Mobinet - revija o sodobnih tehnologijah

Preklopni Samsung W2018

3._Preklopni_Samsung_W2018.jpg

Preklopni mobilniki so v Aziji očitno še vedno priljubljeni. Samsung je namreč predstavil nov model iz te kategorije, ki sliši na ime W2018. Ponaša se z dvema zaslonoma Full HD velikosti 10,6 cm (4,2 palca) ter fizično tipkovnico, vključno z navigacijskimi gumbi. Aparat poganja zmogljiva strojna oprema na čelu z najnovejšim procesorjem Snapdragon 835. Pod pokrovom najdemo še 6 GB delovnega pomnilnika in 64 GB prostora, ki ga lahko povečamo s kartico microSD.

Opremljen je s kamero 12 MP s široko zaslonko f/1.5, ki bi morala poskrbeti za odlične fotografije v slabših svetlobnih razmerah. Samsungov novi mobilnik se ponaša še z baterijo kapacitete 2300 mAh, bralnikom prstnih odtisov na zadnji strani in operacijskim sistemom Android različice Nougat z dodanim asistentom Bixby. Izdelan je iz kombinacije kovine in stekla, njegova cena pa za zdaj ostaja neznanka. Samsung sicer tega še ni potrdil, vendar se mobilnik najbrž ne bo znašel v Evropi.

Telekom je tudi letos sredstva namenil projektu Botrstvo v Sloveniji

Rudolf_Skobe_in_Anita_Ogulin.jpg

V Telekomu Slovenije so tudi letos sredstva, ki bi jih sicer namenili novoletnim voščilnicam, donirali projektu Botrstvo v Sloveniji. Donacijo v višini 10.000 evrov je Aniti Ogulin, predsednici Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, v imenu družbe predal predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe. Del sredstev bo namenjen štipendijam otrok in mladostnikov v okviru projekta Botrstvo v Sloveniji, del sredstev pa opremi Vile Šumica v Kranjski gori, ki je namenjen letovanju in zimovanju otrok iz projekta Botrstvo v Sloveniji, ter izvedbi projekta večgeneracijskega centra Skupna točka.

Zaposleni Telekoma Slovenije so sicer ob pričetku letošnjega šolskega leta za otroke in mladostnike v okviru projekta Botrstvo v Sloveniji samoiniciativno zbirali tudi šolske potrebščine, s čimer so polepšali vstop v novo šolsko obdobje marsikateremu otroku.

»Vesela sem, da so v Sloveniji podjetja, kot je Telekom Slovenije, ki se skupaj s svojimi zaposlenimi vedno aktivno odzovejo na naš klic za pomoč otrokom in socialno ogroženim družinam. Tovrstna podpora in donacije so zelo pomembne, saj nam pomagajo uresničevati potencial otrok in mladostnikov. V projektu Botrstvo si prizadevamo, da bi vsi imeli enake možnosti za razvoj in čim bolj brezskrbno mladost,« je ob predaji donacije dejala Anita Ogulin

Družbena odgovornost sodi med ključne strateške usmeritve Telekoma Slovenije, ki želi kot vodilni slovenski operater in kot podjetje, ki je s svojimi storitvami tesno vpeto v okolje, v katerem deluje, tudi na ta način vračati družbi. V Telekomu Slovenije se trudijo, da z donacijami dosežejo čim širšo skupino ter s svojim znanjem, s finančnimi sredstvi in z drugimi viri prispevajo k razvoju družbenega in gospodarskega okolja.

