Mobinet - revija o sodobnih tehnologijah

Nova Amazon Echo generacija

2._Nova_Amazon_Echo_generacija.png

Amazon je predstavil novo generacijo Echo pametnih zvočnikov, katero sestavljajo trije modeli: Echo, Echo Plus in Echo Spot. Vsi trije se ponašajo z asistentom Alexa, ki na podlagi glasovnih ukazov med drugim predvaja željeno glasbo iz raznih storitev kot je naprimer Google Play Music, nam pove kakšno je vreme in nas obvešča o sestankih zabeleženih v koledarju. Velja pa omeniti, da Alexa trenutno podpira zgolj peščico jezikov, med katerimi slovenščine žal ni. Razlika med modeloma Echo and Echo Plus je ta, da je slednji malce večji in nam dodatno omogoča, da preko njega upravljamo s preostalimi pametnimi napravami v našem domu (klima, luči...).

Te funkcionalnosti nima niti Echo Spot, ki pa se za razliko od ostalih dveh naprav ponaša z zaslonom, ki prikazuje uro, budilko in naslov predvajane pesmi ter nam s pomočjo vgrajene kamere omogoča še opravljanje video klicev. Amazon Echo in Echo Plus sta onkraj Atlantika že na voljo in sicer za preračunanih 85 in 130 evrov, Echo Spot pa bo medtem naprodaj meseca decembra za 110 evrov.

Sestavi A1 geng in si znižaj naročnino

1._Sestavi_A1_geng_in_si_znižaj_naročnino.png

Paket mobilnih storitev A1 Orto Epik uporabnikom ponuja neomejeno količino pogovorov in sporočil v vsa slovenska omrežja ter 30 GB prenosa podatkov, od katerih jih lahko 7 GB porabimo v preostalih državah EU/EEA. Cena paketa sicer znaša 21,99 evra na mesec, vendar pa je to možno znižati do 6 evrov s pomočjo prijateljev. Vsak uporabnik ima namreč priložnost ustvariti »A1 geng«, v katerega lahko povabi do tri prijatelje, ki se morajo posledično odločiti za isti paket.

V tem primeru se mesečna naročnina zniža in znaša 15,99 evra na osebo, oziroma 17,99 in 19,99 evra v kolikor se gengu pridružita dva ali samo eden prijatelj. Naročniki geng ustvarijo znotraj A1 aplikacije, katero si lahko naložijo tako na Android kot tudi iOS napravo. Ponudba žal ni na voljo za vse uporabnike, saj je A1 Orto Epik namenjem samo mladim od 11 do 31 leta starosti.

HoT z več kot 20.000 uporabniki

HoT2.jpg

Število uporabnikov storitev HoT se še naprej hitro veča. Od sredine maja, ko je HoT, Hofer Telekom, vstopil na slovenski trg storitev mobilne telefonije, imajo pri HoT-u že več kot 20.000 uporabnikov. HoT se je osredotočil na uporabnike, ki želijo večje količine prenosa podatkov. Podatki kažejo, da kar štiri petine uporabnikov storitev HoT uporablja prenos podatkov. Od tega se jih je približno polovica odločila za vzpostavitev tarif HoT, ki vključujejo 20 GB ali več zakupljenih količin prenosa podatkov.

