. Slednji je dejal, da brez težav posluje v 170 državah sveta in uporabnikom ne predstavlja večjega varnostnega tveganja kot preostali proizvajalci tehnoloških naprav.

Prvi mobilnik s senzorjem prstnih odtisov pod zaslonom

1._Prvi_mobilnik_s_senzorjem_prstnih_odtisov_pod_zaslonom.jpg
Vivo je predstavil X20 Plus UD, prvi mobilnik na svetu s senzorjem prstnih odtisov pod zaslonom. Napravo posledično odklenemo tako, da prst preprosto položimo na spodnji del zaslona. Vendarle pa velja omeniti, da je senzor malce počasnejši od tistih, ki jih trenutno najdemo na pametnih telefonih višjega cenovnega razreda. Poleg inovativnega bralnika prstnih odtisov se Vivo X20 Plus UD ponaša še s 16,3-centimetrskim (6,43-palčnim) zaslonom Super AMOLED z razmerjem stranic 18 : 9.

Pod pokrovom najdemo procesor Snapdragon 660 in 4 GB delovnega pomnilnika, medtem ko je na zadnji strani dvojna kamera z 12 MP. Omeniti velja še 128 GB prostora, Android Nougat in baterijo kapacitete 3905 mAh. Na žalost je aparat trenutno na prodaj zgolj na Kitajskem in se najbrž ne bo znašel na nam bližnjih trgih. Vendarle pa bo letos predvidoma predstavljenih še kar nekaj naprav z bralnikom prstnih odtisov pod zaslonom, ki bodo na voljo na stari celini.

Samsung z rekordnim dobičkom

2._Samsung_z_rekordnim_dobičkom.jpg

Zadnje četrtletje lanskega leta je bilo rekordno za Samsung. Podjetje je namreč ustvarilo 11,6 milijarde evrov dobička, največ v svoji zgodovini. Za odlične finančne rezultate se mora v prvi vrsti zahvaliti visoki prodaji komponent, še posebej pomnilnikov DRAM and NAND. Povpraševanje po teh je že nekaj časa izjemno veliko, s čimer se je cena zaradi omejene ponudbe precej povečala.

Dodatno je Samsung veliko denarja ustvaril tudi s prodajo zaslonov OLED, ki jih najdemo na pametnih telefonih višjega cenovnega razreda. Podjetje je glavni igralec na tem trgu, saj zavzema več kot 90 odstotkov trga. Seveda pa so za del dobička zaslužni tudi telefoni. Tako mobilniki Galaxy Note 8 kot tudi Galaxy S8 so presegli pričakovanja in zabeležili več prodajnega uspeha na trgu kot predhodniki – in to kljub višjim cenam. Vendarle pa analitiki pričakujejo, da se bo Samsungov dobiček že kmalu zmanjšal, saj se zaradi vedno večje ponudbe pomnilnikov in drugih komponent cene teh že znižujejo.

Predstavitev Samsunga Galaxy S9 v Sloveniji

Foto4_slovenska_predstavitev_Samsung_Galaxy_S9_in_S9.jpg

Predstavniki slovenske podružnice Samsung Electronics so danes na srečanju z mediji predstavili najnovejša pametna telefona Samsung Galaxy S serije – Samsung Galaxy S9 in Galaxy S9+, ki se ponašata z revolucionarno kamero, ki se prilagaja kot človeško oko, s smeški razširjene resničnosti, s katerimi ustvarite animirano različico sebe, ki izraža vaš pravi jaz in z izredno počasnimi posnetki, ki določajo novo raven posnetkov.

Prodaja Galaxy S9 in S9+ se bo v Sloveniji začela 16. marca 2018. Pri sodelujočih partnerjih (Telekom Slovenije, A1, Telemach, T2, Big Bang, Harvey Norman, Mimovrste.si in enaA.com) pa že potekajo prednaročila vse od dneva globalne predstavitve, od 25. februarja 2018.

Priporočena maloprodajna cena za Samsung Galaxy S9 je 849,00 EUR, za Galaxy S9+ pa 949,00 EUR.

Dnevi slovenske informatike 2018

DSI.png 
Slovensko društvo INFORMATIKA organizira konferenco Dnevi slovenske informatike 2018 v prenovljenem hotelskem kompleksu Bernardin, Portorož. Letošnja že petindvajseta konferenca dokazuje, da je uspešno prerasla v tradicionalno srečanje strokovnjakov v Sloveniji, ki si želijo podajati in pridobivati nova znanja, se družiti in izmenjevati izkušnje na področju informatike. 