Telekom je glasbo v oglaševalski kampanji prek aplikacije Shazam povezal s svojo ponudbo

ts-shazam-tv-tablet.png

Mobilna aplikacija Shazam uporabniku s preprostim pritiskom na zaslon pametnega mobitela sporoči naslov skladbe in avtorja, ki jo trenutno posluša, ter mu omogoči povezavo do njenega nakupa v ustrezni spletni trgovini. V Telekomu Slovenije so to funkcionalnost, ki jo aplikacija omogoča, nadgradili, in sicer tako, da so mobilno aplikacijo Shazam povezali s svojo zadnjo oglaševalsko kampanjo, v kateri v televizijskem oglasu uporabljajo skladbo francoske glasbenice Jain z naslovom Makeba. Tako uporabniki, ki med predvajanjem televizijskega oglasa Telekoma Slovenije uporabijo Shazam, ne izvedo le, za katero skladbo gre, temveč prek Shazamovega opisa preprosto dostopijo tudi do povezave z novoletno ponudbo na spletnem mestu Telekoma Slovenije. Uporabnik tako na enem mestu pridobi tudi priročni spisek idej za praznično obdarovanje.

Vas zanima, kako deluje? Na mobitel naložite mobilno aplikacijo Shazam. Med ogledom TV oglasa https://www.youtube.com/watch?v=ba4hGA8WnUI aplikacijo odprite in pritisnite »Tap to Shazam«. Tako boste pridobili informacijo o naslovu in avtorju skladbe, hkrati pa tudi povezavo na spletno stran z novoletno ponudbo Telekoma Slovenije.

Upogljivi iPhone prihaja leta 2020

2._Upogljivi_iPhone_prihaja_leta_2020.jpg
Sodeč po najnovejših govoricah je Apple združil moči s podjetjem LG v želji po razvoju upogljivega mobilnika iPhone. Vendarle pa bo na tega treba še malce počakati, saj naj bi namreč na trg prišel šele leta 2020. LG bo za Applov mobilnik izdelal upogljivi zaslon OLED, hkrati pa proizvajalec razvija upogljivo vezje. Kako bo aparat videti, seveda za zdaj še ni znano, saj je vse skupaj še v zgodnji fazi razvoja. Vendarle pa se zadeva vsaj na papirju sliši izjemno zanimivo, saj bodo takšni aparati ponujali večje zaslone, hkrati pa jih bo zaradi upogljive zasnove lažje pospraviti v žep oziroma torbico.

Apple pa seveda ni edino podjetje, ki trenutno razvija takšen mobilnik. Njegov največji konkurent, Samsung, tudi že kar nekaj časa pripravlja upogljivi pametni telefon, ki pa naj bi na trg prišel že prihodnje leto. Če se ta govorica izkaže za resnično, bo južnokorejski gigant imel kar lepo prednost pred Applom.

Asus ZenFone Max Plus z veliko baterijo

1._Asus_ZenFone_Max_Plus_z_veliko_baterijo.jpg

ZenFone Max Plus (M1) je Asusov najnovejši mobilnik. Ponaša se z dokaj velikim 14,4-centimetrskim (5,7-palčnim) zaslonom z ločljivostjo Full HD+ in vedno priljubljenejšim razmerjem stranic 18 : 9. Na voljo je v dveh konfiguracijah: z 2 GB delovnega pomnilnika in 16 GB prostora ter 3 GB RAM-a in 32 GB spomina. Obe seveda poganja isti procesor, in sicer MediaTek 6750T.

Na zadnji strani najdemo dvojno kamero s senzorjema 16 in 8 MP, s katerima lahko fotografijam dodamo bokeh učinek. Ena izmed večjih prednosti aparata je njegova ogromna baterija kapacitete 4130 mAh. Na žalost pa na njem najdemo malce starejši operacijski sistem Android Nougat, čeprav bo mobilnik v bližnji prihodnosti najbrž prejel nadgradnjo na Oreo.

Omeniti še velja bralnik prstnih odtisov na zadnji strani, kovinsko ohišje in možnost razširitve prostora za dodatnih 256 GB s kartico microSD.

Samsung v Ljubljani odprl prvi sodobni in vsestranski center za uporabnike

Foto2_Samsung_center_za_uporabnike.jpg

Samsung Electronics in RAM2 sta na Bratislavski cesti 7 v Ljubljani odprla prvi sodobni in vsestranski Samsung center za uporabnike. Samsung center za uporabnike, ki je eden redkih tovrstnih centrov v Sloveniji, bo uporabnikom nudil celovite prodajne in poprodajne storitve ter svetovanje, saj združuje sodobnost, inovativnost in edinstvenost. Poleg tega pa bo center zagotavljal, da bodo uporabniki imeli možnost popravila pametnega telefona v eni uri.