Med ključnimi prednostmi storitev HoT je možnost preprostega upravljanja uporabniškega računa HoT in nadzora nad porabo preko portala in aplikacije Moj HoT. Kar 70 % vseh uporabnikov je preneslo aplikacijo Moj HoT in več kot 90 % le-teh aplikacijo tudi aktivno uporablja. Približno polovica vseh uporabnikov je vzpostavila digitalno plačevanje, kar pomeni, da so vzpostavili samodejno polnjenje računov ali pa plačujejo preko kreditnih kartic in paypala. Eva Aljančič, izvršna direktorica mobilnega operaterja HoT, pojasnjuje: »Po našem vstopu na trg so konkurenti uporabnikom ponudili veliko novih paketov. Še vedno pa so naše tarife HoT najboljše na trgu, z najboljšo ceno in vključenimi količinami. Očitno se z nami strinjajo tudi uporabniki, saj številni prestopajo k nam. To dokazuje, da smo dobro predvidevali, kaj želijo oziroma kaj jih moti pri obstoječi ponudbi. Ena stvar je gotovo ta, da se jim pri nas ni treba vezati, da bi izkoristili najboljše cene. Druga pomembna prednost pa je možnost brezplačnega spreminjanja nastavitev, menjave tarif in spremljanja porabe preko portala in mobilne aplikacije Moj HoT. Uporabnikom smo obljubili, da jim povrnemo stroške prenosa
številke, če ne bodo zadovoljni z našimi storitvami. Veliko pove podatek, da odhodov doslej praktično nismo beležili.“

HoT bo vsem novim uporabnikom, ki bodo do 12. 10. 2017 prenesli številko na HoT, strošek prenosa številke povrnil v obliki dobroimetja.

A1 obvešča o konzularni pomoči v tujini

A1.jpg

A1 bo kot edini izvajalec nove storitve Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije svoje uporabnike ob gostovanju v tujini brezplačno obveščal o tem, kam se lahko obrnejo po konzularno pomoč v primeru, da jo potrebujejo. A1 Slovenija na ta način kot prvi telekomunikacijski operater v Sloveniji prispeva k večji varnosti slovenskih državljanov v tujini in dodatno bogati uporabniško izkušnjo za svoje stranke ne glede na to, kje na svetu so.

 Uporabniki A1 Slovenija bodo ob prestopu meje katerekoli države prejeli brezplačno sporočilo SMS, v katerem bodo navedeni kontaktni podatki diplomatskih predstavništev in konzulatov Republike Slovenije ter drugih ustanov, ki lahko uporabnikom nudijo konzularno pomoč.

»V domači državi po navadi vemo, kam se lahko obrnemo po pomoč, ko jo potrebujemo. V tujini je lahko hitro drugače. Na predlog Ministrstva za zunanje zadeve smo zato storitev obveščanja o možnostih konzularne pomoči v tujini z veseljem vzpostavili. Ker so uporabniki vedno v središču naše pozornosti, jo namreč vidimo kot naslednji korak v zagotavljanju brezskrbne uporabniške izkušnje našim uporabnikom ne glede na to, ali so v določenem trenutku v Sloveniji ali v tujini,« je dejal Lovro Peterlin, senior direktor prodaje in naročniškega sektorja v A1 Slovenija.

Storitev je A1 Slovenija zagnal v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve. Ob prestopu meje bodo uporabniki v skladu z zakonodajo še vedno najprej prejeli sporočilo SMS s cenami za mobilno gostovanje v določeni državi, kmalu zatem pa bodo prejeli tudi brezplačno sporočilo o možnostih konzularne pomoči. Če uporabniki brezplačnih sporočil SMS o možnostih konzularne pomoči ne želijo prejemati, se lahko od prejemanja odjavijo s sporočilom SMS na 4040 in ključno besedo: VELEPOSLANISTVO STOP.

Več informacij o novi storitvi Ministrstva za zunanje zadeve lahko najdete na povezavi.

Instagram ima že 800 milijonov uporabnikov

1._Instagram_ima_že_800_milijonov_uporabnikov.jpg

Instagram beleži izjemno rast uporabnikov. Podjetje je sporočilo, da jih kar 800 milijonov obišče storitev vsaj enkrat na mesec, 500 milijonov pa vsak dan. Instagramu je uspelo v samo enem mesecu dodati 100 milijonov dodatnih uporabnikov, kar je nov rekord. Zahvale gredo med drugim na račun formatu »Zgodbe«, ki je izjemno popularen in ima 250 milijonov uporabnikov vsak dan. Instagram je obenem še sporočil, da uporabniki ustvarijo štirikrat več video vsebih kot v lanskem letu, ogledi teh pa so se povečali za 80 odstotkov.