Rdeča nit letošnje konference 'Digitalizacija in mi' ponazarja širši, bolj splošen pogled na informatiko z namenom udeležencem predstaviti, kako bo posegla digitalizacija na vse ravni našega življenja.
K sodelovanju so povabljeni strokovni predavatelji, ki so inovativni, drzni in vizionarji na svojih področjih, da podajo čim več odgovorov na vprašanja o tem, kam vodi digitalizacija in kako izkoristiti možnosti, ki jih odpira. Povabljeni so vodilni predstavniki podjetij, ki so uspešna na področju digitalizacije poslovanja, da predstavijo svoje projekte in dobre prakse.

Vse, ki jih zanimajo novosti in priložnosti, ki jih prinaša digitalna preobrazba z robotiko, internetom stvari, mobilno prevlado, kripto valutami in analitiko informacij nepredstavljivih razsežnosti in si želijo novih znanj ter stikov z ljudmi, ki imajo pred seboj podobne izzive, konference ne smete zamuditi.

Se vidimo v Portorožu!

 

Ostale novice

Samsung največji na svetu

Samsung največji na svetu

Sodeč po poročilu analitske hiše IDC je bil Samsung lani največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu. Podjetje je prodalo 317,3...

Prvi mobilnik s senzorjem prstnih odtisov pod zaslonom

Prvi mobilnik s senzorjem prstnih odtisov pod zaslonom

Vivo je predstavil X20 Plus UD, prvi mobilnik na svetu s senzorjem prstnih odtisov pod zaslonom. Napravo posledično odklenemo tako...

BlackBerry Motion zdaj na voljo

BlackBerry Motion zdaj na voljo

BlackBerry Motion je luč sveta ugledal novembra, vendar je bil sprva na voljo zgolj v peščici držav. Proizvajalec je zdaj...

Samsung z rekordnim dobičkom

Samsung z rekordnim dobičkom

Zadnje četrtletje lanskega leta je bilo rekordno za Samsung. Podjetje je namreč ustvarilo 11,6 milijarde evrov dobička, največ v svoji...

Pri Telekomu Slovenije Staro za novo

Pri Telekomu Slovenije Staro za novo

Telekom Slovenije s ponudbo Staro za novo odslej uporabnikom ob nakupu nove naprave omogoča odkup starega mobitela ali tablice. Uporabniki...

Spletna stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotki

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki jih brskalniki kot so Firefox, Chrome ali Internet Explorer, nalagajo na vaš računalnik med brskanjem po spletu. Več informacij o tem, kaj piškotki so, lahko najdete tukaj.

V skladu s priporočili informacijskega pooblaščenca, smo na našo spletno stran namestili obvestilo o uporabi piškotkov.

Vrste piškotkov na naši spletni strani:

1. Obvezni piškotki

Obvezni piškotki, so tisti piškotki, ki jih spletna stran potrebuje za pravilno delovanje. To so na primer piškotki, ki skrbijo za seje prijavljenih uporabnikov (administratorji, moderatorji strani), to so tudi piškotki, ki se naložijo na vaš računalnik zaradi tega, da ob naslednjem obisku vemo, katere od ostalih piškotkov dovolite in katere ne. Na osnovi informacij v teh piškotkih se delovanje in prikaz spletne strani Mobinet.si prilagaja vam.

2. Statistika obiska

Upravljalci spletnega mesta piskotki.net želimo vedeti, kje se naši obiskovalci zadržujejo, katere od posameznih vsebin so najbolj obiskane in od kod sploh pridete na našo spletno stran. To je naša edina povratna informacija in večinoma edini stik z našimi obiskovalci. Zaradi tega beležimo statistiko ogledov. Na podlagi piškotkov, ki jih naložimo na vaš računalnik, lahko vemo ali ste prišli k nam prvič, ali pa ste naš redni obiskovalec.

3. Piškotki socialnih omrežji

Ti piškotki skrbijo za pravilno nalaganje vtičnikov družabnih omrežij, kot so recimo Facebook, Twitter, Linked-in. V isto kategorijo spadajo tudi video vsebine naložene iz skupnosti Youtube in Vimeo. Piškotki družabnih omrežij kot so Facebook, Twitter, Google+ in podobni beležijo največ informacij o uporabnikih in tako potencialno najbolj ogrožajo vašo zasebnost.

Na spletišču Mobinet.si se piškotki socialnih omrežij nalagajo s klikom obiskovalca na povezavo do posameznega dužabnega omrežja. Nad morebitnimi piškotki, ki se naložijo ob kliku, upravljalci Mobinet.si nimamo vpliva.