Samsung je, v pogovorih z uporabniki, prepoznal potrebo po tovrstnem centru za uporabnike, v katerem bodo vsi lahko na enem mestu imeli možnost pobliže spoznati in preizkusiti najnovejše Samsung naprave. Poleg Samsung pametnih telefonov in tabličnih računalnikov bodo v centru na voljo tudi najnovejši Samsung televizorji, naprave za digitalno oglaševanje, dodatki za Samsung pametne telefone in Samsung nosljive naprave (Gear VR očala, pametne ure, športne zapestnice in drugo).

»Kot dolgoletni partner podjetja Samsung smo ponosni na otvoritev novega centra za prodajno in poprodajno podporo za uporabnike Samsung pametnih telefonov. Novi Samsung center nam bo omogočal, da strankam nudimo prijaznejšo storitev in pripomoremo k njihovi boljši uporabniški izkušnji - kar je že od vsega začetka naše glavno poslanstvo,« je dejal Rok Žnidar, direktor RAM2 d.o.o.

Samsung Electronics in RAM2 bosta za vse uporabnike, ki si bodo želeli izvedeti še več, organizirala krajše tečaje in delavnice, na katerih bodo uporabniki lahko dobili še več informacij o posameznih Samsung napravah.

Samsung center za uporabnike v številkah:
- RAM2, Bratislavska cesta 7, Ljubljana;
- Delovni čas: od ponedeljka do petka od 7.00 do 18.00 ure, med vikendi in prazniki zaprto;
- Površina – skoraj 120 m2;
- 4 svetovalci in 20 serviserjev;
- Štiri informativno-izobraževalne cone, v katerih bodo uporabniki lahko preizkusili in izvedeli več o Samsung televizorjih, pametnih telefonih, nosljivih napravah in dodatni opremi.

Še nekaj dni do konference IJU 2017

IJU_2017.jpg

Spoštovani!

Do konference Informatika v javni upravi 2017 je le še nekaj dni. Na njej bodo predstavljene elektronske storitve javne uprave, prenova le-teh in načrtovane novosti, poleg tega pa tudi novosti s področja regulative in storitev vodilnih ponudnikov informacijske tehnologije. Na okroglih mizah bodo obravnavani najnovejši trendi v informatiki – masovni podatki in internet stvari. Vabljeni inozemski predavatelji bodo predstavili prakse in rešitve v svojih okoljih, s podpisom mednarodnega sporazuma pa dobiva konferenca tudi mednarodni pomen. Kot vsa leta doslej se je bodo udeležili odločevalci iz javne uprave in gospodarskih družb, poleg njih pa pričakujemo tudi udeležence z univerz.

Več informacij o konferenci in program so razpoložljivi preko povezave IJU 2017, kjer se lahko tudi prijavite.

Prisrčno vabljeni!

Slovensko društvo INFORMATIKA

Šibka točka pri napravah, ki uporabljajo brezžične povezave

wifilogo.0.jpg

KRACK oziroma Key Reinstallation Attack se imenuje šibka točka, s katero lahko hekerji vdrejo v prenos podatkov med napravami, ki so na splet povezane brezžično. To pomeni nevarnost za praktično vsako pametno napravo in računalnike. Na srečo je niso odkrili nepridipravi, ki bi lahko omenjeno slabost izkoristili tako, da so v bližini naprave, v katero želijo vdreti.

Nevarno pri tem je, da poleg pridobivanja vseh podatkov, ki se prek brezžične povezave prenašajo, obstaja možnost prenosa lastnih datotek in s tem širjenja zlonamerne programske opreme. Razkritje je zgolj zadnje v seriji večjih. Prejšnji mesec se je podobna šibka točka odkrila pri uporabi povezave Bluetooth, zaradi katere bi se lahko škodljiva programska oprema namestila na več kot pet milijard naprav po svetu.