Kljub visokim številkam, pa Instagram še vedno precej zaostaja za Facebookom, ki je še vedno največjo socialno omrežje na svetu. Tega namreč vsak mesec obišče dve milijardi ljudi, število dnevnih uporabnikom pa znaša 1,3 milijarde. Vendarle pa je Instagram popularnejši od Snapchat-a, ki je sicer kot prvi predstavil popularen format Zgodbe, vendar se kljub temu trenutno ponaša s »samo« dobrih 170 milijonov dnevnih uporabnikov.

Telekom Slovenije in Samsung v rožnatem oktobru

TS_in_Samsung.jpg

V okviru rožnatega oktobra ter z namenom podpore aktivnemu načinu življenja, preventivi in samoiniciativi, ki so bistvenega pomena za zdravje vsakega posameznika, Telekom Slovenije in Samsung tudi letos nadaljujeta s tradicionalno akcijo, s katero podpirata Združenje Europa Donna Slovenije, ki ozavešča o raku dojk. Združenju bosta tako v oktobru od vsakega prodanega kompleta Samsung Galaxy S7 Pink Ribbon z darilom namenila 10 evrov. Samsung Galaxy S7 Pink Ribbon je ekskluzivno na voljo na prodajnih mestih Telekoma Slovenije po vsej Sloveniji, ob nakupu pa bo vsak kupec mobitela prejel tudi pametno zapestnico SBS, ki spodbuja h gibanju.

Telekom Slovenije in Samsung želita z oktobrsko ponudbo posebne različice mobitela Samsung Galaxy S7 Pink Ribbon z darilom, pametno zapestnico, prispevati k čim boljši osveščenosti o pomenu aktivnega in zdravega načina življenje s poudarkom na osveščanju o pomenu preventive pri rakavih obolenjih, še posebej raku dojk.

Komplet mobitel Samsung Galaxy S7 Pink Ribbon in pametna zapestnica SBS, ki navdušujeta s privlačno obliko in kakovostjo, sta v akcijski ponudbi z mobilnim paketom Dostopni B ob vezavi za 24 mesecev na voljo že za 12,95 evra mesečno (skupaj 310,80 evrov). Redna cena mobitela je sicer 599 evrov. Napredne funkcije ga umeščajo med pametne mobitele, ki za ugodno ceno nudijo največ, pametna zapestnica SBS pa omogoča spremljanje in merjenje vsakega opravljenega kilometra, srčnega utripa in koraka. Beleži pretečeno pot, razdaljo in hitrost v realnem času, omogoča spremljanje statistike s funkcijo samodejnega spremljanja dejavnosti, pa tudi možnost skupinskega izziva. Akcijska ponudba Pink Ribbon je v Telekomu Slovenije na voljo v oktobru, zaloga kompletov je omejena.

Tanja Španić, predsednica Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna, ki letos praznuje svojo 20. obletnico, ob tem poudarja, da so »v rožnatem oktobru izjemno veseli vnovične in že dolgoletne podpore Telekoma Slovenije in Samsunga. Z akcijo Pink Ribbon pripomoreta, da se glas projektov Europe Donna sliši po vsej Sloveniji. Z aktivnostmi, ki jih izvajamo tako v rožnatem oktobru kot skozi vse leto, osveščamo o raku dojk, v letošnjem letu pa tudi o rakih rodil, pomenu rednega samopregledovanja in udeležbi v preventivnih presejalnih programih, ki so namenjeni zgodnjemu odkrivanju sprememb. Za svoje zdravje pa lahko z zdravim življenjskim slogom naredimo veliko že sami, tako z zdravo prehrano kot tudi z redno telesno aktivnostjo.«

Pri preventivnem samopregledovanju dojk si lahko dekleta in ženske pomagajo tudi z brezplačno mobilno aplikacijo »Breast Test – Zaupaj svojim rokam«. Aplikacija je odličen pripomoček za redno in pravilno izvajanje samopregledovanja, saj vključuje menstrualni koledarček, možnost nastavitve opomnika za mesečni samopregled, slikovni prikaz pravilnega samopregledovanja, kronološko zapisovanje stanja in zaznane spremembe ter beleženje telesne aktivnosti (hoja, tek, joga …). Na mobitel Samsung Galaxy S7 Pink Ribbon si uporabnice aplikacijo enostavno naložijo s spletne trgovine Google Play. Več informacij o aplikaciji je na voljo na spletni strani breast-test.com.

Nokia 3310 3G

3310_3G_.jpg

HMD Global predstavlja Nokio 3310 3G, ki združuje privlačnost pogovora in sporočil trenutnega modela s podatkovno povezavo 3G. Nov retro uporabniški vmesnik zagotavlja izboljšano in prilagodljivo izkušnjo. Sedaj namreč lahko spremenite barve in položaj ikon ter si tako zagotovite, da so vaše najljubše funkcije točno tam, kjer želite.

Za še boljšo izkušnjo pri rokovanju je mobilnik ergonomično preoblikovan in ima več razdalje med gumbi, kar nudi udobnejše tipkanje in tvitanje.
Na voljo je v štirih različnih barvah – rumeni, topli rdeči, azurno-modri in v ogljeno-črnih odtenkih. Vsi odtenki se ponašajo z mat zaključkom in novo srebrno tipkovnico.

Nokia 3310 3G bo na voljo po maloprodajni ceni 69 € od sredine oktobra naprej.

Telekom prenovil mobilne pakete za mlade

TS-Mladi-Elementi-MASTER_002-poz-1-1600_px.jpg

Telekom Slovenije je prenovil ponudbo naročniških mobilnih paketov za mlade. Odslej sta mladim med 11. in 31. letom na voljo nova paketa z imenom Neodvisni A in Neodvisni B. Paketa vključujeta enake količine storitev kot dosedanja paketa EU Dogaja in Hej, prav tako ostaja nespremenjena mesečna naročnina paketov. Novost pa je dodatna storitev SIM 2 Mladi, ki je na voljo v paketu Neodvisni B. S prenovo ponudbe je Telekom Slovenije prenehal s trženjem paketa Dogaja.

Paket EU Dogaja so v Telekomu Slovenije preimenovali v paket Neodvisni B. Paket z nespremenjeno mesečno naročnino 19,95 evra vključuje enake storitve kot dosedanji paket EU Dogaja, in sicer neomejene klice in sporočila ter 20 GB prenosa podatkov, ki jih lahko naročnik porabi v Sloveniji ali v državah območja z EU-tarifo. Paket vključuje tudi hitri prenos podatkov LTE/4G s hitrostmi 150/50 Mbit/s. Po novem paket vsebuje tudi možnost dodatnega podrejenega naročniškega razmerja s SIM 2 Mladi, ki naročniku omogoča pridobitev dodatne SIM-kartice in dodatnih 50 GB paketnega prenosa podatkov v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije, ki se dodajo količini nosilnega paketa. Naročniki lahko tako skupne količine koristijo na obeh SIM-karticah v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije in državah območja EU-tarife (do 20 GB iz paketa Neodvisni B).

Dosedanji paket Hej so v Telekomu Slovenije preimenovali v paket Neodvisni A. Neodvisni A, katerega mesečna naročnina ostaja 14,95 evra, vključuje neomejene pogovore v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije, neomejena sporočila v vsa slovenska omrežja, neomejena sporočila znotraj območja držav z EU-tarifo ter 250 minut za klice v ostala slovenska omrežja ali v državah območja z EU-tarifo. Paket vključuje tudi 250 MB prenosa podatkov, ki jih lahko naročnik porabi tudi v državah območja z EU-tarifo. Paket vključuje tudi hitri prenos podatkov LTE/4G s hitrostmi 150/50 Mbit/s.