Ostale novice

Preklopni Samsung W2018

Preklopni Samsung W2018

Preklopni mobilniki so v Aziji očitno še vedno priljubljeni. Samsung je namreč predstavil nov model iz te kategorije, ki sliši...

Asus ZenFone Max Plus z veliko baterijo

Asus ZenFone Max Plus z veliko baterijo

ZenFone Max Plus (M1) je Asusov najnovejši mobilnik. Ponaša se z dokaj velikim 14,4-centimetrskim (5,7-palčnim) zaslonom z ločljivostjo Full HD+...

Telekom je tudi letos sredstva namenil projektu Botrstvo v S…

Telekom je tudi letos sredstva namenil projektu Botrstvo v Sloveniji

V Telekomu Slovenije so tudi letos sredstva, ki bi jih sicer namenili novoletnim voščilnicam, donirali projektu Botrstvo v Sloveniji. Donacijo...

Samsung v Ljubljani odprl prvi sodobni in vsestranski center…

Samsung v Ljubljani odprl prvi sodobni in vsestranski center za uporabnike

Samsung Electronics in RAM2 sta na Bratislavski cesti 7 v Ljubljani odprla prvi sodobni in vsestranski Samsung center za uporabnike...

Telekom je glasbo v oglaševalski kampanji prek aplikacije Sh…

Telekom je glasbo v oglaševalski kampanji prek aplikacije Shazam povezal s svojo ponudbo

Mobilna aplikacija Shazam uporabniku s preprostim pritiskom na zaslon pametnega mobitela sporoči naslov skladbe in avtorja, ki jo trenutno posluša...

Spletna stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotki

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki jih brskalniki kot so Firefox, Chrome ali Internet Explorer, nalagajo na vaš računalnik med brskanjem po spletu. Več informacij o tem, kaj piškotki so, lahko najdete tukaj.

V skladu s priporočili informacijskega pooblaščenca, smo na našo spletno stran namestili obvestilo o uporabi piškotkov.

Vrste piškotkov na naši spletni strani:

1. Obvezni piškotki

Obvezni piškotki, so tisti piškotki, ki jih spletna stran potrebuje za pravilno delovanje. To so na primer piškotki, ki skrbijo za seje prijavljenih uporabnikov (administratorji, moderatorji strani), to so tudi piškotki, ki se naložijo na vaš računalnik zaradi tega, da ob naslednjem obisku vemo, katere od ostalih piškotkov dovolite in katere ne. Na osnovi informacij v teh piškotkih se delovanje in prikaz spletne strani Mobinet.si prilagaja vam.

2. Statistika obiska

Upravljalci spletnega mesta piskotki.net želimo vedeti, kje se naši obiskovalci zadržujejo, katere od posameznih vsebin so najbolj obiskane in od kod sploh pridete na našo spletno stran. To je naša edina povratna informacija in večinoma edini stik z našimi obiskovalci. Zaradi tega beležimo statistiko ogledov. Na podlagi piškotkov, ki jih naložimo na vaš računalnik, lahko vemo ali ste prišli k nam prvič, ali pa ste naš redni obiskovalec.

3. Piškotki socialnih omrežji

Ti piškotki skrbijo za pravilno nalaganje vtičnikov družabnih omrežij, kot so recimo Facebook, Twitter, Linked-in. V isto kategorijo spadajo tudi video vsebine naložene iz skupnosti Youtube in Vimeo. Piškotki družabnih omrežij kot so Facebook, Twitter, Google+ in podobni beležijo največ informacij o uporabnikih in tako potencialno najbolj ogrožajo vašo zasebnost.

Na spletišču Mobinet.si se piškotki socialnih omrežij nalagajo s klikom obiskovalca na povezavo do posameznega dužabnega omrežja. Nad morebitnimi piškotki, ki se naložijo ob kliku, upravljalci Mobinet.si nimamo vpliva.