Ob tem so v Telekomu Slovenije prenehali s trženjem paketa Dogaja, ki ga bodo naročniki sicer še obdržali, sklepanje novih naročniških razmerij za omenjeni paket pa ne bo več možno. Vsem naročnikom paketov za mlade (izjema so paketi Džabest 250 za zmeri, Džabest 2000 za zmeri in Džabest Na polno za zmeri), ki do dopolnjenega 31. leta ne bodo sami uredili spremembe paketa za mlade v drug izbrani naročniški paket za mobilne storitve, bo Telekom Slovenije v skladu s spremembo ponudbe odslej izbrani paket za mlade spremenil v paket Dostopni A.

Ostale novice

A1 predstavil novo ponudbo za majhna podjetja

A1 predstavil novo ponudbo za majhna podjetja

A1 ima novo ponudbo za majhna podjetja, ki združuje fiksne in mobilne storitve. Ta vključuje paketa A1 Svobodni 40 GB...

Nova Amazon Echo generacija

Nova Amazon Echo generacija

Amazon je predstavil novo generacijo Echo pametnih zvočnikov, katero sestavljajo trije modeli: Echo, Echo Plus in Echo Spot. Vsi trije...

Instagram ima že 800 milijonov uporabnikov

Instagram ima že 800 milijonov uporabnikov

Instagram beleži izjemno rast uporabnikov. Podjetje je sporočilo, da jih kar 800 milijonov obišče storitev vsaj enkrat na mesec, 500...

Sestavi A1 geng in si znižaj naročnino

Sestavi A1 geng in si znižaj naročnino

Paket mobilnih storitev A1 Orto Epik uporabnikom ponuja neomejeno količino pogovorov in sporočil v vsa slovenska omrežja ter 30 GB...

Telekom Slovenije in Samsung v rožnatem oktobru

Telekom Slovenije in Samsung v rožnatem oktobru

V okviru rožnatega oktobra ter z namenom podpore aktivnemu načinu življenja, preventivi in samoiniciativi, ki so bistvenega pomena za zdravje...

Spletna stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotki

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki jih brskalniki kot so Firefox, Chrome ali Internet Explorer, nalagajo na vaš računalnik med brskanjem po spletu. Več informacij o tem, kaj piškotki so, lahko najdete tukaj.

V skladu s priporočili informacijskega pooblaščenca, smo na našo spletno stran namestili obvestilo o uporabi piškotkov.

Vrste piškotkov na naši spletni strani:

1. Obvezni piškotki

Obvezni piškotki, so tisti piškotki, ki jih spletna stran potrebuje za pravilno delovanje. To so na primer piškotki, ki skrbijo za seje prijavljenih uporabnikov (administratorji, moderatorji strani), to so tudi piškotki, ki se naložijo na vaš računalnik zaradi tega, da ob naslednjem obisku vemo, katere od ostalih piškotkov dovolite in katere ne. Na osnovi informacij v teh piškotkih se delovanje in prikaz spletne strani Mobinet.si prilagaja vam.

2. Statistika obiska

Upravljalci spletnega mesta piskotki.net želimo vedeti, kje se naši obiskovalci zadržujejo, katere od posameznih vsebin so najbolj obiskane in od kod sploh pridete na našo spletno stran. To je naša edina povratna informacija in večinoma edini stik z našimi obiskovalci. Zaradi tega beležimo statistiko ogledov. Na podlagi piškotkov, ki jih naložimo na vaš računalnik, lahko vemo ali ste prišli k nam prvič, ali pa ste naš redni obiskovalec.

3. Piškotki socialnih omrežji

Ti piškotki skrbijo za pravilno nalaganje vtičnikov družabnih omrežij, kot so recimo Facebook, Twitter, Linked-in. V isto kategorijo spadajo tudi video vsebine naložene iz skupnosti Youtube in Vimeo. Piškotki družabnih omrežij kot so Facebook, Twitter, Google+ in podobni beležijo največ informacij o uporabnikih in tako potencialno najbolj ogrožajo vašo zasebnost.

Na spletišču Mobinet.si se piškotki socialnih omrežij nalagajo s klikom obiskovalca na povezavo do posameznega dužabnega omrežja. Nad morebitnimi piškotki, ki se naložijo ob kliku, upravljalci Mobinet.si nimamo vpliva.